Фраза, която мразя

• 1 218 110
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 810
Да, и за мен беше странно да разбера, от съфорумка, близо до София, че кусам имало значение "ям с лъжица". В СИ го ползват като "вземи си, опитай".

# 15 811
  • Пловдив
И аз мисля, че само за храна се отнася, без значение дали с лъжица или само за опитване.
Да си кусаш парфюм - най-вероятно някой пак се мъчи да е оригинален, неуспешно.

# 15 812
  • София
"Не мога даже да накуся" - из Печената тиква на Елин Пелин. Интересно , че е шоп, т.е. кусане за него би трябвало да означава "ям с лъжица".
Дочуто от западни хумористи: "Като крадеш, поне кусай с малката лъжица, да не те хванат"

# 15 813
  • Пловдив
В случая с Душко - не мога да се закълна, че "накуся" не е в смисъл "опитам", но печената тиква може и с лъжица да се яде. Wink

# 15 814
Напоследък намразих "ще ѝ дам шанс". Често употребявана  в литературната тема. Нищо ѝ няма на фразата, но поне веднъж на страница някой  дава втори шанс на книга - започната и недовършена.

# 15 815
"Ама вие никак не четете" - това беше адресирано към мен от една госпожа днес. Жалваше се как минавала зад паркирана кола със загасен двигател и колата изведнъж тръгнала безшумно назад. Попитах я дали не е чула как шофьорът запалва двигателя или просто той е работел тихо и онзи е тръгнал назад без да погледне в огледалата. Тогава тя нервно ми отвърна: "Ама вие никак не четете. Нали ви обяснявам, че колата беше със загасен двигател и безшумно тръгна назад." Освен да е бил паркирал на баир, да е спуснал ръчната без да държи спирачка и така колата изведнъж да е тръгнала назад. Щото описаното от госпожата малко е... 🤔Както и да е, подразни ме "ама вие никак не четете".

# 15 816
Може да е електричка.

# 15 817
Да, това също си го помислих. Иначе цялата история звучи неадекватно. Според мен бабата нито може да чуе спрян или работещ двигател, нито да се ориентира по стоповете, ама трябва да мине точно на 5 см. зад колата. Като тръгвам да карам назад гледам огледалата и се обръщам през рамо по няколко пъти точно заради такива.

# 15 818
  • Пловдив
"Ама вие никак не четете" явно може да бъде много не на място. В подобна ситуация с колата наистина единственият вариант е отпускане на ръчната на баир. Wink
Мен лично повече ме дразни "мислИ". По-рядко се използва. Обикновено се казва в случай, подобен на този - когато при всичкото мислене си посочил точно защо някак не виждаш логика в твърденията на събеседника. (Все едно дали ти пропускаш нещо, или той, очевидно не е да не си се сетил да мислиш, и то ти вика: "мисли").

# 15 819

Какво под ягодите е решерширам?! От рисърч ли идва? Не знам значението, но определено ме подразни. Също така от повече от година постоянно чета "проявете емпатия, бъдете по-емпатични".  Определено ме дразни. Имаме достатъчно думи като състрадание, съчувствие, човещина, за да се правим на интересни с тази "емпатия".

# 15 820
Мен ме дразни нашумялата напоследък дума наратив.

# 15 821
  • Deutschland/HE
Решарширам (recherchieren) е проучвам, според мен в немския е дошъл от френския.

# 15 822
Значи както си мислех - същото като research. Не можеше ли госпожата да напише:"Решихме да проучим колко са..." Аз ползвам два чужди езика и се старая да си служа предимно с български думи когато говоря на български. Научиха 5 думи на чужд език и забравиха българския. Такова позьорство е дразнещо.

# 15 823
Решарширам (recherchieren) е проучвам, според мен в немския е дошъл от френския.
На немски е изворът на думата, оттам в английския, вече за френския - не знам.

# 15 824
Не мога да повярвам, че на някой му е било по-лесно да напише "решарширам", вместо " проучвам". Simple Smile На мен ми е трудно дори да го изговоря без да си заплета езика. Yum

Общи условия

Активация на акаунт