Фраза, която мразя

• 1 218 021
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 900
Имаше една дума, навремето баба ми я използваше - петимен. Дразнеше ме, защото ми звучеше като на някакъв друг език. Години по-късно в стари издания от 60-те г. на м.в. отново я срещнах. Доколкото разбрах значението е "ще си благодарен да има някой да направи нещо за теб" или нещо подобно.
Една друга дума - акомпанятор. Преди около 30 г. в музикантските среди много се използваше. На мен ми звучеше направо като обида към човека, който ти акомпанира. Добре, че с времето се наложи корепетитор. Акомпанятор скоро не съм го чула или прочела някъде.

# 15 901
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
петимен е архаизъм и е със значение на жадуващ, копнеещ...
хубава думичка. Simple Smile
напомни ми с каква благост в гласа една баба казваше, че видяла на пейката да седят  "дечиня".

# 15 902
  • В градината...
И мен ме дразни "присещам се", както и "подварявам" и подобни.

# 15 903
оказва се, в някои области заваряват бурканите. Simple Smile без заваръчен апарат надявам се.

в други (а може би в същите) зашиват нова бродерия, т.е. започват я.
регионални особености, не ги мисля и не ме ядосват.

но ме дразнят прИспивам, когато искат да кажат прЕспивам, прИсаждането даже няма да го коментирам. да речеш, че цяла България е осеяна с експерт овощари.

# 15 904
оказва се, в някои области заваряват бурканите. Simple Smile без заваръчен апарат надявам се.

в други (а може би в същите) зашиват нова бродерия, т.е. започват я.
регионални особености, не ги мисля и не ме ядосват.

но ме дразнят прИспивам, когато искат да кажат прЕспивам, прИсаждането даже няма да го коментирам. да речеш, че цяла България е осеяна с експерт овощари.
И аз съм го срещала това заваряване на хранителни продукти. Имаше въпрос:"На колко градуса заварявате вода за приготвяне на адаптирано мляко?"

# 15 905
заваряването на бурканите е да ги спреш и извадиш в момента, в който водата заври (централна България)
за мен е ясно позиционирано във времето действие Simple Smile

# 15 906
Според мен за "пресаждам" и "присаждам" са думи с различно значение:
1. Трябва тези дни да си пресадя мушкатата (=в нови сандъчета да сложа резници от старите растения).
2. Спомням си, че дядо ми присади черна череша на вишна. (=сложи калем от черешата върху вишнево дърво; ашладиса дървото).

# 15 907
  • Down south
Според мен за "пресаждам" и "присаждам" са думи с различно значение:
1. Трябва тези дни да си пресадя мушкатата (=в нови сандъчета да сложа резници от старите растения).
2. Спомням си, че дядо ми присади черна череша на вишна. (=сложи калем от черешата върху вишнево дърво; ашладиса дървото).
Така е.
Пресаждам растение, което има нужда от по-голяма саксия.
Присажда/ашладисва (дума, която съм чувала в детството си) благодаря, че ми я припомни.

# 15 908
Преспивам и приспивам също имат различно  значение.
ПрИспивам (например "Приспивам детето").
ПрЕспивам (на някакво място за кратко "Ще преспя в дома на приятелка").

# 15 909
И мен ме дразни "присещам се", както и "подварявам" и подобни.

"Замивам" също.
"Заварявам" ми звучи страшно. Joy

"Присаждам" е точно "правя присадка", ашладисвам. А "пресаждам" е прехвърлям в друг съд.
В тази връзка,
Скрит текст:
като един виден агроном Sunglasses
, ме дразни неточното използване на сея и садя.
Сеят се само семена. А се садят резници, луковици, дръвчета, разсад.

# 15 910
  • В градината...
В СИ сеем всичко, включително и дървета, а в Западна - садят, дори и семена. По градинарските теми това разбрах Simple Smile

# 15 911
за сеенето и преяването в СИ разбрах тук. Wink
за западна - няма такова нещо. садим си и си сеем, зависи от мат'риала.

# 15 912
Тази неточност за засаждане и засяване я има в песен на "Диана експрес"  - "....две праскови посях и две череши"

# 15 913
Тази неточност за засаждане и засяване я има в песен на "Диана експрес"  - "....две праскови посях и две череши"
Ей това ме е дразнело винаги в тази песен. Имам роднини от различни краища на България, но дотогава не бях чувала да се сеят праскови и питах дядо ми, запален хоби-градинар. Жалко, че изобщо не си спомням какво ми е обяснил Grinning

# 15 914
праскови може и от костилка. проверено е.
но при нас и костилките и орехите се засаждат, не се сеят.

Общи условия

Активация на акаунт