Фраза, която мразя

• 1 217 678
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 16 350
По повод последното упоително обсъждане на хапвам и ям се сетих един виц. Една жена попитала мъжа си кога ще подстриже тревата. Той я поправил, че се казва окоси. Тя държи на своето и упорито отказва да се съгласи. Мъжът се ядосал и я метал в реката и тя потъвайки, въпреки това, подала ръка от водата и с показалец и среден пръст правила движение, сякаш реже с ножица. Държи на своето жената.

# 16 351
  • София
С тези умалителни не се ли уморихте вече?

Аз продължавам да изтръпвам, като чуя "Чуваме се", брр. Откъде тръгна този гаден израз и защо на хората им харесва?

# 16 352
  • Mars Hotel
в Linkedin са ме контактнали хора, с които никога не съм осъществявала контакт
и с реалните си познати и колеги не контактувам там, ама са ми контакти
Значи са ти писали в LinkedIn или са ти пратили съобщение. Или са те потърсили. "Контактвам" не съществува в българския език.

# 16 353
Наш ЧР ползваше контактвам за търсене по телефона. Което си е свързване.

# 16 354
че какво му е на 'контактвам' и с какво да се замени,
което да не звучи идиотски като 'предлагам приятелство'
В българския език не съществува думата “контактвам”. Използвайте “свързвам се”.
Част от моите колеги непрекъснато казват: “Ще я/го контактна.” вместо “Ще се свържа с нея/него.”. Това е навлязло до такава степен вече, че някои хора си мислят, че наистина има такава дума. Аз затова избягвам да употребявам побългарени английски думи, защото може би наистина с времето има вероятност да забравим българските и да се чудим: “Това как беше на български?”.

# 16 355
  • SF
Нямам нищо против думата "хапвам", не отричам, че съществува и не ме дразни, ако се употрбява правилно. Но когато заменя "ям" или "храня се", ме дразни.
Дадох примери за неправилната й употреба:
"Хапваш ли риба?" - Не. Ядохме мусака и сега пием кафе.
Има и дума "пийвам". Но не е синоним на "пия".
"Пийвам кафе на закуска. Пийвам кафе само до 11 часа. Пийвам кафе с 1 лъжичка захар. Старая се да пийвам по 2 литра вода на ден." - Определено не заменя "пия".
Но "Той си пийва винце често. Той обича да си пийва. И да си хапва (похапва)..." - правилно са употребени.

# 16 356
Нямам нищо против думата "хапвам", не отричам, че съществува и не ме дразни, ако се употрбява правилно. Но когато заменя "ям" или "храня се", ме дразни.
Дадох примери за неправилната й употреба:
"Хапваш ли риба?" - Не. Ядохме мусака и сега пием кафе.
Има и дума "пийвам". Но не е синоним на "пия".
"Пийвам кафе на закуска. Пийвам кафе само до 11 часа. Пийвам кафе с 1 лъжичка захар. Старая се да пийвам по 2 литра вода на ден." - Определено не заменя "пия".
Но "Той си пийва винце често. Той обича да си пийва. И да си хапва (похапва)..." - правилно са употребени.
”Пийвам” си е синоним на “пия”. Синонимите са думи с еднакво или сходно значение, но с различен звуков състав. В текстовете обикновено се използват, за да се избегнат повторения, но трябва да се избере синоним, който е свързан със смисъла на изречението.
Някои думи имат много синоними (т.нар. синонимни гнезда), но не всяка от тези думи може да замени друга, защото се променя смисълът на изречението.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 00:55 от rose_33

# 16 357
  • Mediterraneo
Чакайте, чакайте, снаквам?! Отивам да си прережа вените... Преглъщам "хапвам", употребявано за буквално изброяване на плюскане( rose 33,и това е синоним на ям по твоите разсъждения), но ако чуя насреща си, че някой е снакнал, може и да си върна хапването в скута му.

# 16 358
Чакайте, чакайте, снаквам?! Отивам да си прережа вените... Преглъщам "хапвам", употребявано за буквално изброяване на плюскане( rose 33,и това е синоним на ям по твоите разсъждения), но ако чуя насреща си, че някой е снакнал, може и да си върна хапването в скута му.
Не разбрах кое е синоним на “ям” по моите разсъждения. За “хапвам” или за “снаквам” става дума?

# 16 359
  • Mediterraneo
Плюскам. Чудесна българска дума.

# 16 360
И “плюскам” е синоним на “ям”.

# 16 361
  • Пловдив
За "снаквам" се каза, че засега е само жаргон от областта на хранителните режими. Не че я смятам за звучна или нужна, но е уточнение не без значение за темата.

# 16 362

Нали? От темата обаче разбирам, че някои използват „хапвам“ вместо „плюскам“. Simple Smile
По-възвишено е някак си, да. Прикрита лакомия.

# 16 363
по ковид-темата: 'тестът позитивира'

'снаквам' го чувам често във фитнеса, използва се за 30 грама храна между закуската и обяда или за следобедната закуска, най-често снакват 25-30 годишните Laughing
ама като ви харесва и това го наричайте с чудесната българска дума

# 16 364
"Снаквам" се превежда чудесно с "похапвам" Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт