Фраза, която мразя

• 1 217 670
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 335
  • София
Е, все пак руския ни го набиваха в главите по 8 години, а и след средното. Но това за цветчетата не го знаех.
"По моему" си го ползвам без някакви задръжки
Обаче синът ми се озорва с всичките русизми в "До Чикаго и назад" и му съчувствам.

# 16 336
Хапвам спокойно може да замени това "снаквам", което е честно казано дразнещо.
За закуска ядох това
На обяд това
Следобед си "хапнах" солети

# 16 337
За случването - случват се концерти, конгреси, мероприятия всякакви!! Няма провежда, организира, състои, става. Клише, беден език.

# 16 338
Хапвам спокойно може да замени това "снаквам", което е честно казано дразнещо.
За закуска ядох това
На обяд това
Следобед си "хапнах" солети
Наистина ли има хора, които казват “снаквам”? Това не го бях чувала досега.

# 16 339
Да, доста често в раздела за "диети и отслабване".
И аз съм го употребявала, признавам си.

# 16 340
Това е по-зле и от “хапвам”..
Напомни ми на една друга дума, която моите колеги употребяват много често и която ме дразни ужасно много - “контактвам”. Grinning
Направо побеснявам като чуя някоя побългарена английска дума. Това ме дразни най-много.

# 16 341
Това е по-зле и от “хапвам”..
Напомни ми на една друга дума, която моите колеги употребяват много често и която ме дразни ужасно много - “контактвам”. Grinning
Направо побеснявам като чуя някоя побългарена английска дума. Това ме дразни най-много.

Ужас! Мислех, че се шегувате със снаквам?!
Контактвам също е много неприятно. Но случването ми е най-дразнещо, в пъти повече от хапването.

# 16 342
"Снаквам" има всъщност някаква роля в раздела за диети. Да, знам как звучи, но масово следваме чуждестранни треньори, диетолози и т.н. Когато кажеш "снаквам" когато си споделяш дневното меню те разбират идеално какво имаш предвид.

# 16 343
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Пях ви аз песента за "хапвам" и "ям" преди около 5 страници. Не са синоними - как ще са синоними!
"Аз лук не ям."
"Аз лук не хапвам."
Инфлуенсърите не ядат. Те хапват.

Май тръгна от една реклама на Хепи - да похапнем със звездите. Имаше и вариант "да боднем с известни". - Рачков, Мария Игнатова и т.н.

Лично аз, когато съм гладна, но нямам възможност да ям, похапвам - малко солети, бонбонки, ядки, плод...

"Всяка вечер хапваме в близкия ресторант." - или нямат време да вечерят, или нямат достатъчно пари, за да се нахранят.

"Хапваш ли десерти?" - Направо си ги ям, не ги хапвам.

В речника пише, че са синоними, т.е. думи, близки по значение..
“Похапвам”, която споменахте, също е посочена като синоним на “ям” в речника.
От примерите, които дадохте, в изречението “Всяка вечер хапваме в близкия ресторант.” думата “хапвам” може да бъде заменена с “ядем”, “се храним”, защото са синоними, а вече кой какво значение влага като каже “хапваме” и “ядем” е отделен въпрос.
Относно десертите - има хора, които пак използват “хапвам” вместо “ям” (например: “Ще си хапна тортичка.”).
Някои даже употребяват тази дума за всичко и мен точно това ме дразни в “хапвам”.

Скрит текст:

ти се явяваш източник на неизчерпаеми знания!

значи освен "наядам се"  да си запиша и "мляскам".

изобщо няма да питам кога точно "ям" и "мляскам" се явяват синоними. предполагам, че отговорът ти ще е "в речника го пише!"
Благодаря!
но освен, че и речниците грешат понякога има и елемент на нюанси. това е, което обсъждаме повече от пет страници.
и в речника не са изписани, защото или знаеш езика и имаш усещането за нюансите, или не го знаеш и тогава няма как да ти се помогне.

"мляскам" би трябвало да е синоним и на "целувам", значи "ям" и "целувам" също са синоними. дали?

# 16 344
  • София
Аха, нюансът е важно нещо. Има си и виц по въпроса.

# 16 345
Скрит текст:
Пях ви аз песента за "хапвам" и "ям" преди около 5 страници. Не са синоними - как ще са синоними!
"Аз лук не ям."
"Аз лук не хапвам."
Инфлуенсърите не ядат. Те хапват.

Май тръгна от една реклама на Хепи - да похапнем със звездите. Имаше и вариант "да боднем с известни". - Рачков, Мария Игнатова и т.н.

Лично аз, когато съм гладна, но нямам възможност да ям, похапвам - малко солети, бонбонки, ядки, плод...

"Всяка вечер хапваме в близкия ресторант." - или нямат време да вечерят, или нямат достатъчно пари, за да се нахранят.

"Хапваш ли десерти?" - Направо си ги ям, не ги хапвам.

В речника пише, че са синоними, т.е. думи, близки по значение..
“Похапвам”, която споменахте, също е посочена като синоним на “ям” в речника.
От примерите, които дадохте, в изречението “Всяка вечер хапваме в близкия ресторант.” думата “хапвам” може да бъде заменена с “ядем”, “се храним”, защото са синоними, а вече кой какво значение влага като каже “хапваме” и “ядем” е отделен въпрос.
Относно десертите - има хора, които пак използват “хапвам” вместо “ям” (например: “Ще си хапна тортичка.”).
Някои даже употребяват тази дума за всичко и мен точно това ме дразни в “хапвам”.

Скрит текст:

ти се явяваш източник на неизчерпаеми знания!

значи освен "наядам се"  да си запиша и "мляскам".

изобщо няма да питам кога точно "ям" и "мляскам" се явяват синоними. предполагам, че отговорът ти ще е "в речника го пише!"
Благодаря!
но освен, че и речниците грешат понякога има и елемент на нюанси. това е, което обсъждаме повече от пет страници.
и в речника не са изписани, защото или знаеш езика и имаш усещането за нюансите, или не го знаеш и тогава няма как да ти се помогне.

"мляскам" би трябвало да е синоним и на "целувам", значи "ям" и "целувам" също са синоними. дали?
Аз съм коментирала други думи, а не “наядам се” и “мляскам”, а защо са посочени в речника и дали са синоними - не питайте мен, а хората, които са го написали..

# 16 346
  • София
Аз съм коментирала други думи, а не “наядам се” и “мляскам”, а защо са посочени в речника и дали са синоними - не питайте мен, а хората, които са го написали..
Ям и хапвам си имат нюанси и точно това обсъждаме - че някои ХАПВАТ пържола, гарнитура +2 бири и десерт.
Нюансът на думата предполага малко ядене.

Както мляскам е синоним на целувам, но с отрицателен нюанс

# 16 347
че какво му е на 'контактвам' и с какво да се замени,
което да не звучи идиотски като 'предлагам приятелство'

# 16 348
  • Пловдив
Свързвам се? Осъществявам контакт?

# 16 349
в Linkedin са ме контактнали хора, с които никога не съм осъществявала контакт
и с реалните си познати и колеги не контактувам там, ама са ми контакти

Общи условия

Активация на акаунт