Фраза, която мразя

• 1 217 647
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 545
  • Down south
Много полезна дискуся, свързана с взимам/вземам и употребата.

"Напреди" което беше ползвано от някой на предните страници, определено ме довърши.
И това ли е правилно Close

# 16 546
Напреди май в Разградско съм чувала? Малко като изнапредвид звучи Joy

# 16 547
  • Пловдив
Странна птица, ами "вземаше" или "взимаше" е минало несвършено време на вземам и взимам.

Обаче интересно, не мога да се сетя за минало свършено на тези два глагола (не на глагола в свършен вид, неговото минало свършено е "взех"). Май няма, или по друг начин казано, съвпада със свършеното, така е дадено в уикиречника - съвпадащо.

# 16 548
Явно познанията ми от училище не са точни (или аз не съм ги научила нещата правилно). Мислех, че "вземам/взимам" и "(аз да) взема" не са два отделни глагола, но отворих няколко книги и попрочетох класифкацията на глаголите според вида им. Това са два отделни глагола според по-голяма част от езиковедите (не всички, както се вижда от снимката по-долу от "Съвременен български език" (1999 г.) на Бояджиев, Куцаров и Пенчев):
Скрит текст:

Иначе за минало свършено на ""вземам/взимам" си спомням от училище нещо с ударенията, но не претендирам, че е правилно:
мин. несвършено: ВзЕмахме автобуса всеки ден.
мин. свършено: ВземАхме автобуса в 10 часа (звучи диалектно и по смисъл е същото като формата на свършения глагол "Взехме автобуса в 10 часа).

Няма да редактирам горните си мнения за форми от свършен и несвършен вид на един и същи глагол.

# 16 549
  • София
Какво правим тогава с проклетата чанта?
Дотогава нормата може вече да е: "ЗЕми тая чанта"

# 16 550
  • Пловдив
"ВземАхме" аз го възприемам като регионално-диалектна форма от "(да) взема", тоест пълен синоним на "взехме", ама таковаш ли им... на  произхода и принадлежността на някои форми. Вероятно наистина произходът му е от "вземам"/"взимам", не се бях замисляла.
Езикът си е такова нещо - пълен с "неправилности". Не само нашият, всеки.

# 16 551
Явно познанията ми от училище не са точни (или аз не съм ги научила нещата правилно). Мислех, че "вземам/взимам" и "(аз да) взема" не са два отделни глагола, но отворих няколко книги и попрочетох класифкацията на глаголите според вида им. Това са два отделни глагола според по-голяма част от езиковедите (не всички, както се вижда от снимката по-долу от "Съвременен български език" (1999 г.) на Бояджиев, Куцаров и Пенчев):
Скрит текст:

Иначе за минало свършено на ""вземам/взимам" си спомням от училище нещо с ударенията, но не претендирам, че е правилно:
мин. несвършено: ВзЕмахме автобуса всеки ден.
мин. свършено: ВземАхме автобуса в 10 часа (звучи диалектно и по смисъл е същото като формата на свършения глагол "Взехме автобуса в 10 часа).

Няма да редактирам горните си мнения за форми от свършен и несвършен вид на един и същи глагол.
Точно така е. В минало свършено и в минало несвършено време има разлика само при второ и трето лице единствено число (вземА/вземаше) - останалите съвпадат.

# 16 552
  • София
Вземете Simple Smile да дадете друга дума

# 16 553
Вземете Simple Smile да дадете друга дума
Това към кого е насочено? Simple Smile
Не може ли да коментираме същата тема, ако все още има нещо неясно?

# 16 554
Ето друга дума провокирана от мАслото- хАртия. Давайте!

# 16 555
  • София
"Вземи чашата от масата и я сложи в мивката" е НЕ равно на "взимай чашата от масата и отивай навън "?

Аз влагам много различно значение на двата глагола. Може и да не съм права, но за мен имат различно приложение.

# 16 556
Какъв е този мой цитат? Моля те, би ли го оправила, това, което си написала, не са мои думи.
ПП: благодаря.

# 16 557
  • София
погледни пак, оправила съм го.

# 16 558
погледни пак, оправила съм го.

И ти погледни, благодарих Blush

# 16 559
  • София
Това към кого е насочено? Simple Smile
Не може ли да коментираме същата тема, ако все още има нещо неясно?
Към всички. Една дума сума страници

Общи условия

Активация на акаунт