Фраза, която мразя

• 1 217 645
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 530
Не, не бъркам това със сигурност. И през ум не ми минава за трето лице, ед.ч. По-скоро е възможно да бъркам, че съществува "(аз)да взима" като дублет на "(аз)да взема". Тоест "да взима" не съществува, нали?

# 16 531
  • Пловдив
Цитат
По-скоро е възможно да бъркам, че съществува "(аз)да взима" като дублет на "(аз)да взема". Тоест "да взима" не съществува, нали?
Цъ, категорично няма форма "аз да взима", дублетна на "аз да взема".
"Той да взима" има (има да взима, иска да взима), но то е от "взимам" и е в несвършен вид.

# 16 532
Той и тя не ме вълнуват грам. През цялото време си говоря за първо лице, ед.ч. Разбрах вече след два часа дискусии - няма такова нещо като "аз да взима". Това ме обърка. Реших, че щом вземам и взимам са дублети, същото важи и за "да взема/да взима". Аз Joy

# 16 533
Интересен е въпросът с непълните форми на "взимам" (то и "взих" няма), но тук трябва да се намеси някой с познания по старобългарски, по диалектите и по фонетика, за да е по-пълна картинката.

Непълните форми не ги виждам като причина да се "изтрие" някой глагол: "идвам/*(аз) да идва" "*дойдвам/(аз) да дойда, *Дойди!".

# 16 534
Оф, три страници обяснения, за да почувства потребителката, че говори по-правилно от другите...
Толкова ли е трудно да се проумее идеята, че езикът се променя с течение на времето? Или пък да се разбере какво означава понятието дублет? А пък представяте ли си да се окаже, че и за други думи има два варианта на изписване и произнасяне? Oh wait...

П.П. Да цитирам един велик поет: "всичко от чужбина има, даже има и да взима". Spiritlight, можеш да се гордееш, че си по- не само от половин България, а и от Валери Петров.

Последна редакция: пн, 25 юли 2022, 21:34 от Ghibli

# 16 535
Към кого е насочен последният коментар?

# 16 536
Не е ли очевидно? Добавих и послепис.

# 16 537
Хм, значи не само мен ме е напекло днес. Коментарът ти е груб спрямо мен и за да съм в тон с темата, uncalled for. Не знам защо беше нужно. Ако се върнеш и прочетеш два реда над теб, ще видиш, че се съгласих и разбрах защо не съм била права - това как кореспондира с твоя извод?  Ако се върнеш и прочетеш още веднъж и трите страници, пак ще видиш, че със съфорумките дискутирахме културно, без заяждане и грубости. Защо беше това включване, ти си знаеш, но е грубо и обидно. Няма да се правя на възвишена, че не ми пука от анонимни коментари във форум - в случая ми стана доста неприятно от този коментар.

# 16 538
Ghibli, благодаря за коментарите. Струват ми се съвсем по същество.

# 16 539
И на мен ми беше неприятно да чета един и същ идиотски (лично мнение) въпрос, повторен няколко пъти, и накрая целият досаден разговор с неколкократни обяснения на едно и също да бъде увенчан с "искам да защитя тезата си, че правилно е както говоря аз". Моите уважения към железните нерви на останалите участници в дискусията, чието търпение към лиготия (лично мнение) очевидно надвишава моето. Съдбата на пакетчето с чипс завинаги ще остане в съзнанието ми и оттук нататък няма да черпя никого, че не се знае знае ли се.

# 16 540
Освен WTF, не знам какво друго да кажа. Дори няма да го докладвам това, толкова е нелепо.
За да не е спам - WTF ми е доста дразнещо, още повече когато го чух като въ тъ фъ и пак по обичайния си идиотски маниер, не можах да разбера за какво става въпрос Joy

# 16 541
  • SF
На мене ми беше интересно и го изчетох на един дъх.

За да ви разсея малко, аз съм от тези, които имат да взимат. Simple Smile
Наистина ни е много цветен езикът. Тежко им и горко на чужденците, които искат да го научат. Не знам как ще успеят някога да уловят тънката разлика между "Взимай парите и бягай!" и "Вземи парите и бягай!"

# 16 542
Аз казвам "въ тъ фъ" Blush

# 16 543
  • SF
Ми... Не съм успяла да ви разсея, значи....

# 16 544
  • София
Мисля, че бъркаш "взема" (той/тя взема) като трето лице единствено число на "вземам" и "взема" (аз да взема, аз ще взема, съответно той да вземе) като единствен вариант в свършен вид. Второто няма как да го махнат, щото друго няма.
БАН ако зачертае формата "(аз) да взема" (ти да вземеш, той да вземе, ние да вземем), която е единствената в свършен вид, просто нищо няма да остане. Трябва да измислят нова дума. Или да вземат от някой диалект, евентуално, ако има такава, щото може и да няма.
В несвършен вид са две форми, дублетни - взимам и вземам. В свършен е само "да взема" с повелителна форма "вземи", няма друга. Все едно да премахнат думата "маса" или думата "падам" - нещо друго трябва да измислят.

И пак да повторя заповедните форми:
(аз да) взема - вземи
вземам - вземай
взимам - взимай.

Магдена, може ли примери за употребата на дублетните форми в минало несвършено време? Но наистина да са в минало несвършено време и да става дума за взимам/вземам! Нещо ми се губи нишката.

Общи условия

Активация на акаунт