Фраза, която мразя

• 1 217 678
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 16 605
  • ту тук, ту там
И моята баба казваше “кунки”, мислех, че е румънска дума, защото те с дядо ползваха много румънски думи, родени са, когато Южна Добруджа е била част от Румъния.
Имаше една песничка, по-скоро броилка май - “пЕти, пЕти, кунки” - нещо като “пляс, пляс, ръчички”. 🥰

# 16 606
  • софия
До днес си живеех без да съм чула думата пътищари. По новините я повтарят цял ден.Звучи ми гадно като срутище, общак и т.н.

# 16 607
Пътищари нещо с фирма Пътища ли има връзка?

# 16 608
  • софия
Пътищари нещо с фирма Пътища ли има връзка?
Да

# 16 609
Кунки съм чувала много отдавна, на бебешки език, за детски ръчички.

# 16 610
  • София
Пътищар е много често употребявано в строително-проектантските среди - например инженер-пътищар означава инженер пътно строителство. Толкова съм свикнала с този професионален жаргон, че за мен е нормална дума Simple Smile

# 16 611
Пътищар е много често употребявано в строително-проектантските среди - например инженер-пътищар означава инженер пътно строителство. Толкова съм свикнала с този професионален жаргон, че за мен е нормална дума Simple Smile

Именно:

зид - зидар
кръчма - кръчмар
въглища - въглищар
път - пътищар

# 16 612
  • SF
Е трябва да е пътар, тогава.

# 16 613
мхм, и аз така, толкова да ми е нормална, че не мога да повярвам, че някой я чува чак сега
пътищар си е инж ПС
а 'общак' ми е много любима Mr. Green

# 16 614
  • София
Е трябва да е пътар, тогава.

Ще се бърка с пъдар... Лоша идея!

# 16 615
Кунки няма нищо общо с румънския, по- скоро е родопски диалект.

# 16 616
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
кунки съм чувала в някои села на Резервата.
другото, за крачетата, може да е родопско, не  съм го чувала.

# 16 617
Чувала съм израз, че на някого са му заврени кунки в гъзунки, тоест е непохватен в ръцете. Не ми харесва как звучи.

# 16 618
  • Пловдив
И на мен не ми харесва този израз. Grinning

"Пътищар" е вече утвърден жаргон, да. Не е чак длъжност като "призовкар", който също го обсъждахме наскоро, но е дума със стабилни позиции.

# 16 619
  • София
Левски до Каравелов: Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш в Българско? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.

Що се отнася до "парите напред", това за мен си е нещо като идиом. "Вървиш с парите напред и нямаш ядове", т.е. даваш пари предварително или ако търсиш услуга - веднага казваш, че ще си платиш.

Общи условия

Активация на акаунт