Фраза, която мразя

• 1 217 694
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 16 635
"Направо избих кочината". В смисъл, че съм повече от бясна.

# 16 636
Кочина по принцип ми е грозна дума, освен когато си е в основния смисъл.

# 16 637
Все по-често срещам "Смятам за...", когато се има предвид "Мисля за...". Дразни, а явно е доста разпространено.

Сега ми излиза нова тема "Какво смятате за Тиндър", наскоро пак някой питаше какво смятаме за еди кое си...

# 16 638
  • ту тук, ту там
Ами аз съм на 40+ и “смятам”, “считам”, “мисля”, “намирам” ... винаги са били синоними.

# 16 639
И за мен е така. Въпреки, че се ограничавам да ползвам "смятам" в значение на "мисля", но понякога , да.

# 16 640
Не знам, на мен ми звучи странно. Смятам, че... Смятам да... - за тези съм съгласна, и аз ги ползвам. Но Смятам ЗА.....
Например - снощи смятах за теб?

# 16 641
Че кой го използва по този начин? Ако си го чула, вероятно е бил чужденец, ама чак пък масово да се използва - абсурд.

# 16 642
  • ту тук, ту там
Не знам, на мен ми звучи странно. Смятам, че... Смятам да... - за тези съм съгласна, и аз ги ползвам. Но Смятам ЗА.....

Ахаа, аз може би не съм те разбрала правилно. Не съм срещала такава употреба на “смятам”. Не във всяко значение се припокриват, разбира се.

# 16 643
Ако е бил чужденец, който е учил, че мисля и смятам може да са синоними в някои случаи, е напълно нормално да се е объркал. Българи няма как да кажат - смятам за теб, смятам за почивка...

# 16 644

Нали въпросът е "какво смяташ за ...", а не "кога смяташ за ..."? Второто не съм го чула от никого.

# 16 645
Именно в този смисъл го срещам на няколко пъти из форума и други платформи, на живо май не съм го чувала така досега.
Реших да проверя, да не би и това да се е наложило и аз пак да не съм разбрала.

# 16 646
  • Пловдив
"Какво смятате за..." и "седя и смятам за теб" са две большие разницьi, както казал Остап Бендер. Първото е съвсем правилно, макар и може би на някого да му звучи непривично. И на мен ми звучеше непривично към измислено "мога да си разреша да..." (финансово и т.н.) и "той си разрешава да..." (нахалство), вместо "позволява(м) си", но се среща.

# 16 647
Дразни ме "синка" вместо "синина". Мн често го срещам във форума, около мен слава Богу не говорят така.

# 16 648
Цял живот съм употребявала синка пък аз.

# 16 649
В Северна България използват синка. Мен не ме дразни.

Общи условия

Активация на акаунт