Фраза, която мразя

• 1 217 867
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 650
Аз съм си от София и всички в обкръжението ми така казват. Синина ми е някак много натрапчиво, като за нещо гигантско.

# 16 651
  • In The Middle Of Nowhere
И на мен синка не ми харесва много. Аз казвам синилка понякога разговорно, но официално гледам да ползвам синина.

# 16 652
Не харесвам "ближа си кафето", "ближа кафе". Често го срещам във форуми и не знам какво иска да каже авторът - че не му се пие, прави го със зор или го прави бавно.

# 16 653
Това пък синилка за първи път го чувам.

# 16 654
  • Крайбрежен район
Аз пък за пръв път чувам "ближа си кафето". Как се ближе кафе?

Чух думата хватиме, което не знам какво означава, но ми се стори интересно. Хващаме, може би.....Rolling Eyes

# 16 655
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хейтимЕ?

# 16 656
  • Крайбрежен район
Добри, не ми прозвуча като хейтим. Разговора беше нещо от рода на "Ще хватиме ли еди си какво си". Повториха я няколко пъти и ми се наби в главата. Хората са от Смолян. Ако има някой от родопския край да преведе.

# 16 657
  • Mars Hotel
Да, "хващам" означава. Родопски диалект. Даже по-скоро е "фатам", а не "хватам".
"Оть гу не фати?" - "Защо не го хвана?"

# 16 658
  • София
зАфатна булка, т.е. сръчна, умела

# 16 659
И в Хасковско е фатам = хващам.

# 16 660
  • Крайбрежен район
Аз разбрах "хватиме", но може и "фатиме" да е било.

# 16 661
  • София
"Ще хватиме ли еди си какво си" за мен означава: "Ще започваме ли? Ще се захващаме ли с...? (за някаква работа, която трябва да се свърши). В този смисъл съм го чувала из Родопите.

# 16 662
зАфатна булка, т.е. сръчна, умела

Вредна невеста - същото.  Това съм го чувала на живо, от една позната на нашите, вече покойница. Като дошла млада снаха свекървата все и повтаряла "ех, вредна невеста си ти". И нашата се скъсва от старание и пак същото. Накрая се разплакала пред мъжа си и той им обяснил, че това е похвала и е хубаво, а не укор Simple Smile

# 16 663
Детски спомен от преди няколко десетки години. Живеещата във Велинград моя баба казваше "фатям", "фатим" "зафатям" - хващам, захващам. Там не екат. Изразът, който не мога да забравя, е "Айде да одим на патя". Да идем на улицата, където седналите пред къщите си велинградчанки определяха коя двойка е женена, коя не.
Извинявам се за отклонението.

Последна редакция: вт, 09 авг 2022, 17:19 от W

# 16 664
Бреййй, някой погледна ли на кой номер страница пишем?

Яко Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт