Фраза, която мразя

• 1 218 211
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 175
  • SF
Мисля, че са народно творчество. Трябва да намажеш ските на 2 поколения. Simple Smile

# 17 176
Изпъната, за кола, съм чувала.
Намазана - не.
Обаче напоследък, от феновете на чалгата, чувам "мазен" кючек. Много противно ми звучи.

# 17 177
Ох, умрях от смях с намазаното и обраното Joy
Вчера пак чух по телевизията едни как “случвали” нещо и се напрегнах. Защо така изнасилват езика тези хора?

# 17 178
  • SF
Имам си една водеща, която много харесвам. Грамотна е и има хубав изказ. Но и от нея чух "да случим събитието" и подскочих. От Деси Стоянова (Преди обед) бях изненадана.

Дева, точно! Това са средите в които се заформят тези изкази. Кючеците са мазни, колите им са изпънати, баровете напънати, обувките им са намазани... и т.н. синоними на "луксозно".

# 17 179
Ако намеря авторът на тоя жаргон с "намазаните, изпънати и обрани"... ще му намажа ските! Grin
Ще ти помогна! Joy Отвратителен израз, добре че рядко попадам на него. Scream
Имам предвид "намазани и изпънати". "Обраните" не ме дразнят, когато са употребени коректно.

# 17 180
  • София
Partner in crime? Добре дошла в отбора!

# 17 181
"Обран" не ме напряга, даже харесвам това описание на умерен и стабилен човек.
Обаче "случвам", "усмихвам", "опитност" ме побърква. Глаголите са възвратни "случвам се", "усмихвам се" и като ги изкривяват (някои хора) не стават по-готини в изказа си, не знам защо не го разбират.
"Опитностите" дойдоха от инфлуенсъро-вегано-кето-градските среди и всеки втори вече си мисли, че е много успешен като употреби това нещо.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 12:52 от Анонимен

# 17 182
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
все повече ме напряга "експертиза". Sad
човек с експертиза!
каква експертиза? психиатрична ли?

# 17 183
И мен чиновническият жаргон ме побърква. Направо се подиграват с езика.

# 17 184
Много се забавлявам, когато репортер взема интервю от полицай, несвикнал да се показва по телевизията. Винаги човекът се крие зад някакъв странен стил на изразяване и присъства нещо от рода "лицето беше установено" (ми да, нормално да установят лицето, няма да установят г*за, я), винаги се предприемат процесуално-издирвателни действия, лицата се обезвреждат и така нататък.
Не ме дразни, чудя се просто на оперативките им дали наистина така говорят?

# 17 185
Така си говорят, това им е професионалния жаргон, предаван от старите на младите и от старшите на младшите.

# 17 186
Във всеки един момент
За всеки един от вас
Rolling Eyes

# 17 187
Дори предполагам, че именно на оперативки се говори на език като - тоя гъз трябва да го намерим и приберем до утре, щото медиите ще ни разкъсат. Едва ли си казват - предприемете процесуално издирвателни действия по отношение на лицето.

# 17 188
  • SF
Помежду си не си го казват, но в докладите и рапортите точно така се пише. Удобно им е и са наизустени. Действията им наистина трябва да са процесуални и никакви лични преценки не са допустими. Спазват "надлежния ред", "снемат се" показания, "входират се" жалби, жалбите "постъпват"... Не се мъчат да си търсят синоними.

# 17 189
Помежду си не си го казват, но в докладите и рапортите точно така се пише. Удобно им е и са наизустени. Действията им наистина трябва да са процесуални и никакви лични преценки не са допустими. Спазват "надлежния ред", "снемат се" показания, "входират се" жалби, жалбите "постъпват"... Не се мъчат да си търсят синоними.

Именно, имат две нива на комуникация и владеят и двата езика.

Общи условия

Активация на акаунт