Фраза, която мразя

• 1 218 195
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 17 160
  • Down south
"Сега ще ме караш да
 бинджвам първи сезон тази нощ, за да мога да започна втори"

Какво ще прави авторката?

# 17 161
  • София
"Сега ще ме караш да  бинджвам първи сезон тази нощ, за да мога да започна втори"
Какво ще прави авторката?
What do u mean by binge-watching?
to watch several episodes (= separate parts) of a television series or program, one after another: We binge-watched an entire season of "Breaking Bad" on Sunday. Repeating an action. be at it again idiom.

# 17 162
  • Down south
Binge добре, ама бинджвам Joy

# 17 163
  • SF
Пак не ми е точно. То усещането е по-скоро като полъх от 90-те, вплетен в песента, не че песента е старомодна и все едно е от 90-те. Например използван само бийт(?), който е бил популярен в 90-те, но иначе песента си е абсолютно съвременна. Даже ако се замислиш, не можеш да кажеш кое точно ти е от 90-те, ама си го има вайба Grinning Е в такива ситуации не мога да ползвам български еквивалент.

В духа на 90-те? В стила на 90-те? Ритъма на 90-те?
Аз също първо за музика започнах да го използвам. Но най-малко като ритми.
Но точно по примера на музиката, се разпространи и стана вайръл. Simple Smile

# 17 164
Сигурно за стотен път, но - "обран", "благодаря за което" или още по-мазно - "благодаря ТИ за което" и мога/умея(го) + съществително. Даже сега направих едно търсене на думата обран, да чета как я употребяват някои хора и да се дразня.

# 17 165
  • Down south
Обран от къде се появи. Не мога да го възприема по начин, по-който се използва във форума.

В детството ми имаше фраза "Стой мирно, въртиш се, като обран евреин"
Обран = ограбен.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 22:01 от Daylily

# 17 166
  • Пловдив
"Обран" в смисъл семпъл, без заврънкулки, от "обирам" като събирам и махам дребни нахвърляни неща, мисля, че си е сравнително старо и лесно за възприемане значение. Обран модел на дреха, дизайн и пр. например. Но кога се появи и стана модно за описване на поведение и реч, не знам. И аз не го харесвам много в тоя смисъл, твърде модно ми идва все още. Като "случвам".

# 17 167
харесвам го за поведение, възприемам го като ‘въздържан’
когато започана да се използва много добре описваше правилното социално представяне
после всичкото фолк го вкара в речника и стана…

# 17 168
  • SF
Обран се разпространи  от телевизията.
Обратното на обран е намазан.

# 17 169
  • Down south
Цитат
Обратното на обран е намазан.
JoyCloseJoy

Какво е "намазан"

# 17 170
  • SF
Обратното на "обран" Simple Smile

"Дойде една много намазана рускиня" (в смисъла на "страшна мацка")

# 17 171
Намазана?! Ужас.
Не съм чувала.

Обран го свързвам със сдържан. Без бурни реакции, контролирано поведение.

# 17 172
  • SF
Не сте ли го чували? Тук много се разпространи.
Смисълът е по-скоро на лъскав, издокаран, скъпарски. Може да се ползва за кола, за яхта, за луксозен ресторант, фитнес, хотел - намазан фитнес.
За кола, мотор, яхта може казват и "изпънат/а" или "напънат/а". - "Страшна кола, много изпъната!"

Това според мене е специфичен уличен жаргон, който се ползва в определени среди. Аз използвам тези думи подигравателно, в несериозен разговор, но лека-полека си се разпространяват.

# 17 173
  • ту тук, ту там
На мен също не ми е неприятна дума “обран” в смисъла на “премерен”. Много е удобна за ползване, съдържателна (в смисъл че кратко, точно и ясно предава определена информация).
Може би не ме дразни думата, защото не съм засичала чак толкова честа употреба.

# 17 174
  • София
Ако намеря авторът на тоя жаргон с "намазаните, изпънати и обрани"... ще му намажа ските! Grin

Общи условия

Активация на акаунт