Фраза, която мразя

• 1 218 253
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 250
Ватенка си е топло ватирано горнище, но от памучен плат. Работна дреха, точно за работа навън, или на студено. И ватирани панталони има също.

# 17 251
А ватенката не е само от Русия. Това е топла и удобна дреха за работа навън в строителството, селското стопанство и прочее. Вижда се кой е учил по-късно и се е разминал с Пеньо Пенев Wink

Не мечтая
безсмъртие
и пътища леки, а ватенка топла
за зимния ден.
Тоест, не съм права да асоциирам ватенката с Русия и Съветския съюз, защото присъства в творчеството на поета, възпяващо социализма, правилно ли разбрах?

# 17 252
Тоест, не съм права да асоциирам ватенката с Русия и Съветския съюз, защото присъства в творчеството на поета, възпяващо социализма, правилно ли разбрах?

Ами да, поетът все пак пише за България, а социализъм не е равносилно на Русия и СССР.
Освен това аз съм карала УПК през последната година на гимназията и специалността ми беше бояджийство и вътрешни и външни довършителни работи и зимата съм носила ватенка на строежите. И днес още ги има, но не са от брезент, а от модерни материи. Но си е същото.
https://www.endclothing.com/jp/craig-green-quilted-worker-jacket … 19cwojk02-01.html

# 17 253
  • София
Остави жената да си изрази чувствата към "ватниците"
Много хора преди войната сигурно не са и чували тази дума, но сега е приета на въоръжение

# 17 254
Негативното ми отношение към ватенката идва от войната наистина, ама не текущата, а гражданската от началото на 20 век, и всичко, свързано с великия СССР - лагерите, мизерията, тиранията и всякакви други  прелести на живота под тази прекрасна идеология.

# 17 255
В далечната 1990 г. започнах работа в завод на ХВП, техниците имаха ватенки.
Не съм си помислила за някаква връзка със СССР.

# 17 256
Според Уикипедия:

Цитат
Първоначално руската армия вижда ватенката да се ползва като военна дреха при турците по време на Руско-турската война.[1] В хода на войната руснаците събират ватници като военни трофеи.[2] Впоследствие ватенката става част и от руската униформа и се използва широко през Втората световна война. Ватенката излиза от употреба в началото на 1960-те години, когато е заменена от завърналия се на мода вълнен шинел и бушлата.

Аз у нас военни с ватенки не съм виждала, но строителните и селскостопанските работници и изобщо всички, които работеха навън на студа, носеха ватенки като работно облекло.

# 17 257
  • Пловдив

Ами да, поетът все пак пише за България, а социализъм не е равносилно на Русия и СССР.
Освен това аз съм карала УПК през последната година на гимназията и специалността ми беше бояджийство и вътрешни и външни довършителни работи и зимата съм носила ватенка на строежите. И днес още ги има, но не са от брезент, а от модерни материи. Но си е същото.
https://www.endclothing.com/jp/craig-green-quilted-worker-jacket … 19cwojk02-01.html

Ха, и аз също и имах ватенка с емблема на нея. На емблемата пишеше „строим за родината“, надписът беше напрявен от гума някаква и лесно се отлепваше, та всички надписи бяха променети на „ст.оим за .инат.“

# 17 258
  • София
Аааа, да, това "стоим за инат" си го спомних от ученическите бригади. Но сякаш бешея на някакво тънко яке, тип униформено.

# 17 259
Аааа, да, това "стоим за инат" си го спомних от ученическите бригади. Но сякаш бешея на някакво тънко яке, тип униформено.

Така е, ако е било ЛЯТНА  бригада Wink

# 17 260
  • Пловдив
Преди време тук се спомена "парички" вместо "пари". На мен тогава ми изглеждаше голяма рядкост тази употреба. Докато не влязох във Вайбър групата на мамите (и някой и друг татко) на децата от класа на дъщеря ми. Там е епидемия. Дават парички за подаръци, събират парички за такси за състезания... един, двама, петима... ще дадат утре или вчера са дали парички, един след друг... направо почти никой там не употребява нормалната дума "пари". Не очаквах, че наистина е толкова често срещано. Един ден "парички" сигурно ще замени "пари" като нормална, неутрална дума. Sunglasses
Предполагам, че по-скоро изразява стремеж към някакво такова любезно, миличко говорене, отколкото любов към "паричките"... но е глупаво.

# 17 261
Умалителните и мен ме побъркват, аз ги чувам от години навсякъде. Настръхвам направо. Сядаш в някое кафе, носят ти кафенце и водичка, накрая ти донасят и сметчицата.

# 17 262
  • София
Парички давам само на децата да си купят нещо от магазинчето Joy

# 17 263
Парички е епидемия от години. Втриса ме като го чувам.

# 17 264
Така е. Още моята дъщеря като беше в ДГ, събирахме парички за разни нещица. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт