Фраза, която мразя

• 1 218 278
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 17 280
Има, ЧС, и ценички, и сметчици, лихвички, датички. В банките така се говори. Grinning

# 17 281
  • Пловдив
В нашия чат за градинката освен че събираме парички, често имаме и сополки, даже и във варианта суполки. Trollface

# 17 282
  • София
Понеже в чата на класа цари "голяма комуникация", ми се доревава... Незнам, неискам, немога, мн.ч. и Й - Неговото Величество!

# 17 283
  • София
В чата на родителите от класа на сина ми положението е добро
Но бях неприятно впечатлена в предишни години, че учителката в занималнята правеше правописни грешки.
А класната им ползва "парички"...жена над 45.

# 17 284
А, за класната е оправдано. Използва „парички“ като локална анестезия.

# 17 285
  • София
Парички и ценичка в магазинчетата за едричка беличка техничка ме побъркват!
В мола харесвам скъпо нещо, но няма етикет. Питам каква е цената. Продавачката идва, гледа: Ценичката сигурно е паднала. Сега ще ви кажа колко парички.
Някакъв трик да ми внушават евтиничко ли ще са тези парички и ценички?

Определено "парички" носи някакъв нюанс и затова я има думата. Когато се говори с дете най-често, или ако се търси ирония, сарказъм, друго...  Но "ценички за едричка беличка техничка" никога не съм чувала. Понякога се чудя откъде ги вадите тези примери. При това щом ви дразнят явно не е инцидентно, а го чувате често.

Ако искаш да го чуеш, кажи и ще се заема да лансирам лафа "надутички ценички за едричка беличка техничка"! С "надутички" в началото хората ще са по-навити да го лансират, колкото и да е дълъг или странен. Grin

# 17 286
  • SF
Аз вадя чиниите от миялната. И ги слагам в нея. Но понякога май я зареждам.

# 17 287
  • София
Това "зареждам миялната" май ще е моят лаф, който да пусна в темата. Звучи ми като зареждане на батерията на мобилния. Или пък зареждането със стока на магазин/склад.

# 17 288
  • SF
Да, не е правилна употребата, защото не я зареждам с консуматив (ток, препарат, сол, гел) но без да се замислям, я зареждам с чинии за миене, за да започне да мие. Или слагам чиниите за миене (в миялната). Зареждам и пускам миялната.
Не е правилна и употребата "да пусна една пералня" - къде я пускам ?, но всеки ден пускам по една пералня. Simple Smile Езикът е жив, гъвкав и е за да ни служи. Паля лампата, пускам перални и миялни, гася телевизор и всички ме разбират.

# 17 289
Зареждам си е ОК - зарежда се пълнителя на автомата например. И значи точно това - последователно напъхване на нещо в нещо. И колата се зарежда с гориво - пак се слага нещо в нещо. На мен не ми пречи.  Иначе "вадя съдовете" ми е най-нормално.

# 17 290
И аз мисля, че зареждам е добре. Както и зареждам печката. Но разтоварвам, в буквален превод от unload, не.
Нямам миялна, но за пералня казвам вадя прането. Съответно - вадя съдовете.

# 17 291
И аз мисля, че зареждам е добре. Както и зареждам печката. Но разтоварвам, в буквален превод от unload, не.
Нямам миялна, но за пералня казвам вадя прането. Съответно - вадя съдовете.
В ръководството за употреба на някои съдомиялни машини пише точно, че се зареждат и изпразват или че съдовете се поставят и изваждат от уреда. Според мен не е правилно да се каже, че разтоварваш съдомиялната машина. Това го чувам за пръв път и ми звучи абсурдно.

# 17 292
Много ми е дразнеща фразата:''Когато една врата се затваря,се отварят много други.'' Я се отворят,я не и човек може и по-зле да стане,или да си крета пред затворени врати.

# 17 293
Много ми е дразнеща фразата:''Когато една врата се затваря,се отварят много други.'' Я се отворят,я не и човек може и по-зле да стане,или да си крета пред затворени врати.

Така е, нищо сигурно няма на този свят. Но пък често става именно така и ако човек се е предал и се чувства обречен няма да види новата врата. Та затова е и приказката, да мобилизира хората да се оглеждат къде ще се отвори нова врата.

# 17 294
Фраза, която ме дразни е: Ще нося колата на ремонт.  Или другия вариант: Ще водя колата на ремонт.
Как ще стане това носене и водене? Под мишница или за ръчичка?

Общи условия

Активация на акаунт