Фраза, която мразя

• 1 218 871
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 415
"-Как е хавАта?"

Вие чували ли сте го това? Може да е някакъв местен пловдивски диалектизъм, не знам. Все ми идва да кажа:
-Коя как е?!

П.с. сетих се да го споделя, защото един ми колега, който днес имаше рожден ден и когото поздравих, го използва. Жив и Здрав да е!

# 17 416
  • SF
Както и не ядат и пият, а консумират.
Хапват!!!!

# 17 417
"Как е хавата" си е стар израз, даже не и Пловдивски. Майка ми е от Хасковско, там също се използва. Значи как е положението, как са нещата.
Обаче има друг Пловдивски израз, отивам на хава, значи отивам на купон. Това по време на моите ученически години, сега сигурно не. Поне не съм чула от дъщеря ми.

# 17 418
Как е хавата и аз го знам отдавна. Около мен никой не го използва, и аз си мислех, че е нещо регионално.

# 17 419
  • Пловдив
Еее, хора, тук повечето май сме дърти, а не се знаят популярни турцизми. Wink Както каза и ДеВа, "как е хавата" е стар и популярен лаф, не е местен. Хава е нещо като положение или атмосфера, не съм сигурна, на турски.
За хава като купон съм чувала, но като да е остаряла тази употреба. Бих се учудила да е само пловдивска, но не мога да проследя кой и кога я е употребявал, просто съм я чувала от по-стари хора. По мое време (90-те) се опитваше да си пробие път и думата "мохабет" в смисъл купон, но май не и се получи. Иначе в обичайния смисъл "мохабет" (разговорка) го знаете вероятно.

# 17 420
# 17 421
Много съм учудена, че "Как е хавата?" е минал в забвение. Беше много обичаен израз по мое време.

# 17 422
Сега са модерни английски чуждици. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 17 423
"-Как е хавАта?"

Вие чували ли сте го това? Може да е някакъв местен пловдивски диалектизъм, не знам. Все ми идва да кажа:
-Коя как е?!
И на мен така ми идва да питам, да не говорим, че има и такова женско турско име - Хава, което е нерядко срещано, поне в Бургаско откъдето съм.

# 17 424
Два поста назад съм цитирала "Речник на чуждите думи в българския език". Може да е остаряло вече, но определено не е местен диалект.

# 17 425
"-Как е хавАта?"

-Коя как е?!
И на мен така ми идва да питам, да не говорим, че има и такова женско турско име - Хава, което е нерядко срещано, поне в Бургаско откъдето съм.

Има, но с ударение на първото А. А хавАта е на второто.

# 17 426
  • София
Помня, че в няоя преводна книга съм го чела ".... пита къде стават хавите и му казват..."
Предвид контекста, става дума за далавери. Но преводачът беше ползвал този израз

# 17 427
Преводачът не е бил наясно с думата.

# 17 428
  • Пловдив
А може и в оригиналния език героите да са с използвали преносно някоя дума с близко значение и да се е постарал да я предаде.

# 17 429
Преводачът не е бил наясно с думата.

Може би е имал предвид хава като купон.
В моите ученически години така се казваше, ще ходим на хава, ще правим хава.
Имах колега, той пък питаше "К'ви хави?" В смисъл на "какво става, как е положението?"
Жаргон. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт