Фраза, която мразя

• 1 219 117
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 17 700
Ей това за пръв път го срещам и не разбирам смисъла.

Цитат
Трябва ви пълна рутина, не само един продукт.

# 17 701
  • Пловдив
Комплект продукти за всекидневна козметична грижа, нещо такова.
Поредната префърцунена употреба в нов смисъл (буквално пренасяне на смисъла от английски), щото звучи по-така.

# 17 702
И на английски не виждам такъв смисъл?

# 17 703
  • SF
Вече има смисъла на нещо, което правиш ежедневно. Синоним на "рутина" в този смисъл е "грижа". От една страна двете нямат нищо общо, но цялостна грижа и цялостна рутина се припокриват.
И мене ме дразни тази рутина. Преди му се казваше "тоалет" - сутрешен тоалет - душ, грим, прическа. Вечерен тоалет - това, което правиш преди лягане - душ, миене на зъби, тоник, лосион, нощен крем, масаж... Замениха думата с нови, буквално преведени от английски. Аз също гледам много видеа в ютуб и инстаграм и наистина се свиква с употребата на тези думи.
На български вместо "рутина" (или грижа) се ползват процедури, мазане, но пак не е същото, защото едва ли си правим точно процедури всяка вечер преди лягане. Но преди години май така му казвах: започвам си процедурите и си лягам. Сутрин ставам 20 минути по-рано - защо? - защото си имам процедури. Нещо такова... подсети ме и ти как му казвахме на сваляне на грим, почистване, мицеларна вода (може розова, тоник от безсмъртниче...), серум, крем, спрей, околоочен, йога за лице... Simple Smile С една дума - рутина. С друга дума - грижа.
Може би поддръжка??

# 17 704
  • Пловдив
Да, като всекидневна грижа, всекидневен навик, поредица стъпки, които ги правиш всеки ден, дневен режим, такова нещо. Ползват го на английски и за утринна/всекидневна/редовна гимнастика. Срещам комплекси упражнения в ютюб, наречени не workout, а routine.

# 17 705
Благодаря ви, ограмотих се.
То вече да не знае човек коя дума какво значи. В специализирани сайтове е едно, в друг случай е съвсем друго значението.

# 17 706
  • SF
Още има хора, които й се чудят. Има още да се развива, докато ни навлезе в речника.
За сега я използвам само с ирония, но от подигравка на подигравка, ще вземе да се превърне в рутина. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Кой ще се обади срещу мен? Свикнала съм, като споделя нещо и 10 човека да ме редактират и коригират. Simple Smile

# 17 707
Аз, малко на шега, казвам "козметизирам се." Рутината я разбирам, но няма да ми влезе в речника. Също както и "уау".

# 17 708
Рутината я разбирам, не ми харесва в подобно звучене.

# 17 709
  • SF
И на мене.
Но грижите (и продуктите) в  еволюираха и отдавна вече поддръжката не включва само нанасянето на нощен крем. Първо се ексфолира кожата, овлажнява, серум, йога за лице Simple Smile, пък крем, пък финиш, пък малко звук и светлина масаж, пропуснах маската... и то как да му се каже всичко това? Подготовка за лягане?
Преди се питахме какъв нощен крем ползваме. Сега: какво включва твоята рутина?, това са продуктите за моята сутрешна рутина, - сутрешна, вечерна, плажна, неделна...
Рутината включва и гимнастика, ако се прави такава.

# 17 710
А какво пречи да се попита "каква козметика използваш сутрин (вечер)"?

Рутината в смисъл на "режим" е много грозно нещо, въведено от хора, които не знаят собствения си език. Чули там някакъв routine, и как да е на български това - ами че рутина, какво друго Laughing

# 17 711

Защото не включваш гимнастика и йога за лице! Stuck Out Tongue Winking Eye
Жива да не бях! Тези жени са със сигурност безработни и без семейства, за да имат време да толкова дейности по лицето. Я да стават като мен в 4, ще ги питам дали ще правят йога за лице. Sunglasses

# 17 712
  • SF

Нищо не пречи. Така питай.

Пример от нашия форум: 
Скрит текст:
Новаж са хубава базова рутина с прилични състави. Добавете измивното олио,пяната и някаква слънцезащита и имате пълна грижа. Имат и активи част,от които съм тествала и не са лоши.

Ако четете в Красива мама, на много такива ще се натъкнете. Когато се ползва повече от 1 продукт, малко неточен е въпросът "каква козметика..."

И точно в момента по телевизията тече реклама: Рутина за проблемна кожа от Нивеа скин нещо-си.
Рутината може да е само миене на зъби и един-единствен крем преди лягане за под очи, за зад уши, за шията и деколтето, но може да са доста действия.

DeVa®, кога намират време...
Скрит текст:
Предполагам, че и ти, въпреки ранното ставане, вечер миеш зъби, чистиш с конец, махаш лещи, ако носиш, сваляш грим, ако се гримираш, взимаш душ, мажеш краката и ръцете с лосион, решиш коса, ползваш крем, може да взимаш хапче за сън или витамин (Д), или чаша топло мляко, или си връзваш косата с копринен ластик (няма да използвам думата за него).
Може да не си ексфолираш кожата, да не слагаш маска, да не тонизиращ, да не ползваш уред или ролер, нито серум - просто твоите действия (да не ги наричам грижи) са други, но и ти правиш нещо, преди лягане и след ставане. Не излизаш от вас по пижама, нали.
Всичко това не се обхваща с въпроса "каква козметика ползваш".

# 17 713
Естествено, че не тръгвам по пижама за работа. Но не бих ползвала една, обобщаваща дума за всички дейности сутрин.
Даже си спомням, че бях писала в една тема преди много години, точно в подобен смисъл - какво правите сутрин преди да излезете от вкъщи. Ми той ми беше много дълъг списъка, защото обичам да оставя всичко в пълен порядък. Simple Smile
Но йога за лице не правя, само планк за тяло.
Това в рутината ли влиза, или друга дума го описва?
По-скоро е action log. Simple Smile

# 17 714
  • Mars Hotel
Никога не бих използвала думата рутина за козметични дейности. Сякаш преди 50 години хората не са се грижили за кожата си, като са нямали тази дума. Бих питала "Как се грижиш за лицето си" или "Каква козметика за лице ползваш?", но никога "Каква е рутината ти за лице?", абсурдно ми се струва.

Общи условия

Активация на акаунт