Фраза, която мразя

• 1 218 630
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 240
Варна Simple Smile

Нямам роднини в Русе и Силистра.
Точно във Варна употребяват "маминка". Друго, което ми беше направило впечатление (преди много години, като студентка), че казваха - не леля Мария, леля Стефка и т.н., а леля Петрова, леля Райкова... 🙄

# 18 241
Сега ако кажеш, че Петър и Райко са мъжете на лелите, и ще падна. Такова обезличаване съм срещала само в стари книги, примерно Буля Иваница = жената на Иван.

# 18 242
Последното ме подсети за "Ерген Митьо и жена му"

😁🤫

Чувала съм някъде "маминка" да казват на баба, но по-дразнещо и странно е за мен "стара майка". Още повече - самата баба да научи внуците си така са я наричат. Не го разбирам.

Последна редакция: нд, 30 юли 2023, 16:54 от Ензим

# 18 243
  • Пловдив
Петров и Райков са мъжете на лелите (или бащите), естествено. Нито е варненска особеност, нито е толкова често. Wink

# 18 244
Не е така. Като бях малка, отдавна, отдавна, леля Ани беше близка леля, дори роднина, а леля Петрова /това е фамилията ѝ ,а не името на мъжа ѝ/ например, е колежка на майка ми или неособено близка съседка. Няма как едно петгодишно дете да се обръща към нея на малко име, нито да каже другарко Петрова. Нямаше госпожа още.

# 18 245
Сега ако кажеш, че Петър и Райко са мъжете на лелите, и ще падна. Такова обезличаване съм срещала само в стари книги, примерно Буля Иваница = жената на Иван.
Не, не са имената на съпрузите им, а фамилиите. Едно време на село наистина се обръщаха към жените с имената на съпрузите им - буля НасЮвица, буля Тончовица, Петровица и т.н. Това във Варна беше друго, към лелите се обръщахме със съответната фамилия. Grinning

# 18 246
  • Пловдив
Не е така. Като бях малка, отдавна, отдавна, леля Ани беше близка леля, дори роднина, а леля Петрова /това е фамилията ѝ ,а не името на мъжа ѝ/ например, е колежка на майка ми или неособено близка съседка. Няма как едно петгодишно дете да се обръща към нея на малко име, нито да каже другарко Петрова. Нямаше госпожа още.
Именно, де.
Не само във Варна.
Фамилното име на лелята е точно това на мъжа и или на баща и.

# 18 247
Не съм те разбрала. Но това, че фамилията е на бащата или съпруга, е ясно и общоприето.

# 18 248
Като заговорихте за обръщения, това, което винаги ми е правело изключително лошо впечатление, е начинът, по който учителите се обръщат един към друг - Петрова, Иванова, Василев, т.е. по фамилия. Изключвам тези, които са в близки отношения и си говорят на малко име. И на морето, в почивната станция, слушах това между учители. Все пак са колеги, могат да си говорят на малко име, дори да не е умалително - примерно Ваня, Мария, Петър (Петре). След учителите група пенсионирани лекари имаше - там беше различно - д-р Петров, д-р Василева, и т.н.

# 18 249
Навремето се говореше на фамилия, не на малко име, и във филмите от онези години е така.
А по селата - според малкото име на мъжа, Точовица, Мойновица, Вековица. Тези персонажи са от татковото село. Simple Smile

# 18 250
Мисля,че така е редно, на фамилия в работна среда. Особено пък обръщение от висшестоящ към подчинен. А пък лекарите твърдо държат на титлата. Някъде и архитект Х , инженер У.

# 18 251
Не знам, още едно време колеги си говореха на малко име, само учителите си останаха и сега да си говорят на фамилия. Грубо и невъзпитано ми звучи, признавам си.

Не говоря за обръщение на подчинен към началник, а между колеги, на едно ниво. Никъде, освен при учителите, не съм срещала обръщение на фамилия, без "другарю/другарко" (по онова време), или "господин/госпожо" сега.

# 18 252
За учители и лекари, да. Но в международни компании е прието да се говори на малко име. Без господин/госпожо и официалности.

# 18 253
Ние бяхме в една паралелка 3 момичета с еднакво малко име, имаше и двама Димитъровци, и двама Ивановци. На фамилия се обръщаха към нас.

# 18 254
  • Крайбрежен район
На мен пък ми прави добро впечатление хора в работна среда да се обръщат един към друг по фамилия. Така е редно. По малко име - вкъщи, с мама, тати, кака и бати. Някакси неприемвливо е към професионалист (без значение лекар, учител, инжинер, архитект) да се обръщаш с Мими, Сиси, Кики, Пепи...Освен ако въпросните не са на 5 години.

Общи условия

Активация на акаунт