Фраза, която мразя

• 1 218 625
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 255
На мен пък ми прави добро впечатление хора в работна среда да се обръщат един към друг по фамилия. Така е редно. По малко име - вкъщи, с мама, тати, кака и бати. Някакси неприемвливо е към професионалист (без значение лекар, учител, инжинер, архитект) да се обръщаш с Мими, Сиси, Кики, Пепи...Освен ако въпросните не са на 5 години.
Абсолютно подкрепям и изобщо не е вярно, че във всички международни компании е прието да се обръщаш на малко име. По-скоро някои от ИТ сектора

# 18 256
На малко име, не на умалително малко име казвам аз. Т.е. Мария, а не Мими, Силвия, а не Сиси, и т.н.
Умалителни имена в работата - в неформално обсъждане/разговор, и то, ако са приятели. Примерно, в моята стая с колегите, с които работя, си говорим на малки имена, дори леко умалителни/съкратени версии. Ако участваме в обща дискусия с други колеги от други звена - си говорим на малки имена, без умалителни. Колегите от стаята ги назоваваме с целите им малки имена, не съкратените/умалителни, защото не сме в тесен кръг. Ако ще се използва фамилия, тогава трябва да е заедно с г-н/г-жа, според мен. 

Учителите си говорят на фамилия и на "ти", това за мен е голямото противоречие. Обръщението по фамилия е силно формално и вежливо, а пък на "ти" - точно обратното. Пример: "Петрова, ти оформи ли вече твоите ученици?".

Не знам как е в ИТ сектора, но след няколко разменени мейла, в Европейските институции и не само (и в други международни организации) е прието да се минава на малко име.

Между другото, винаги ме е впечатлявало, че руснаците, от по-образованите слоеве на населението, имат навика да се обръщат към майка си "Мама, вие ......". И преди, и сега...

# 18 257
При учителите е по-скоро за пред учениците (в коридора, в стаята). И така остава "навика" и когато няма ученици наоколо.

# 18 258
И учители съм чувала да си говорят на малко име, и лекари. В неформален разговор, разбира се.
Иначе, да, в работна среда не си говорят на малко име.

# 18 259
  • SF
Аз работя в голяма международна компания и ежедневно комуникираме с колеги от цял свят. Прието е да се обръщаме един към друг  с личните си имена: Мария, Елена, Шон, Одри, Томас... Японците задължително добавят към имената ни и сан: Моника сан, Ани сан. Едни го пишат с тире, други без тире.

# 18 260
Същото е и при нас, от 30 години е така. На малки имена и на ти.
В директен контакт и в писмена комуникация.

# 18 261
Напоследък паразитна  дума стана "устойчив/а/о". Всяко нещо стана устойчиво. Ама какво значи това и хал хабер си нямат.

# 18 262
И на мен ми е "любима" устойчиво. С кеф подминавам "устойчивите" колекции дрехи, струващи пъти повече и от новите, вместо да ги водят второ качество на половин цена. Все пак са от носени и рециклирани парцали.

# 18 263
Устойчиво идва от запазване (не изчерпване) на ресурсите, което позволява производството да "устои" във времето.

# 18 264
“Много интересен въпрос”!
😵💫

# 18 265
Да, всичко е устойчиво/кръгово/зелено напоследък. Laughing Но това си е нормално, нов век/десетилетия - нови трепети.

А вчера четох, как резултатите "се случват".

# 18 266
  • SF
Много е противно това случване. От телевизията се наложи.
"Как ще случим тази среща?"

# 18 267
За съжаление и по-страшно ще става, и все повече идиотизми ще чуваме.
Извадиха Йовков, Елин Пелин, Радичков, Смирненски и Вапцаров от учебниците и ги замениха с Карабашлиев, Господинов и Евтимова…

# 18 268
  • SF
С тях може да се правят срещи, литературни форуми, да ги гледат по телевизията в интервюта... А с Йовков, Елин Пелин, Вапцаров... как ще се запознаят учениците, ако не ги изучават в училище?

# 18 269
По тая логика да зачертаем всички световни класици и да почваме на ново, та да си провеждаме срещи.  Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт