Фраза, която мразя

• 1 218 208
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 450
Как ще "реагирате"? спокойно може да се замени с "Какво мислите/какво е мнението Ви по този въпрос?".

Реакция си е дума, която не винаги може да се замени. Има химическа реакция, има реактивна тяга/струя, сигурно има и още. Дори и в ежедневен смисъл - каква беше реакцията на (човек, партия, институция) на някакво събитие, т.е. какво казаха и какво направиха.

# 18 451
Аз в училище, като изучавахме "История славянобългарска", си мислех, че "юрод" означава "урод" (изрод).

А,какво точно значи в посочения пример?

# 18 452
Аз в училище, като изучавахме "История славянобългарска", си мислех, че "юрод" означава "урод" (изрод).

А,какво точно значи в посочения пример?

Било стара дума за глупак, скудоумен или нещо подобно.

# 18 453
„О, неразумецо и глупако!“

# 18 454
"неразумний" е точно глупак, скудоумен или нещо подобно. Човек, който не може да мисли, няма разум, т.е. мислене.

# 18 455
  • Пловдив
"Юрод" или "юродив" (прилагателно) е нещо като откачен.
---
"Юродив заради Христа".
____
Послепис, да не пиша нов пост. "Юрод" е съществително, "юродив" е прилагателно.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 19:56 от Магдена

# 18 456
Видеата с реакции са си точно реакции, не са отговори, не са коментари. Пускат си например нова песен и се снимат именно как реагират - в някой момент се хващат за сърцето, другаде им пада ченето, насълзяват им се очите и т.н. Нито коментират, нито отговарят на нещо.

# 18 457
"Юрод" или "юродив" (прилагателно) е нещо като откачен.
---
"Юродив заради Христа".
Да, прилагателно е, но в цитата е използвано като съществително.
Паисий в случая приема формата „неразумен“ като съществително име - „неразумец“  и образува от нея знателна форма „неразумне“, с окончание -е.

# 18 458
  • España
Нямам нищо против самата дума “реагирам”,”реакция” , дразни ме начинът , по който се използва в конкретния “жанр “ ( най-безсмисленият , както някой по-горе го определи… да не напиша по-силна дума) ! Един вид : “ срещу някой и друг “лайк”( да ме прощавате за чуждицата) ще ви реагирам на видеото “жена бели лук върху тоалетна чиния”” примерно……По нищо не се отличава от представителка на малцинствена група да те сръчка на улицата “бате, дай пет лева да си фърлим един кючек” ….даже тя е за предпочитане, защото поне се старае някакъв танцувален талант да покаже….

# 18 459
  • София
Ами лайковете, реакциите изобщо посещенията на страницата/канала носят рекламодатели, които пък носят пари(чки) Simple Smile

# 18 460
По-безсмислен жанр не познавам.

Факт.
Боя се обаче, че тепърва ще се пръкнат още по-безсмислени. Много са глупавите хора, които напират да станат известни.

# 18 461
Нищо му няма на отърва. Синоними-изнася, изгодно. Ама и изнася не зная доколко е литературно.

# 18 462
  • Пловдив
Аз реших, че снимат реакции на някакви шокиращи или много шантави видеа. Песен е точно като "жена бели лук върху тоалетна чиния", в повече ми е.
И дори в първия  случай пО има смисъл като че ли да се записват реакциите на трети лица. Тези на влогъра може да се възприемат като изиграни.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 20:06 от Магдена

# 18 463
Е с думите навлизат и други неща, които не сме правили преди. Това с реагирането си е предимно за визията, не толкова да дадеш мнение колкото да направиш физиономия пред камерата.
На въпроса ми "Какво е това "хак"?" една позната веднага отговори - (полезен) съвет. И защо "хак", а не "полезен съвет" - е, така се казвало ...
Същото като "шеф/мастършеф" - едно е да си шеф, друго е да си (обикновен) готвач.
Всъщност хакът е "хитринка", което е вид полезен съвет. Еквивалент на "шеф" е главен готвач, той не само готви но и създава рецепти, но в България този израз се свързва с работа в екип и му липсва онзи другия смисъл на "известен готвач". Мастършеф вече е името на франчайзинга и затова не се превежда. Все нови за социума неща, не само думи.

# 18 464
'хак' е бърз път,
често е и поредица от действия
'съвет' не е

Общи условия

Активация на акаунт