Фраза, която мразя

• 1 218 098
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 630
И мен много ме дразни размяната на число с цифра.
Като кажат, че нещо било цифра, отговарям, ами то е много евтино значи.
И следва учудване, ама как така? Ами така, цифрите са само 10. Докато числата могат да бъдат многоцифрени.

# 18 631
мен не ме дразни, все пак има израз ‘струва цифра пара’… не е като да си помислиш, че е 5 лв

# 18 632
  • In The Middle Of Nowhere
И аз мисля, че това си е просто жаргонен израз, че нещо "си е цифра" (когато е скъпо).

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 21:54 от angeles

# 18 633
Акад. Благовест Сендов като председател на Народното събрание поправяше депутатите - някой каже цифра, Сендов го поправя веднага - число. 😆

# 18 634
  • SF
мен не ме дразни, все пак има израз ‘струва цифра пара’… не е като да си помислиш, че е 5 лв

Ох, точно това исках да напиша.
Много ме дразни, че повечето не правят разлика между цифра и число.
Даже и по телевизията съм чувала в сериозни предавания да казват, че цифрата 2020 ще остане запомнена с Ковид и от сорта. Но думата цифра вече придобива и някакво друго значение: цифра време, цифра пара, цифрата на гаджетата... голяма цифра!

# 18 635
Цифра пара не съм чувала, много циганско звучи. Close
Чок пара съм чувала, много ме дразни.

# 18 636
  • SF
Точно така звучи.
Понякога много интелигентни хора говорят по този начин и се чудя на какви се правят.

# 18 637
  • ту тук, ту там
Буквите се отнасят към звуковете, а не към думите, както цифрите към числата.

# 18 638
  • София
Или някой като каже, че е добър с цифрите. Ами те са само 10, кое е трудното

# 18 639
  • Пловдив
Цифра и едноцифрено число са различни неща, така че ако не признавате жаргонното значение на думата "цифра", значи и малка сума няма как да е "цифра" - понятието пет или девет (броя) е пак число. Иначе излиза, че ако 5 лева е цифра, то 538 лева е цифрИ. Wink Цифрата е писмен знак, както буквата. Сега, дали звукът или думата е съответствие на числото при буквите - зависи от гледната точка. Wink
Мен не ме дразни, това е експресивна или жаргонна употреба. Малко повече ме дразни или разсмива даже видимото старание напоследък на журналистите да казват винаги "число", щото, нали, правилно. Бие някак на очи как едва ли не се стараят хората да не кажат "цифрите". Това в случаите, където преди Wink се казваше именно така. Лично аз в такива случаи предпочитам "брой(-ка)", "сума" и пр.

# 18 640
Цифра пара не съм чувала, много циганско звучи. Close
Чок пара съм чувала, много ме дразни.

Често съм чувала неща от сорта " Искат му ХХХ лева, а това си е цифра". Тук си е вече нещо като идиом, а "число" някак не върви.

# 18 641
  • София
Ползването на "цифра" като жаргон е различно от неправилното й използване.

# 18 642
НАЙ-оптимално ............ чувала съм го дори по телевизията.

# 18 643
А  за "колосалните успехи на правителството" -  какво да кажем?

# 18 644
Чак не мразя, но се дразня от "материал" , когато става дума за текст, пиеса. Каква е тази мода и откъде дойде?

Общи условия

Активация на акаунт