Фраза, която мразя

• 1 218 113
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 615
Много ме дразни “ Извинявай, че те прекъсвам”. Фразата я чувам постоянно, а използващите я се държат все едно тя им дава право и позволение да прекъснат грубо говорещия. 🫤

Ако я чуваш постоянно, може би има защо.
Като човек, който говори много знам че не е приятно, но понякога се налага. В последните години се старая да говоря по- малко и да изслушвам приятелите си, забавното е че вместо да говорят повече започват да ме питат дали съм добре.

# 18 616
Не знам защо се реши, че излазът е отправян към мен. Аз съм интроверт, нямам случаи на словоизлияния. Фразата я чувам като паразитен израз  от колеги в ситуации, които описах по-горе.

Последна редакция: нд, 08 окт 2023, 13:23 от Blue@

# 18 617
И аз съм интроверт, но говоря (и пиша) много обстоятелствено. В един момент започнах, не е било винаги така. Забелязах, че не ме разбират, ако пропусна логическите звена между фактите и извода и започнах да минавам през всичките стъпки към заключението.
Иначе разбрах идеята за паразитния израз. Имаше един виц по времето на соц-а - като пътуваш с някого във влак или автобус и човекът заспи. Буташ го с въпроса "Спиш ли?". Laughing Е, вече не спи, след това.

# 18 618
В повечето случаи фразата не е отправена към мен. Чувам я в разговор между колеги от хора, които искат да проявят някакво превъзходство.
Дразни ме употребата в случаи, в които е ненужно, дори неуместно, и е израз на желание за придаване на важност и самоизтъкване. Използването на “Извинявай, че те прекъсвам” вместо “Аз мисля” или “Моето мнение е” според мен привнася някаква надменност.
А един в компанията като започне да го използва, като паразитен израз, после и други го прихващат.
Друг такъв колегиален израз, който ме дразни, е “ Дет се вика” - пак много често употребен не на място.
“Аз съм, дет се вика, много злояда, затова не ям пица”.
За мен тези вметки са излишни и ненужни и ме дразнят.
За някои може да са езиково богатство 🫤.

# 18 619
Е как да прекъснеш някого, без да кажеш "Извинявай, че те прекъсвам"? Какво, например, да направя, когато на оперативка, една все недочула и недоразбрала колежка повдигна въпроса с отчет, чийто срок е минал, а не сме изпратили данните и взе да разсъждава кой от какви задачи трябва да се освободи, за да кажа, че отчетът е пратен преди седмица? Извиних се, че я прекъсвам и прекратих безсмислената логорея. Въобще не ми изглежда като паразитна фраза това, не съм чувала никой да го използва както в дадените примери. Може би конкретен човек има такава паразитна фраза, но определено не е масово.

# 18 620
Да, може би не е масово.
При нас често се използва в случаи, в които изобщо няма никакво прекъсване и стои не на място.
Като се замисля - май не съм се сблъсквала с това в извънработна среда. Но пък на работата е ежедневие и ме дразни много.

# 18 621
"Може ли едно бързо питане?" и изобщо такива паразитни изречения. "Знаеш ли какво ще ти кажа?"
Надявам се, че говориш безупречно чисто и без никакви излишни думи. Само че едва ли е така. Тъй че не се напрягай да се дразниш от избрани изрази.

# 18 622
Най-вероятно повечето пишещи в темата употребяваме паразитни думи и фрази. Но все пак темата е да споделяме, защото обикновено човек, като говори, не се усеща, а другите около него обръщат внимание.

# 18 623
Това с "Извинявай, че те прекъсвам" ми напомни наскоро прочетена смешка: "Много се дразня да ми говорят докато ги прекъсвам". Joy

# 18 624
"Дрън, дрън, дрън" - много ме дразни.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 21:04 от bgladybg

# 18 625
  • SF
Ползвам го много често! И във форума.

# 18 626
бла-бла-бла Wink В кръга на шегата, разбира се.

Не е фраза, а е жест - за кавички, директна заемка от американците. Въпреки че в говоримата реч кавичките се изразяват с интонация най-вече (и евентуално гримаса).

# 18 627
Мисля,че коментирахме, но ме дразни "цената е по-скъпа". Току що един политик коментираше скъпата цена. Цената е по-висока, а стоката е по-скъпа.

# 18 628
Цифра. Хората масово не правят разлика между цифра и число. Говорят за голямо число и казват, че голяма цифра.

# 18 629
Определено дори икономисти съм гледала да казват, че "цифрите" показват нещо си...Което е срамота.
Бях срещала в тест по БЕЛ за НВО за 7 клас преди години верен отговор "Буквите се отнасят към думите както цифрите към числата." Иначе е материал за първи срок на първи клас.

Общи условия

Активация на акаунт