Фраза, която мразя

• 1 218 011
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 18 735
Аз пък от форума научих, че има консултанти по "бебеносене". В буквалния смисъл на думата носене.

# 18 736
И на мен тази патерица ми е крайно неприятна и обезсмисля цялото пожелание.

# 18 737
„Дълговечност“ си е напълно легитимна дума, често е синоним на „дълготрайност“.
Е, не и в цитирания пример, там наистина звучи абсурдно като пожелание.

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0% … 0%BE%D1%81%D1%82/

# 18 738
  • SF
Да, именно, като пожелание ми дойде в повече. Иначе има такава дума.
От там се сетих, че и патерица има, но употребена в честитка ми идва малко не съвсем тамън.

# 18 739
Е,  и Честито на патерица си има обяснение. Simple Smile
Не че звучи много добре, но понеже знам откъде идва, не ме стряска. Simple Smile

# 18 740
  • Пловдив
Има си. Да си беше забравил тоя светец шапката, пръстена, филията хляб с мас или тефтера, то - патерицата. Това имат предвид потребителките. Е, горе-долу. Wink

# 18 741
Така е, спокойно може да кажеш "честито със закъснение", но често се използва и патерицата, наложило се е.
Трябваше да е "Честито на тояга", по-колоритно звучи някак си. 😆

# 18 742
  • Mediterraneo
Не съм чувала някой да поздравява за новородено на патерица Simple Smile Останалите случаи са ясни, аз също го използвам като израз понякога.

# 18 743
„Дълговечност“ си е напълно легитимна дума, често е синоним на „дълготрайност“.
Е, не и в цитирания пример, там наистина звучи абсурдно като пожелание.

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0% … 0%BE%D1%81%D1%82/
Новият ти парфюм е много дълговечен. УжассссТ! 🤣

# 18 744
  • Пловдив
За новородено на патерица никой не поздравява, да, изсилване беше това. Патерицата е за нещо, което трае един ден или точно определено време, а бебето все си е ново, без определен срок, в който да се честити. Wink

# 18 745
  • SF
Ох, някой като ви сподели, че мрази определена фраза и като започнете да му обяснявате, че ставала, че се ползвала, че имало такива думи, лишавате от смисъл цялата тема.
Не ми харесва да се честити на патерица, въпреки всички пояснения и обяснения. И който не е чувал за новородено, по-добре. Няма и нужда да го чува.

# 18 746
  • София
А с пожелание  да бъдеш споделена, как се чувстваш?

Предполагам зависи от това какви ще бъдат споделящите я. Външен вид, пари, обноски, други детайли... От споделяне до споделяне има разлика! Grinning

# 18 747
Е,  и Честито на патерица си има обяснение. Simple Smile
Не че звучи много добре, но понеже знам откъде идва, не ме стряска. Simple Smile
"Патерицата" е само за имен ден, така знам азот бабите. За разлика от рождения ден и всеки друг празник, именният ден може да се празнува и на следващия ден.

# 18 748
# 18 749
  • София
За мен някои от дадените примери в статията са "иррелевантни" Simple Smile
Ако кажа "имаме проблеми, но те се замитат под килима", как да го преобразувам с "положението се замазва"?
Отворен ум ми се струва съвсем българско или вече побългарено. Виж, за обувките и чашата чай съм напълно съгласна.
Признавам, че напоследък употребявам "не е моето нещо", не зная дали е привнесено отвън. Но езикът все пак се развива, не е като преди 30 години.

Общи условия

Активация на акаунт