Фраза, която мразя

• 1 217 980
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 780
  • Пловдив
Тя не оспорва, само казва, че в от детския речник. Не знам от него ли е, ама и мен ме потриса. В родителските групи на щерката в училище, там често се събират пари я за екскурзия или музей, я за състезание или помагала, буквално не може да се види думата "пари", винаги са парички.

# 18 781
Точно стремеж за омаловажаване и създаване на впечатление, че не са много - все пак не ти искат  ПАРИ, а някакви си парички, като за детски харч. Лигавенето отделно, на някои хора им идва отвътре.

# 18 782
Точно лиготня си е, според мен, дори става навик/правило, май. Angry
Давам пример - "По колко парички ще събираме за госпожата (класната)?". Следва обикновено отчет: "Да кажа колко парички събрахме за госпожата ( обикновено са не по-малко от 200 и кусур лева)! ". Е, толкова пари ако се смятат за парички - значи доста сме се замогнали като общество. 

Скрит текст:
Та се сетих покрай обсъждането една "класика" с умалителни отпреди доста време:
"Къде са ти паричките? Във торбичките. Къде са ти торбичките? Под очичките."

# 18 783
  • София
" Чакай само да родиш...", "Лесно майка не се става..." , " Не е хубаво да се пазарува преди бебето, да се роди...", "Почивай си сега, че като дойде бебето - край" . Сигурна съм, че не съм единствена...

# 18 784
  • Пловдив
В моя пример така ги наричат онези, които ги дават. Sunglasses

# 18 785
Мен "парички" не ме дразни, защото иначе казано ми звучи по-грубо в някои изречения, но и двата варианта са ми приемливи. Много ми е лигаво, превзето и т. н. обаче - наложилото се "бюджетен", вместо "евтин". Smirk

# 18 786
  • Пловдив
Хаха, да. Според мен изначално се има предвид нескъп, такъв, който повечето могат да си го позволят, но не непременно евтин (и смотан). Наистина се попрекалява с употребата на думата обаче.

# 18 787
И банковите служители използват "парички", "сумички", "лихвички".

# 18 788
Хаха, да. Според мен изначално се има предвид нескъп, такъв, който повечето могат да си го позволят, но не непременно евтин (и смотан). Наистина се попрекалява с употребата на думата обаче.

И според мен нещата са евтини и скъпи, но по средата има бюджетни, тоест такива, които са оптимизирани според бюджета на човека и могат да са приближени към едната или другата крайност, но по-често все пак към евтините.
И мен думата не ме дразни, защото толкова съм свикнала с "бюджетна оферта", че даже не обръщам внимание.

# 18 789
И аз се дразня от умалителните, модерни напоследък.
Женята Минчев беше изтрещял на тази тема, та се подсетих като ви чета. В случая коментара му е на място.
Скрит текст:
"Водичките ми изтекоха с тези ценички...

Забавен е умалителният словесен солфеж на народонаселението. Келнерите (или пък келнерчетата), поднасят салатката, после гъбките, пиленцето с оризче и десертчето, на финала на един хубавичък обяд. Що за инфантилизъм, чудя се, да говориш на платежоспособни хора като на деца от детска градина "Минзухарче".

Накрая на всичко това идва "сметчица“, с която може да се покрие месечната стипендия на талантливо дете. И просто търпим този ужасен келнерски изказ или този на магазинерката в мола, или на някой барман, търкащ чаши далеч от идеята да те забавлява до второто питие, гледа си телефончето и си води разговорчетата. Сервира коктейлчето, после идва сметчицата. Хубавинкя, дето би казала леля Босилка, живееща в съседното ватманско общежитие и моя бивша колежка.

А какво да се каже за силната музичка, звънтяща във всяко заведение за обществено хранене, където не можеш да чуеш нито себе си, нито събеседника си, нито мрънкащия персонал, който гледа в пет различни посоки, докато ти му диктуваш желанията си. А водичка искате ли? Не, не искам водичка, скъпи, искам вода. Не искам салатка, а искам салата. Защото съм 60-годишен израснал мъж и не искам да ме третираш като внучето ти - папка ли Генче, чайче искаш ли...

А в същото време - ценичките едни такивинка понабъбналки, като поливани с тор. Салатката в някои котловинни полета е вече 15 лева, за съдържание, което едва ли струва повече от три лева. Хлебчето винаги се таксува допълнително, което си е един пладнешки, че и нощен грабеж, предава Телеграф.

И пак - водичка искате ли, сякаш сме дошли на водопой а не на един, да кажем, обяд. Водичката май генерира доста голяма печалба, защото и тя има ценичка, която никак не е малка. И най - обичам, след като съм изброил 5 блюда, да ме питат "ама само това ли иска господинът“? Да, само това, погледнете внимателно - не съм вол и поръчвам по-скоро да опитам, не да се натъпкам. И те гледат криво, като инспектор от ХЕИ, изтърсил се внезапно в кухнята, докато размазваш хлебарка с тиган.

И пак сметчицата - тук келнерът е безобразно любезен - идва със сума, достатъчна за първа вноска за автомобил. Салатката, както казах - гони 15-18 лева, основничкото (нали всичко се умалява) някъде към 30 лева, десертчето - между 7 и 9 лева, водички, хлебчета и винце - още 55 лева - сметчица и чудо. Как да не оставите бакшишче на това момченце или момиченце, което ви е обслужвало...

Докато пиша тази статия си купих пуловерче и защо не ми пожелаха "приятно денче“, само мога да гадая.

Хора, спрете се и замислете се! Изглеждате нелепо!

Евгени Минчев."

# 18 790
Много ми е лигаво, превзето и т. н. обаче - наложилото се "бюджетен", вместо "евтин". Smirk

Налага се, защото за много хора думата „евтин“ е обидна. Все едно ги броиш за бедняци. А не си дават изобщо сметка, че точно най-богатите са най-стиснати и най-много гледат да минат по-тънко.
Същото е като „реплика“ вместо „имитация“ или откровеното „менте“. Много се обиждат, когато им кажеш, че си купуват ментета на известни марки, за да се правят на по-богати, отколкото са. Не, не били ментета, реплики били.
Добре.

# 18 791
  • Пловдив
Репликата за разлика от ментето, а може би и от имитацията, мисля, че не се прави на оригинал и може да се различава по нещо видимо (размер, цвят).
Понякога границата е размита, де.

# 18 792
Репликата за разлика от ментето, а може би и от имитацията, мисля, че не се прави на оригинал и може да се различава по нещо видимо (размер, цвят).
Понякога границата е размита, де.
За менте се счита когато освен копиране на даден продукт му е поставена и фалшива емблема/марка указваща производителя на оригиналният продукт. Но както и да го прогледнеш - правилната думата е "имитация".

# 18 793
  • София
Аз бюджетен го разбирам - според бюджета на даден човек. Защото за някого 100 лв. може да е евтино, а за мен не точно. Да, има я и неизказаната обида в "евтин". Само не знам за "евтина жена" дали вече е прието да се казва "бюджетна".
Ако някой ми каже, че купувам менте, хич няма да се обидя. Купувала съм китайски реплики защото са ми харесали на вид, а не защото държа да парадирам с марката. Дори не съм сигурна дали има точно такива оригинални.
Иначе що циг@ни съм видяла с Баленсиага, марката би трябвало да се самозакрие от срам

# 18 794

Налага се, защото за много хора думата „евтин“ е обидна. Все едно ги броиш за бедняци. А не си дават изобщо сметка, че точно най-богатите са най-стиснати и най-много гледат да минат по-тънко.

Аз бюджетен го разбирам - според бюджета на даден човек. Защото за някого 100 лв. може да е евтино, а за мен не точно. Да, има я и неизказаната обида в "евтин".

Иначе що циг@ни съм видяла с Баленсиага, марката би трябвало да се самозакрие от срам

Някъде из ФБ мернах наскоро снимка на черен мерцедес, дълъг и лъскав, спрял пред дюнерджийница, предлагаща дюнер на промоция за 4 лв. (май).

Общи условия

Активация на акаунт