Фраза, която мразя

• 1 217 961
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 825
От много време ме дразни това "Мислиш ли?" след като изразя някакво лично мнение или отговор на въпрос. След като го казвам, мисля го... толкова ли е алогично? Grinning

Означава "Убедена ли си"в това което казваш Smile ,е кажи Да Smile

Това да не е поредният неграмотен превод?!? Примерно на "Do you think so?"

Скрит текст:
A: I think you are really perfect for this job
B: Do you think (so)?

"Do you think?" can, informally, be used to mean "Do you think so?" / "Is that your opinion?".

It can't be used to mean "What do you think?" / "What do you think of this?".

"So" can be omitted, at least in US English, but it might make the question sound too informal. Also, "do you think?" (with "so") is often used sarcastically in the US.

И като се тръгне от грешен превод, се върви към грешни интерпретации.

# 18 826
Също може да бъде фраза, която вклиняваш в монолога на някой, който ти мели нещо безкрайно и отдавна си престанал да го слушаш, но от време на време от учтивост се изисква да вмъкнеш по нещо неутрално от типа на "така ли?", "наистина?", "мислиш ли?".

# 18 827
Не, в моите случаи хора го използват точно като паразитна дума. Вместо "така ли", примерно.

# 18 828
  • Пловдив
От бизнес подфорума:
"Имаме общи колове"
"... постоянно мести колове - всяка седмица по 2-3."
И всички подобни разновидности.

# 18 829
Винаги в подобни случаи се сещам за "образа" на кола в "Баба Илиица.

Реклама на някаква простотия (предаване) по една от националните телевизии - "Ако ще почваме да храниме - кажете!". И от същата група, която много ме дразни "Колко търсиш?".

# 18 830
  • Пловдив
В какъв смисъл е "колко търсиш"?

# 18 831
Колко пари искаш ... Примерно, като се дели сметка в ресторант, като продаваш нещо...
Много провинциално ми звучи. Съжалявам, ако така звуча високомерно или политически некоректно, но поне съм точна.

И понеже говорим за пари, да добавя, току-що от друга тема - "Като пари и в двата варианта почти еднакво ще стъпи..."

# 18 832
  • София
колко търсиш = цена?

Второто ме дразни повече от първото.

# 18 833
На колко ще стъпи/на колко стъпва?

Боже, побърква ме...Rage

# 18 834
Да, че е много трудно да попиташ колко струва или каква е цената. Simple Smile
miamim, оная цена ли, "модерната"? 😆 "cena?"
 "Модерна" - подобно на "есе" (май му поотмина модата") и "всеки сам си преценя" 🤭😛😆

# 18 835

Боже, побърква ме...Rage

И мен много ме дразни, а въобще не разбирам откъде се е родило това стъпване?

За "коловете" - също съм в потрес. Голяма мода, голямо чудо. Close

# 18 836
  • Plovdiv

Боже, побърква ме...Rage

кой го използва това?аз си представям двама майстори зидаро-мазачи да си говорят за дограмата или мазилката "колко ще стъпи"...но жена,дама,момиче с такъв изказ Thinking за мен е доста "просташко", например в Мола пита продавачката-на колко ще стъпи тази тениска Smile но в устата на майсторите ми звучи нормално Rolling Eyes

# 18 837
То... не се и използва за такива покупки, мисля. Simple Smile
А именно - ако поръчваш нещо примерно, правиш ремонти, такива неща.
Аз в такъв контекст съм го срещала - питаш за приблизителна цена, а не при покупка на стоки от магазини. Simple Smile

# 18 838
  • Plovdiv
То... не се и използва за такива покупки, мисля. Simple Smile
А именно - ако поръчваш нещо примерно, ремонти, такива неща, аз в такъв контекст съм го срещала, а не при покупка на стоки от магазини. Simple Smile

Ензим естествено,шегувах се Smiley и аз съм го срещала само при майстори Smile

# 18 839
За момичета не знам, но момчета, по-скоро млади мъже - всички с висше образование и добра работа и позиции, масово. Поне аз от такива го чувам, редовно. От години, вече почти е станало "норма".

Колко ще струва/излезе (всичко), такъв е смисълът. Колко ще струва някаква стока (примерно дадена стока, заедно с всички допълнителни аксесоари към нея), екскурзия, и т.н. Не е като майстори да го употребяват, поне покрай мен. В началото, преди десетина години, го чувах само от младежи от провинцията, сега вече се употребява не само от тях, наложи се. Rage

Общи условия

Активация на акаунт