Фраза, която мразя

• 1 208 683
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 110
Според мен запекАнка идва от запичам. Не я харесвам много думата, но я ползвам чат-пат.

Оооо, запичам,а? Wink

# 19 111
Онази с "макЪр" подразни и мен, помня дамата колко неуместно го изпляска в една иначе доста претенциозна фраза.

# 19 112
Една бивша зам.председателка на НС , понастоящем професор, казваше някога "ного" /много/ . Чуваше се едно М отпред, но леко. Сега явно се е опитала да превъзмогне "регионалното" произношение, но пак се прокрадва от време навреме едва, едва. Усвоеното в детството трудно се оправя, особено ако никой не ти прави забележка. Не оправдавам "макЪр" . Разсъждавам си по темата.

# 19 113
Поне шестима депутати съм чувала да казват "фнимателно" и "фнимание".
Не знам дали е диалект.

# 19 114
  • SF
И един главен депутат, който казва  истенски.

# 19 115
  • София
А за някои партийни лидери какво да говориме...

# 19 116
  • SF
Сиреч?

# 19 117
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А за някои партийни лидери какво да говориме...

за мЕкането на ББ май иде реч. Simple Smile

# 19 118
  • SF
Сетихме се. Той непрекъснато използва и "сиреч".

# 19 119
То да е само ББ! Много са. Една бивша външна министърка, филолог при това, мекаше и още мека. Все съм се чудила нямат ли специалисти, по протокол например, които да им правят забележка.

# 19 120
Мен ме дразнят съдии, министър на правосъдието и други подобни лица да казват съдилищА, а други специалисти - училищА.

# 19 121
Сетихме се. Той непрекъснато използва и "сиреч".
Че какво и е на "сиреч"? От старобългарски. Си - тази, реч- дума. Виж, ако беше "демек"...

# 19 122
  • SF
Контекстът на разговор беше друг. Заговорихме за политици и аз разпознах ББ. Нищо й няма на думата. Ползвайте си я. Не съм знаела, че идва от си и реч.

# 19 123
  • София
Нито на "сиреч", нито на "демек" нещо им има, но ако съм политик и ме дават по телевизията, ще кажа примерно "тоест". Иначе не харесвам стерилния говор и празнословията също, но пък и тая крайност - да ги мелимЕ като на пазара - пак не ми допада. И друг един наш приказлив бивш премиер, КП, и той така - ще направиме, ще постигнеме... Те все едно са на състезание за брой думи в секунда, мисъл никаква. Журналистите и те на това ниво.

# 19 124
Демек е турцизъм.

Общи условия

Активация на акаунт