Фраза, която мразя

• 1 217 786
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 19 095
Дразни ме фразата "на център", която видях, че се употребява за човек, който е психически нестабилен. "Да дойдеш на център".

# 19 096
Мен ме дразнят конструкции от типа "Аз съм раждан във Варна". Все едно си раждан известно време, но така и не си се родил окончателно Grinning

# 19 097
Дават те в национален ефир, прическата и грима са топ, обсъждаш наболелите проблеми в държавата, звучиш компетентно и изведнъж изтърсваш "макЪр"...
Моментално олекваш!
Олекваш в очите на стерилно говорещите. "Макар че" си е съвсем в реда на нещата. Все пак по телевизията не се четат докладни записки.

По темата: някой ми говори "на въпреки". Откъде се пръкна тази фраза?
Aко не вкараш някой готин диалектен лаф, говориш стерилно? БрЯх!

# 19 098
А, това "чупен" е характерно за Пловдив и региона. И на мен ми беше странно в началото, но му свикнах вече. Поне по-малко ме дразни от "пекан".

# 19 099
  • София
Олелеее - пекан Rage
Скоро не съм го чувала, та го бях забравила.

# 19 100
Бях сложила една снимка от павилион за закуски с надпис "Пекани на място" и една жена, която смятах за интелигентна, ме пита кое било грешно? Grinning

# 19 101
Да няма предвид пекАн? Laughing

# 19 102
Росита, не.
Печени има предвид. Това си пловдивски диалект. Пекано пиле - класика в жанра. Joy

# 19 103
Мисля, че и прословутата запеканка идва от пекан Joy
Всъщност никога бе съм знаела къде е ударението, запЕканка трябва да е, но все чета запекАнка.

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 15:13 от Елиас

# 19 104
Според мен запекАнка идва от запичам. Не я харесвам много думата, но я ползвам чат-пат.

# 19 105
  • София
Aко не вкараш някой готин диалектен лаф, говориш стерилно? БрЯх!
Да, както говорят напр. еврократите. И след 5 минути не помниш какво са казали.

# 19 106
А "регионална" дума не е ли политически коректен синоним на "диалектна" дума?

# 19 107
Мен пък ме дразни този вече общоупотребителен глагол "счупвам". Много чупливо стана всичко в България. Rage

Това ми напомни на друго, което е силно казано, че ме дразни, но се изненадвам и ми прави неприятно впечатление, че големи хора не казват "счупен", а "чупен". "Този химикал е чупен" например. Смешно звучи, казано от голям човек.

В определен контекст може и да е удачен точно този глагол. Например детето от яд се е опитало да чупи въпросния химикал, но не е успяло. Чупен недочупен, например.

# 19 108
Чупен-недочупен или чупен многократно не се връзва със счупена ръка. Това е дразнещо.

# 19 109
Тя ръката може и да е чупена. Някога. Писах, че зависи от контекста.

Общи условия

Активация на акаунт