Фраза, която мразя

• 1 217 786
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 080
От Северна България е. За първи път го чух от жена, живееща в Козлодуй, но не мога да конкретизирам региона.

# 19 081
Самата дума "макар" е остаряла форма на "въпреки че". МакЪр си е чист диалект и неправилна употреба.

# 19 082
  • Пловдив
Еее, кога успя да остарее? Wink

"Макър" наистина е диалектна форма, но аз лично не виждам нищо за "бляк" в такива форми.

# 19 083
  • España
“Блянът” не е заради самата дума , с за човекът и мястото , където я използва !
Надявам се да стана по-ясно !

# 19 084
Е то за целия шопски диалект да кажем бляк тогава. Масово политици софиянци говорят така.
Аз пък за Пз да не отварям дума. Close

# 19 085
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
От Северна България е. За първи път го чух от жена, живееща в Козлодуй, но не мога да конкретизирам региона.

почти никой в Козлодуй не е от Козлодуй Wink
преди централата там е било село с 500 къщи, сега май стигнаха 15 000.

забравих и ще допълня.
"макЪр" съм чувала само от колежка от Елин Пелин. живее в София Wink но не е софиянка.

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 21:51 от st. Dobri

# 19 086
  • España
Е то за целия шопски диалект да кажем бляк тогава. Масово политици софиянци говорят така.
Аз пък за Пз да не отварям дума. Close
Вие може да кажете ,за което си решите . Темата е  “Фраза , която мразЯ “ ….или бъркам ?! ( иначе ми е даже леко симпатично това “макЪр” , но не и употребено по този конкретен начин ).

# 19 087
Ще сменя темата. Все си мисля, че заглавието отдавна не отговаря на съдържанието. Не бих казала че чак пък мразя някоя фраза,. По скоро са дразнещи, смешни, неуместни или глупави. И все се случва някой да изкоментира - как може чак пък да мразите еди кое си. Ами аз не мразя, и се съмнявам че някой друг наистина мрази, но така е кръстена темата. Това също е фраза.

# 19 088
Много хора се радват на диалектите и те действително са разнообразна форма и някакво богатство на езика, но едно е баба от затънтено село да ползва диалект и съвсем друго млад човек, с образование, ценз и претенция, нали? Дават те в национален ефир, прическата и грима са топ, обсъждаш наболелите проблеми в държавата, звучиш компетентно и изведнъж изтърсваш "макЪр"...
Моментално олекваш!

# 19 089
  • Пловдив
А, много си е хубаво заглавието, и римувано - "фраза, която мраза". Wink

# 19 090
  • София
Дават те в национален ефир, прическата и грима са топ, обсъждаш наболелите проблеми в държавата, звучиш компетентно и изведнъж изтърсваш "макЪр"...
Моментално олекваш!
Олекваш в очите на стерилно говорещите. "Макар че" си е съвсем в реда на нещата. Все пак по телевизията не се четат докладни записки.

По темата: някой ми говори "на въпреки". Откъде се пръкна тази фраза?

Последна редакция: чт, 21 мар 2024, 13:06 от Cuckoo

# 19 091
Аз бях писала в темата за преподавател в СУ, по българска филология, не какво да е, точно в ТВ предаване говореше за БГ поезия и Флюбването. Е?
Независимо от ранга си, доста хора си ползват диалекти.

# 19 092
  • SF
Ооооо, много хора се флюбват през фефруари, особено фъф вторник. Лошото е, ако и така го пишат. Подозирам, че при доста от тях се случва. Да живеят автккоректорите! Моят не позволи да пиша тези думи с Ф и с повторения и упоритост се получи.

# 19 093
Мен пък ме дразни този вече общоупотребителен глагол "счупвам". Много чупливо стана всичко в България. Rage

# 19 094
  • Пловдив
Мен пък ме дразни този вече общоупотребителен глагол "счупвам". Много чупливо стана всичко в България. Rage

Това ми напомни на друго, което е силно казано, че ме дразни, но се изненадвам и ми прави неприятно впечатление, че големи хора не казват "счупен", а "чупен". "Този химикал е чупен" например. Смешно звучи, казано от голям човек.

Общи условия

Активация на акаунт