Фраза, която мразя

• 1 219 177
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 965
  • София
И аз не знам откъде дойде тази дума натокана?
Много чалгарско ми звучи. Sick Явно нещо от там ще да е.
Слава Богу в моето обкръжение не съм я чула. Peace
Облякана е диалект. Майка  ми е хасковлийка, там съм чувала.
Не е чалгарско. Тези думи са си диалектни и добиха широка популярност от Биг Брадър и олигофрена от Гълъбово -  Пацо. bowuu
http://vbox7.com/play:ad7f752fc4

Последна редакция: ср, 13 май 2015, 13:57 от july1993

# 1 966
Дефакто или всеки път след всяко изречение се добавя "Разбираш ли"

# 1 967
Ее, "обран" е много модерно напоследък Laughing . А "натокан" и "облякан" са си на майтап май в повечето случаи  Laughing .

О, не се заблуждавай! Цитирам: "Облякана с дънкено яке".

# 1 968
Облякана вече го казахме, но натокана какво точно значи?
Не по смисъл, а от кой глагол произлиза? Thinking

# 1 969
  • ту тук, ту там
"Натокана" явно е вариация на "наточена", както "облякана" на "облечена".

# 1 970
И аз много се дразня на дънкено яке или дънкен гащеризон #2gunfire

# 1 971
Бърза справка в Гугъл показва, че прилагателното "натокан" се използва не само за кифли, но и за самолети и коли. От мъже.
Я, имало форум "пикъп-проджект".  Joy Там съветват някакъв завалия да ходи на среща "подстриган, облечен, натокан" "и там ако не дръпне нещо, пък на".  Mr. Green

Добре де, "наточена" какво следва да означава в този контекст?  Thinking Явно става дума за външен вид...

# 1 972
  • ту тук, ту там
Пременена, издокарана.

# 1 973
Да, ясен ми е смисълът, но защо именно "наточена"? Това не мога да разбера, откъде се е появила и как е станала контекстов синоним на "издокарана".
Дали има семантично родство с "тупалките" и "селските пръчки"...

# 1 974
  • ту тук, ту там
А, разбрах те. Ама не знам, нямам и предположение!
Дали има семантично родство с "тупалките" и "селските пръчки"...
Не мисля, защото тези май станаха популярни по-късно, в годините на прехода, ако не греша. А наточена аз съм чувала в ранните си тийнейджърски години, а те бяха по-раничко. И аз съм го чувала само с позитивен нюанс май, т.е. че е наистина готина мадама, за разлика от тези, които си посочила.  Peace

# 1 975
Аз пък никога не съм чувала "наточена", камо ли с положителен оттенък, затова изпаднах в размисли и страсти.  Simple Smile

# 1 976
  • SF
Остър, като наточен нож, реже всичко, каквото искаш да режеш с него. Наточена жена - готова да действа.
Облечена и наточена - дръжте се мъже! Нещо такова. Наточена кола също съм чувала.
"Този така ти се е наточил..." - за мъж, който много те харесва.
"Този много й се точи." (иска да я резне, чувала ли си го в преносен смисъл?).

# 1 977
Аз пък никога не съм чувала "наточена", камо ли с положителен оттенък, затова изпаднах в размисли и страсти.  Simple Smile

И аз не съм чувала.

Чувала съм за мъж, че се е наточил за някоя мацка, в смисъл, че иска да я чука. Crazy

# 1 978
  • ту тук, ту там
Е, аз определено в друг контекст съм чувала наточена! Явно особености на местния диалект.  Laughing

Еее, защо ми изтича толкова бързо сесията, не мога да публикувам!

# 1 979
  • SF
Ето, в този смисъл описват хората, които са се облякли хубаво, прически, грим, избръснати, излизат навън наточени (искат да забършат нещо - друг гаден израз).

Общи условия

Активация на акаунт