Фраза, която мразя

• 1 219 158
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 1 980
А какво ще кажете за "пекана"? Laughing Например "Мацката е много пекана". Вместо печена. Всеки път като го чуя това и ми става много смешно. Не че ми харесва и печен или печена, ама пекана е направо отврат.

# 1 981
  • ту тук, ту там
Ами те са в една категория с натокана и облякана!  Joy

Скрит текст:
Намирам в шкафа една опаковка ядки и гледам пише Pecan. Леле, викам си, чак пък толкоз неграмотност бива ли?! Проверявам фирмата, която ги е пакетирала - те не са български! Та чак тогава се светнах, че това са пекан орехи.  Laughing

# 1 982
Пекана е пак диалект. Много ме дразни, в Пловдив е популярен. Close
Особено като видя табела за пекано пиле! Twisted Evil

# 1 983
  • IT
дънкена горничка или долничка- не ме дразни, а ми е смешна.Натокан, колежка от Ст.Загора го ползва.

# 1 984
За "наточването" като готовност за действия знам, да.

# 1 985
"Пекан/и" също е диалектно. В пряк смисъл също се използва. Срещала съм в меню в кръчми по провинцията "пекани чушки" , даже "пекан пипер".  Grinning
Покрай пипера се сетих за друго - по пазарите продавачите често говорят за зеленчуци и плодове в ед.ч. - пример -"ДоматА е много хубав" (пиша кратък член, защото така го произнасят Laughing )
 Дразнят ме "ядАх" , "излязАх" и подобни Close
А наскоро прочетох някъде "изрязОх" Joy .
Дева го е споделила преди мене "пеканото"  Laughing

# 1 986
  • Варна
Защо не си гледате местните диалекти, а се дразните неимоверно на диалектизми от другия край на България?
Ей това не мога да разбера.  Laughing

# 1 987
Че точно местните коментирам аз.

А как беше една ужасна дума за анцуг, комплект? Не мога да се сетя? newsm78
Миналата година такива етикети гледах по магазините?

# 1 988
Защо не си гледате местните диалекти, а се дразните неимоверно на диалектизми от другия край на България?
Ей това не мога да разбера.  Laughing
Щото са по-екзотични, де  Laughing .
Дева, да не е "ансамбълче" ?  hahaha Чувала съм го от Виктор Калев.

# 1 989
Оди да пазариш, да не забрайш кИсийка да си вземеш и нИ съ Иидосвай!  Hug

# 1 990
Ми аз не съм забелязала някой да се дразни неимоверно, говорим си.
На мен лично са ми много интересни всякакви непознати диалекти и наречия, защото също са част от българския език, не е само книжовната норма.
А и това вече не са регионални явления, всичко е събрано в София, всичко може да се чуе тук.  Grinning

Последна редакция: чт, 14 май 2015, 18:47 от Songes

# 1 991
  • София
Не ме дразнят, когато отида там, където така се говори. Нормално. Интересно ми е даже. Дразнят ме обаче, когато се качат такива натокани и облякани в трамвая и почнат да крякат все едно са сами, обяснявайки  на всеослушание някому надълго и нашироко какво станало снощи в квартирата - кой какво казал, кой какво направил, кой кого свалил и т.н., като че ли всички са длъжни да им слушат простотиите. И това продължава, докато не слязат - обикновено поне 15мин. Whistling

# 1 992
  • Варна
Не ме дразнят, когато отида там, където така се говори. Нормално. Интересно ми е даже. Дразнят ме обаче, когато се качат такива натокани и облякани в трамвая и почнат да крякат все едно са сами, обяснявайки  на всеослушание някому надълго и нашироко какво станало снощи в квартирата - кой какво казал, кой какво направил, кой кого свалил и т.н., като че ли всички са длъжни да им слушат простотиите. И това продължава, докато не слязат - обикновено поне 15мин. Whistling
Значи конкретните патици те дразнят, не толкова някоя диалектна дума.  Laughing

Оди да пазариш, да не забрайш кИсийка да си вземеш и нИ съ Иидосвай!  Hug
Почти всеки ден пазаря. Обаче, ако не си нося в момента пазарска торба, искам торбичка.  Laughing

# 1 993
  • София
Значи конкретните патици те дразнят, не толкова някоя диалектна дума.  Laughing
Ами покрай тия патици ме дразни и говорът им. Иначе само ми е смешен.

# 1 994
Аз обичам горницата и долницата да са ми различни, ако пък са и дънкени направо ставам безсмъртна  bowuu

Чувала съм като комплимент "Тази е голяма точилка" , явно е с произход от "наточена"  Grinning Обаче си мисля тогава от "натокана" може ли да се каже "Тази е голяма токачка"  Thinking Laughing

Общи условия

Активация на акаунт