Фраза, която мразя

• 1 208 019
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 19 710
Aз от цялата тема разбрах, че съм доста толерантна към нововъведенията в езика Simple Smile

И последните изброени си имат някаква логика:
- Бебеносене го въведоха фирмите, които продават разни устройства за носене на бебе. Поради липса на адекватна българска дума тази се намести.
- "Да се сексим" е евфемизъм, използван от хора, не искащи да пишат сухото, дълго и официално "правим секс", но и не искаш да използват вулгаризми. Ми, намерили са си дума, кратка, конкретна и приемлива.

И при останалите - нищоправене, кафепиене и прочее логиката е същата. Може да не харесвам, но са удобни и чак да ме дразнят...

# 19 711
Според мен "носене на бебе" е достатъчно адекватно. Иначе като нищо ще се въведат и чантаносене, сексоправене, дрехопране, работаходене... Не виждам какво е удобството пред нормалните изрази, нито се съкращава някакво време, нито става по-ясно какво се има предвид.

# 19 712
Как какво - три думи спрямо една.  Иначе има законна дума "плодонося", що пък да няма "бебенося"?
Щом има "чат - чатя", защо да няма "секс - секся"? Може и "сексувам" по логиката на "спортувам", ама звучи по-зле и е по-дълго.

# 19 713
Може "секся" за сравнително кратък секс, а "сексувам" за по-продължителен.

# 19 714
Със сигурност е обсъждано и преди, ама понеже нещо... не му минава модата, та - много ме дразни: "Цвиля(я-я-я)" - за смях става дума.

# 19 715
Е, това са клишетата на ФБ лелките – цвиля, крада... Когато се чувстват длъжни да лайкнат и да се отчетат в коментар, но нямат време или ги мързи да измислят какво да напишат. Simple Smile

# 19 716
Със сигурност е обсъждано и преди, ама понеже нещо... не му минава модата, та - много ме дразни: "Цвиля(я-я-я)" - за смях става дума.

В комплект с "изплюх си кафето ".

# 19 717
  • Пловдив

В комплект с "изплюх си кафето ".

Grinning
Сигурно не им е лесно - хем цвилят, хем плюят кафе.
Ужасни изрази наистина.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 20:52 от marzeliva

# 19 718
Хм, замислих се... Камилите плюят, но не цвилят. А какви звуци издават? Реват, нали?

https://voicebot.su/bg/sound/kamila-zvuk-na-kamila/

# 19 719
Не че я мразя, но ми е много банална зачестилата напоследък фраза: "СлучаЕност? Не мисля."

# 19 720
Хм, че това не остаря ли вече? От сума ти време не съм го срещала.
Иначе е от един сатиричен клип в Ютюб:

# 19 721
  • Пловдив
Не че ме дразни, но ми е много банална зачестилата напоследък фраза: "СлучаЕност? Не мисля."

Също и "за един прЕАтел питам."

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 23:17 от marzeliva

# 19 722
Само днес срещнах фразата в две теми, стара е, но винаги актуална.

# 19 723
Ужасен е, но в този контекст. И аз, честно казано, съм учудена, че някой го използва, защото за мен "цвиля" се използва за да се опише грозен, писклив и шумен смях, тоест негативна оценка - "я па тая кво се е разцвилила". И за да се даде тази негативна оценка изразът си е съвсем ОК, и е толкова по-учудващо, че някой го използва за себе си.
А за кафето според мен на някого наистина се е случило. Поне аз имам не един спомен за спонтанен смях от виц или друго точно по време на пиене (не само на кафе). Та някой, който си пие кафето и чете, може наистина да си го е изплюл от някой виц и да е написал. А после папагалите са го подхванали.

# 19 724
В последно време сред младежта се чува израза- гърми ли ти?
Заместващ- пука ли ти, притеснено ли ти е..и подобни 😁
Чуд- но!

Общи условия

Активация на акаунт