Фраза, която мразя

• 1 219 152
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 025
Не харесвам турцизмите: баш, яваш, евала, машала, аджеба, джанъм, сакън и всички подобни;
Не харесвам фразата: "с теб съм" или "с вас сме" и подобни. Това ми стои кухо и казано колкото да се каже нещо, а също ми звучи и лицемерно.

# 2 026
"Куча марка" идва от първите внесени у нас грамофони. Знака на марката е кученце, което слуша до фунията. Не се сещам за името на марката, но мисля, че е била с високо качество тогава. За хората е било непонятно явно и да ги кръстят "куча марка" е било по-лесно.

Ясно, но защо кучА?
Правилно е куче, нали такъв е знакът?

# 2 027
И аз съм го чувала като кучА марка.
Хм, не съм се замисляла откъде идва, а за тези грамофони не бих се сетила.Аз за себе си съм го разбирала, че дадено нещо е здраво и издръжливо като куче и затова е кучешка марка, за по-лесно съкратено като кучА марка  Thinking

# 2 028
Знаеш ли колко съм се чудила защо точно "точилка" и "тупалка"...
Точилка - за висока и слаба жена.
Тупалка - защото като я видят и на мъжете им падат очите.
Само предполагам.

# 2 029
Ясно, но защо кучА?
"Куча" го приемам като съкратена форма на кучешка. Не ме питай има ли такава. Laughing  Но ето, някои го знаят като куче марка.
И веднага се сещам, че много хора наричат кучето си "кучо" /не съм обръщала внимание с главна или с малка буква го пишат/. Нещо не ми звучи добре. Или просто не съм кучкарка и не разбирам жаргона.

# 2 030
"Куча марка" идва от първите внесени у нас грамофони. Знака на марката е кученце, което слуша до фунията. Не се сещам за името на марката, но мисля, че е била с високо качество тогава. За хората е било непонятно явно и да ги кръстят "куча марка" е било по-лесно.

Именно! Намерих статия, но не мога да поставя линка, нещо с мобилната версия стават грешки Blush

http://mila.izkustvo.net/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0/

Последна редакция: пт, 15 май 2015, 17:09 от Ензим

# 2 031
Ясно, но защо кучА?
"Куча" го приемам като съкратена форма на кучешка. Не ме питай има ли такава. Laughing  Но ето, някои го знаят като куче марка.
И веднага се сещам, че много хора наричат кучето си "кучо" /не съм обръщала внимание с главна или с малка буква го пишат/. Нещо не ми звучи добре. Или просто не съм кучкарка и не разбирам жаргона.
А за женско куче - кучица Grinning

# 2 032
  • София

Именно! Намерих статия, но не мога да поставя линка, нещо с мобилната версия стават грешки Blush

http://mila.izkustvo.net/%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0/
Хмм, интересно! Не знаех. Grinning

# 2 033
 Laughing куча марка го приемам като нарицателно за нещо неизвестно или некачествено

Joy облякана и натокана добре, а накурвена да сте чували  Mr. Green

# 2 034
Накурвена отскоро го чувам, по-скоро чета, защото наживо нямам такива особи наоколо. Naughty
И ми звучи идиотско. Close
След като курва е синоним на пропаднала жена, що за болен мозък е родил накурвена?

# 2 035
аз и облякана не съм го чувала лично  Crazy докладва ми една приятелка преди време, модерно било в един пловдивски вуз  Crazy там така си говорили, и то момичетата  Rolling Eyes една на друга
Laughing накурвена е като гримирана, наконтена, привлекателна за мъжете  Joy въпреки, че повечето мъже около мен изобщо не обичат гримирани като клоун жени  Tired

# 2 036
На мен ми е ясен в какъв смисъл се използва думата.
Не ми е ясно защо е използвана такава силно отрицателна дума за корен.

# 2 037
Под "куча марка" разбирам нещо стабилно, издръжливо, от непопулярна марка.

# 2 038
  • Там, където ме обичат
Сетих се за още една много ненавиждана от мен фраза. Обикновено я чувам от изнервени служителки в администрацията.  Чакам на някакво гише и питам нещо, на което ми отговарят - "Ако всички клиенти така правят/питат/искат и т.н.  Ми, нито съм всички, нито ме интересува. Да ми отговори на питането и толкова.

# 2 039
  • София
Под "куча марка" разбирам нещо стабилно, издръжливо, от непопулярна марка.
А за мен винаги е било синоним на некачествено. Все едно да кажеш "китайски боклук", примерно. Освен това и от неизвестна марка.

Общи условия

Активация на акаунт