Фраза, която мразя

• 1 207 694
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 240
Мен много ме забавлява, когато някой надълго и нашироко запознае с мението си по някакъв въпрос и след това добави - "мое мнение". Ами много ясно, чие друго да е?

Това всъщност се използва, когато говорещият иска да каже, че не изразява мнението на организацията, която представлява. Знам, че тук, във форума е малко безсмислено, но аз съм го употребявала съвсем съзнателно.

# 241
Колкото пъти се зачета в темата, толкова пъти стигам до извода, че всички разписали се в нея имаме сериозна нужда да си лекуваме нервите.  Mr. Green

# 242
  • Пазете Гор
Вярно е.

Или пък да се хванем нещо полезно да свършим.

# 243
в разговорен,не правен...

Но имат и съвсем резонна  Wink употреба понякога.

# 244
Никога не съм чула да се употребяват не на място, затова съм учудена, че е възможно "де юре" да е паразитна фраза, която изскача в разговори далеч от правната тематика.
Чак ми е интересно да чуя пример с де юре, де факто ми е ясно как може да се използва много по-широко.

в разговорен,не правен...

Не съм Доли, но отговарям.
Когато всяко изречение е щедро насолено с тях. Т.е.- когато станат паразитни фрази.

# 245
Колкото пъти се зачета в темата, толкова пъти стигам до извода, че всички разписали се в нея имаме сериозна нужда да си лекуваме нервите.  Mr. Green

Това го бях написала преди десет страници, но го изтрих. Дори се самопохвалих, че съм много добре, защото голяма част от дразнителите не ме дразнят.

# 246
Мен много ме забавлява, когато някой надълго и нашироко запознае с мението си по някакъв въпрос и след това добави - "мое мнение". Ами много ясно, чие друго да е?

Това всъщност се използва, когато говорещият иска да каже, че не изразява мнението на организацията, която представлява. Знам, че тук, във форума е малко безсмислено, но аз съм го употребявала съвсем съзнателно.
Аз пък го разбирам така - пишещия има мнение и го споделя, но не търси спор и не налага мнение. Но често звучи точно като налагане. Не се дразня на израза.

# 247
Колкото пъти се зачета в темата, толкова пъти стигам до извода, че всички разписали се в нея имаме сериозна нужда да си лекуваме нервите.  Mr. Green

Чак пък толкова.  Laughing "Мразя" е за рима и ритъм, не буквално. Като гледам, на всеки му "стържат" по 2-3, но като се съберат от всички потребители на едно място, изглежда, че не останаха думи в речника и извън него.  Laughing

Обич, колкото пъти прочета де факто, толкова пъти го свързвам с един фейлетон на Иво Сиромахов и ме напушва неистов смях.

# 248
Във форума ме дразнят извращенията "мами, мамита, маменца, маминки, мамички, мамки (това го видях вчера в една тема!) и прочие недомислици. Думата "мама" не следва да има множествено число! И в някои от речниците, с които разполагам, си пише изрично "само ед.ч.". Не мога да направя справка в момента с последния издаден, защото не ми е под ръка, но дори да са допуснали множествено число (при всички други простотии, дето са "допуснали"), употребата е езиково неприсъща и звучи ужасно.
Множествено число има думата "майка" - "майки", а може и да се образува умалителното "майче" - "майчета".  

"Мамки" е много странно, ако е било написано в положителен смисъл, защото така са наричали затворничките с деца в ГУЛАГ, които са имали доста антимайчинско поведение - спомням со, че имаше една сцена, в която една такава мамка нещо се беше ядосала на детето си и му разби главата в каменния под.

# 249
  • Kопенхаген
Безсмислени съкращения и думи от рода на: ММ, ЛЛ, ББ, Гинко, Джипката, Свеки, Пампа, Бременелки, Мами ...  Grinning

# 250
  • Другата България
hahaha
Тъкмо се чудех какво да напиша още, че ме дразни, защото 2/3 от посочените изобщо не са ми в дразнителите.
Ама реших, че аз нещо не съм в ред и се чудех ли чудех кое да ме подразни, за да го "хейтна". Mr. Green

# 251
Да, съгласна съм с намека за лекуване на нерви.

Но от друга страна, много от нас предценяват хората по начина  на изказ, така че няма лошо да се замисли човек как си нарежда и думите, и мисълта. Разбира се, тук е форум, не е интервю за работа- но бедният речник и мързеливият изказ не са особено приятни и пречат, за каквато и форма на общуване да става дума.

# 252
Хахахх  Grinning Прочетох го и аз  Grinning Добър опит от Иво Сиромахов, ама ако беше постоял вместо 5 минути на кафе там, 2 месеца онлайн тук - колко ли щеше да му се обогати творчеството   Sunglasses

PS Като оставим настрана силното политическо послание на този текст на Оруел, първо той ми идва на ум покрай темата: https://www.mtholyoke.edu/acad/intrel/orwell46.htm

# 253
Безсмислени съкращения и думи от рода на: ММ, ЛЛ, ББ, Гинко, Джипката, Свеки, Пампа, Бременелки, Мами ...  Grinning

Държа да се похваля, че ми отне само десет секунди да разшифровам какво е Гинко и Джипка в предния пост, не ми бяха попадали.  Mr. Green

Липсва "педка".  Laughing Мен обаче не ме дразнят. Не ми харесват особено; нито някога ще ми влязат в речника, но не ми пречат.  Само си правя по някое и друго заключение за потребяващия ги, конкретно свеки, пампи, бременелки и гинки имам предвид.

Shocked Пиши на лични какво си чела, това, което аз имам предвид, май го няма в нета?

# 254
Форумските съкращения ги намирам удобни, разбира се, ако ги знаеш Joy
Когато преди време попитах какво е ММ, получих следните обяснения:
- моят мъж
- моЙто мило
- моят мил
- мъж ми
Което, в крайна сметка, е едно и също и сега си го ползвам за удобство.

Ок, обаче аз имах предвид фрази като "моето ММ" - май в темата за манипулирането го бях мярнала. Това какво точно се предполага, че значи - моето мойто мило, моето моят мъж...? Просто не се и замислят, когато ги използват. Аз първите няколко пъти, когато го видях, си помислих, че са инициалите на мъжа, обаче после ми се видя нелогично толкова много съпрузи да са с тези инициали.

Дори и "твоят ММ" съм виждала...  Joy

Общи условия

Активация на акаунт