Фраза, която мразя

• 1 218 914
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 2 610
  • София
Не ми допада якането - голЯми, бЯли, както и девЯтка, десЯтка...

# 2 611

Е как се изговарят цифрите? Не са ли точно девятка и десятка? Във всеки случай не са деветка и десетка!

# 2 612
  • Down south
Скрит текст:
Като цяло въпреки, че съм от София, адски много ме дразни шопския диалект от всичките градове наоколо./знам,че хората така си говорят, в повечето случаи мъжете, може би за това от жени ме дразни малко повече/ НапраВИХ, изкъпАХ, напазАрувах, млеко,  десно, лево...
Или ако някой ми говори с типични думи за неговият си район,  диалектни думи които не знам какво означават.
Дразни ме:шашардисала се е. Пак с ударение накрая.

Така говорят на много места. Така говори приятелката ми от Пловдив и колежката ми от Сливен. "Тя казА, че са й казАли."
Имай предвид, че не всеки, който те заговаря в София, е от София или от селата наоколо. Ако дори лекичко говорят меко, няма шанс да са от Западния край.
Така е. Но.предпочитам някой да.говори на меко, но без ударенията. Даже е супер сладко някой да говори на меко
Ти не си баш от София, нали?  На някои стари млекарници по центъра пишеше "МлЕко" . Sunglasses .
  Струва ми се,  че вероятността да разбере какво точно визираш, не е много голяма Sad

# 2 613

Е как се изговарят цифрите? Не са ли точно девятка и десятка? Във всеки случай не са деветка и десетка!
ДевЕтка и десЕтка е правилно.  Peace
http://kaksepishe.com/devetka/

Дразни ме тея, много често го срещам.

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 08:11 от Ензим

# 2 614
Тази сутрин в предаване по ТВ за сметище в Орландовци, репортерката на няколко пъти каза мЕризма.
Във връзка с:
"Жал ме е", "стана ме жал". Напоследък го засичам все по-често във форума и всеки път ми е  Shocked И ме дразни, много.  Laughing
добавям "личи сЕ"
Дразнят ме обръщенията "колега" и "наборе", използвани от хора към такива, които не познават.

# 2 615
Меризма #Crazy ... Изприщвам се, като чуя мЕрише, някои така си го и пишат, ама чак пък мЕризма  Crazy .

# 2 616
  • София
СъжЕлявам,  готЕн

# 2 617
  • Cyberspace

СъжЕлявам е черешката на тортата просто  Mr. Green

# 2 618
Назлъндисам.  Получавам обриви като го чуя.

# 2 619
  • София

СъжЕлявам е черешката на тортата просто  Mr. Green
"АТЕКА"   т.е. а така Grinning

# 2 620
  • София
Като е повлияла, защо хора, които живеят тук от години, продължават да мякат, не са чуждоезични, та да им е толкова трудно. После и поколението им мяка, но твърди, че е "софиянец"  Flutter ?
Защото така са свикнали от деца, точно защото езикът не е чужд - не се напрягат особено, особено ако нямат стимул.
А софиянец е месторождение, не благородническа титла.

"Ми" за начало на изречение е върха, но "еми" е по-върха. Коя Еми?
Много хора пишат така, както говорят. Изразяването в писмен вид не се Удава всекиму.

# 2 621
Като цяло въпреки, че съм от София, адски много ме дразни шопския диалект от всичките градове наоколо./знам,че хората така си говорят, в повечето случаи мъжете, може би за това от жени ме дразни малко повече/ НапраВИХ, изкъпАХ, напазАрувах, млеко,  десно, лево...
Или ако някой ми говори с типични думи за неговият си район,  диалектни думи които не знам какво означават.
Дразни ме:шашардисала се е. Пак с ударение накрая.

Що бе, и французите говорят с ударение накрая.

# 2 622
Като е повлияла, защо хора, които живеят тук от години, продължават да мякат, не са чуждоезични, та да им е толкова трудно. После и поколението им мяка, но твърди, че е "софиянец"  Flutter ?
Защото така са свикнали от деца, точно защото езикът не е чужд - не се напрягат особено, особено ако нямат стимул.
А софиянец е месторождение, не благородническа титла.

Това кой и къде го е намекнал?  Rolling Eyes  Точно хората с мекия говор изтъкват произхода си, говорейки така, въпреки дългогодишното си софийско жителство  Flutter  . Спирам с това, че не е по темата.

# 2 623
  • SF
Столицата неминуемо е повлияла на официалния български. Ако беше Търново, досега всички да сме замякали.
Аз също не обичам шопизмите, ако трябва да избирам - по-добре да ми говорят правилно и на меко.

E, такова животно няма. Правилно  и на меко.

# 2 624
  • София
Столицата неминуемо е повлияла на официалния български. Ако беше Търново, досега всички да сме замякали.
Аз също не обичам шопизмите, ако трябва да избирам - по-добре да ми говорят правилно и на меко.
E, такова животно няма. Правилно  и на меко.
Уточнявам - според нормите на книжовния български език.
Сякаш ме- кането на премиера е много приятно, въпреки, че и на мен ми се случва.

Общи условия

Активация на акаунт