Фраза, която мразя

• 1 218 688
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 3 030
Добри, "обран" е на мода от известно време, обран в маниери, сдържан.

# 3 031
  • София
обран за човек. Еди кой си е много обран.

Едит - Herz и Ензим са обяснили много добре.

# 3 032
  • ту тук, ту там
Оооо, "обран" в смисъл на "премерен" го разкостихме отвсякъде тук преди няколко месеца. Отделихме му внимание почти колкото на "пазаря"!

# 3 033
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush пропуснала съм го.
ще пропусна и в новата  употреба на думата  Peace не ми харесва.

# 3 034
  • Пловдив
Цитат
100 по 100 са репрезентатиали някой обект като Самуиловата крепост.
Аз съм сръбкиня. Добре знам как говорят македонците. Родена съм във времената, в които бяхме една държава.
Не знам за вас, но ето как аз рабрах първоначално казаното от Есме за голямата чуждица, и все още мисля, че това се имаше предвид. И съм съгласна.
Отчасти поради желанието да бъде насила дебългаризиран, отчасти поради спонтанно влияние на сръбския и другите езици на бивша Юг. по времето, когато тя съществуваше (това време не е никак малко), македонският книжовен език, със или без кавички, е бъкан с чуждици като подчертаната горе в цитата. Сърбизмите - отделно.

---------
Покрай "ашколсун, аферим, машалла" се сетих за нещо, което мен лично ме дразни, само че ми е трудно да го формулирам.  Laughing  Склонността на разни по-кратки утвърдени изрази да им се прикачват допълнително завъртени добавки, които уж ги правят по-смешни. Малко в повече ми е лигаво и оригиналничещо това.
Със сигурност имам поне няколко примера, но точно в момента се сещам само за един: "цветя и рози" (утвърден израз) + добавката "и нови пози".
Друг пример - "да чакаш от умрял писмо" + добавка "и от курва запис".

Последна редакция: пт, 06 ное 2015, 09:50 от Магдена

# 3 035
В примера, даден от july1993, става дума за екскурзоводи, които са говорили без чуждици. Защо е нужно да се обобщава, да се говори по принцип, като всички знаем какво представлява македонският език/диалект в днешно време. Тя никъде не е казала, че македонците по принцип говорят без чуждици. Peace
Скрит текст:
Естествено, че нашият диалект се е посръбчил, неминуемо е. Моите предци са се преселили от Скопско в София, бягайки от посръбчване. Помня как говореше прабаба ми - на диалект, но без сърбизми, разбираемо - дошли са тук в началото на 20-ти в. Слагам го в скрит текст, тъй като е ясно, че съм пристрастна и темата ми е болна до някаква степен. Аз имах състуденти от Битоля, които още в края на първия семестър говореха чист български, диалектът им изчезна напълно. Те се смятаха за българи, между другото, за което шапка им свалям Peace . Останаха да живеят тук, като завършихме Heart Eyes .

Последна редакция: чт, 05 ное 2015, 15:41 от Ензим

# 3 036
  • SF
А защо е нужно да се критикува, ако някой обобщава, говори по принцип. Това е форум. Нима очакваш да ти кажа нещо лично и конкретно? Имам конкретни впечатления от тебе. Слушат ли ти се?
Защо е нужно това, защо е нужно онова. Това е просто форум за дискусии. Нито едно пуснато мнение не е написано, за да задоволява нуждите (ти). Пиша това, което аз искам да напиша, а не това, което ти искаш да четеш.
Освен това ти нищо не разбираш (ето ти го личното).
Написах, че "цапам" българския език с много нови английски думички, изрази, ти се възмути, че се правя на разбирач на балканските езици. Казах, че съм от Сърбия, заради общата ни история с македонците - гордеела съм се. Нито се срамувам, нито го писах от гордост. Не ти върви много логиката.

# 3 037
Струва ми се, че ти не си вникнала в написаното от Джули. Тя е дала конкретен пример - хора, които не ползват чуждици. Било е удоволствие да ги слуша. Това разбра ли го, разбра ли защо го казва?
А какво мислиш за мен - това е твоя работа, не съм те питала, не ме и вълнува. Но, моля те, върни се и прочети кой и как ти отговаря, защото си се оплела нещо, гледам  Peace

# 3 038
мразя е много силна дума. не мразя - подразни ме това

Цитат
Будител е термин, навлязъл в съвременния български език със смисъла на човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух.

# 3 039
  • в морето до колене
 ooooh!
Мхм, точно в този контекст тези дума са особено на място, Добри.  Ти пък защо се подразни? И къде го намери този бисер?

# 3 040
Към кого е насочено това определение?
Хората, които могат да го разберат, вероятно ще знаят какво е будител.

# 3 041
Комично е по-скоро. Един спящ, неразумен юрод обяснява що е то будител.  Laughing

# 3 042
ooooh!
Мхм, точно в този контекст тези думи са особено на място, Добри.  Ти пък защо се подразни? И къде го намери този бисер?

Mr. Green помагах уж  Hug
детето ( на 8 години е) имаше да пише за будител по избор. обяснявах кой е и кой не съвсем и реших да докажа с материал от интернет това беше първата препратка  Peace

точно как' Сийке  Peace

# 3 043
  • UK
Намирам за тъпо, когато някой задава въпрос в този стил - "Червени обувки, лак, нисък до среден ток, до 50 лева. Къде?", особено във Въпросите. Страшно грубо ми звучи, все едно ни се заповядва да отговорим.

# 3 044
  • София
А защо е нужно да се критикува, ако някой обобщава, говори по принцип. Това е форум.
Скрит текст:
Нима очакваш да ти кажа нещо лично и конкретно? Имам конкретни впечатления от тебе. Слушат ли ти се?
Защо е нужно това, защо е нужно онова. Това е просто форум за дискусии. Нито едно пуснато мнение не е написано, за да задоволява нуждите (ти). Пиша това, което аз искам да напиша, а не това, което ти искаш да четеш.
Освен това ти нищо не разбираш (ето ти го личното).
Написах, че "цапам" българския език с много нови английски думички, изрази, ти се възмути, че се правя на разбирач на балканските езици. Казах, че съм от Сърбия, заради общата ни история с македонците - гордеела съм се. Нито се срамувам, нито го писах от гордост. Не ти върви много логиката.
Попитай сама себе си и смени темата, ако обичаш!
По темата - Аз му викам, а той ми вика...    Често се "вика". Laughing

Общи условия

Активация на акаунт