Фраза, която мразя

• 1 218 083
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 435
Страшно се дразня, когато чуя "благодаря за което". Най-често го чувам по телевизията от "звезди" с претенции, но вчера го прочетох и във форума. Дразня се и когато говорят на "ф". Преди малко, водещият по БТВ съобщи за "Флошената обстановка".

# 3 436
Скрит текст:
Страшно се дразня, когато чуя "благодаря за което". Най-често го чувам по телевизията от "звезди" с претенции, но вчера го прочетох и във форума.
Дразня се и когато говорят на "ф". Преди малко, водещият по БТВ съобщи за "Флошената обстановка".

Спомних си за моя учителка по история. По няколко пъти през часа произнасяше "фнимавайте".

# 3 437
Дразни ме тея, във форума го срещам често.

# 3 438
Става ми малко зловещо, когато наричат някое детенце ангелче - "ах, какво хубаво ангелче". Често го срещам и тук, и във ФБ. Правя лоши асоциации.

# 3 439
Дразни ме тея, във форума го срещам често.

Тъкмо да попитам коя Тея те дразни.  hahaha

# 3 440
Тъкмо да попитам коя Тея те дразни.  hahaha
За Тея не знам, но Еми много ме дразни. Simple Smile

# 3 441
Никога не съм използвала мургав за ром/циганин. Това е човек с 15 бани по рождение Heart Eyes, моята мечта. Wink
Смугъл е същото, но по-рядко се среща в речта.
Дразня се, когато за някой се казва, че е черноок, пък се има предвид мургав.
Защото черноок може да е с бяла кожа, както мургав със сини очи.

# 3 442
Никога не съм използвала мургав за ром/циганин. Това е човек с 15 бани по рождение Heart Eyes, моята мечта. Wink

Може Еми.  Wink

Наш много близък приятел е чернокож, но със сини очи!

# 3 443
И "онея" много ме дразнят.
Със сигурност тук съм го писала, може би повече от веднъж.

# 3 444
Скрит текст:
Скрит текст:

Използвам като отправна точка. Simple Smile
Vasmer's dictionary, Max Vasmer

Цитат
Word: "смуглый" | Query method: Match beginning
Word: сму́глый,
Near etymology: смугл, смугла́, сму́гло, укр. смугли́й.
Further etymology: Считается родственным лит. smáugti, smáugiu "давить, душить", англос. sméосаn "дымить", ср.-в.-н. smouch "дым", англос. smoca м. "дым", англ. to smoke "дымить, курить", греч. σμύ̄χω, аор. страд. ἐσμύγην "варю; жарю на медленном огне, изнываю", арм. muχ, род. п. mχоу "дым", др.-ирл. múch "дым"; см. Цупица, GG. 166; Торп 531; Лёвенталь, Farbenbez. 15; Петерссон, ArArmStud. 44 и сл.; Zur sl. Wortf. 39 и сл. Ввиду смя́глый Брандт (РФВ 24, 181), Цупица (там же), Коржинек (LF 61, 48) реконструируют отношение чередования гласных *smǫg- : *smęg-. Смя́глый, возм., представляет собой экспрессивную палатализацию формы *smag-. Кроме того, предполагали также еще связь чередования гласных со сма́га (Мi. ЕW 311, Преобр. II, 340), ссылаясь при этом на отношение хму́ра : хма́ра.
Trubachev's comments: [См. также Ерне, Diе slav. Farbenbenennungen, Упсала, 1954, стр. 62 и сл. -- Т.]
Pages: 3,693

# 3 445
Скрит текст:
Страшно се дразня, когато чуя "благодаря за което". Най-често го чувам по телевизията от "звезди" с претенции, но вчера го прочетох и във форума.
Дразня се и когато говорят на "ф". Преди малко, водещият по БТВ съобщи за "Флошената обстановка".

Спомних си за моя учителка по история. По няколко пъти през часа произнасяше "фнимавайте".

Аз никога не съм чувала някои така да говори с „Ф“. Да не е някакъв диалект в някои край или нещо ? Щото ми се вижда много неправилно.

# 3 446
А аз съм чувала и Феднага, флюбен, много по-трудно се произнася Flutter , че е неправилно - това е ясно. Идея нямам откъде са родом хората, които съм чувала да говорят така.
Блу, да, и онея дразнят, забравих да ги добавя към тея Laughing .

# 3 447
Скрит текст:
Скрит текст:

Аз никога не съм чувала някои така да говори с „Ф“. Да не е някакъв диалект в някои край или нещо ? Щото ми се вижда много неправилно.

Нямам представа. Simple Smile

# 3 448
Скрит текст:
Скрит текст:

Нямам представа. Simple Smile
Моите наблюдения са, че фнук и фнимателно се използва в Пловдив. Надявам се някой с обективно мнение да се включи и да потвърди или отрече. Нищо не твърдя, казах, че това е моето наблюдение.

# 3 449
  • ту тук, ту там
Много ме дразни написано "ония" вместо "оня"! Еми-то също.

Общи условия

Активация на акаунт