Фраза, която мразя

• 1 217 459
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 405
А супата сипвате ли я или я наливате? У нас я сипваме, макар да е течна. "Наливни цигари" съм чувала по селата.
Първо сипвам топчетата, зеленчуци и фиде, после наливам чорбичка. Laughing И детето така ги яде - обира само топчетата, после - останалото, което по градински маниер изпива. Laughing

# 406
А супата сипвате ли я или я наливате? У нас я сипваме, макар да е течна. "Наливни цигари" съм чувала по селата.
У нас също я сипваме,все пак в нея има и твърдо неща Grinning

# 407
  • UK
Ами по принцип изсипвам/наливам се отнасят до съответно твърди/течни неща. Не може да си поръчаш насипна Кола в кафенето, а наливните цигари са смехотворни. За супата - хората около мен по принцип за ядене не използват наливам/сипвам ами "слагам". Така или иначе всички ползват "сипвам" за напитки, аз просто имам такава асоциация с това - вода/кафе/мляко като пясък, "сипано" в чашата.

# 408
Все пак "сипи ми супа" не може да се смени със "сложи ми супа", не означава едно и също. Слага се масата, храната се сипва. Питам, защото ми е интересно как ще го кажеш, ама конкретно, а не по принцип. Да приемем, че говоря за крем-супа, за да няма топчетата си ги сипвам, бульона си го наливам.

# 409
"Тури му пепел, сипи му вода"  Laughing
https://www.youtube.com/watch?v=W1l5L9p2NNg
Този филм толкова съм го гледала, че "сипи му вода" ми звучи като най-нормалното нещо.

# 410
"Да ти налея ли още малко супа?". Не, нещо не ми допада.  Laughing Не е моята чиния със супа.

# 411
"Да ти налея ли още малко супа?". Не, нещо не ми допада.  Laughing Не е моята чиния със супа.

Ако я наливаш, трябва да е чаша  Simple Smile

# 412
  • Пазете Гор
Или в каска. Но задължително от кофа.

# 413
У нас като слагам масата, сипвам - салата, супа, манджа Simple Smile, пържоли, десерт - каквото съм наготвила. И ММ яде винаги и всичко. Дребната е по-капризна, но не е защото вместо да й налея, съм й сипала.

# 414
  • UK
Точно "Сложи ми малко супа" бих казала. "Слагам си да ям" - може да е нещо регионално, около мен винаги така са казвали. Сипи ми супа и налей ми супа ми звучат еднакво странно, но при мен проблема е по скоро за напитки, сипи ми супа не ме дразни така както сипи ми вода.

# 415
В творчеството се срещат и двете.
Налей ми чаша старо вино, стари мой приятелю!
Сипни ми винце да пийна, девойко мари хубава!

# 416
  • UK
Ами то доста от споменатите досега фрази и думи се срещат къде ли не, по принцип точно тези двете си имат ясно разграничение - налей за течност, сипи за твърди неща, но сипи сякаш винаги се е използвала за течности също, няма голямо значение дали е правилно или грешно, просто ме дразни. Simple Smile

# 417
Все пак "сипи ми супа" не може да се смени със "сложи ми супа", не означава едно и също. Слага се масата, храната се сипва. Питам, защото ми е интересно как ще го кажеш, ама конкретно, а не по принцип. Да приемем, че говоря за крем-супа, за да няма топчетата си ги сипвам, бульона си го наливам.

Не се ли слага храната в чинията? Защото чинията пък може и да я подадеш (в ръка) на някой.

# 418
Няма такова разделение, нито на теория (справка в тълковен речник), нито според езиковата практика.
Просто "наливам" е конкретно за течности, а "сипвам" освен за течности се използва и за други консистенции - прахообразни, или по-едри частици. Нищо неправилно няма в "Сипи ми вода", съвсем допустимо и литературно е.

С което не искам да отнема правото на МГМ да се дразни от този вид употреба, видя се че доста хора се дразнят на съвсем приемливи фрази. Просто репликирам твърдението, че "има разграничение" - да, доколкото "наливам" е частен случай на "сипвам", и съответно е напълно заменимо от него.

# 419
В градинарските теми пък виждам, че хората често бъркат и използват като синоними "садя" (сади се нещо, което вече има вид на малко растение и има корен) и "сея" (сеят се семена). Не ме дразни, просто съм го забелязала и се сетих сега покрай сипването и наливането. Аз супата си я сипвам, sorry. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт