Фраза, която мразя

• 1 217 870
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 110
  • SF

Защо пък трябва да говоря като софиянка???? Кой е казал, че софийският говор е най-правилен????? Не ставайте смешни! Аз лично говоря български език съвсем правилно, не употребявам диалектизми (включително и "пазаря" не ми е в речника; просто не използвам тази дума).

Не, не.... Никой, никой!!! Никой не е казал, че трябва да говориш като софиянка. На тебе никой нищо не смее да ти каже! Не ставай смешна да се чудиш кой ти го е казал!
Браво, че "пазаря" не ти е в речника и че не употребяваш диалектни думи. Това можеше и да не го уточняваш даже. Моля за извинения, ако въпросът ми е прозвучал като лично зададен към теб и те е изкарал извън нерви.
Аз другите ги питам, тебе не те закачам. Уточнила съм кои - в темата имаше хора, които си признаха, че употребяват този израз. Ако сега желаят да споделят и дали все още го употребяват. Иначе на тебе всичко си ти е наред!  Simple Smile И даже ще те помоля лично да НЕ говориш като софиянка. Защо наистина пък да трябва!!! Ами не трябва (поне на мене не ми трябва)! Никакви нужди не се задоволяват от това дали говориш правилно.

# 4 111
Уточнила съм кои - в темата имаше хора, които си признаха, че употребяват този израз. Ако сега желаят да споделят и дали все още го употребяват.

С близките си и с местните неособено близки го употребявам. В противен случай рискувам да звуча префърцунено.
В разговор със софиянки, особено ако не са коренячки, задължително използвам "пазарувам". Не за друго, ами ми е жал за крехката им душевност и деликатна нервна система.

# 4 112
В софия се говори доста неправилно в интерес на истината. Най-близък до книжовния български език е мисля велико търновския диалект, ако не се лъжа. Като по-малка винаги ми беше много смешно братовчедките ми от софия като почнеха да Е-кат, големи подигравки отнасяха за хлЕба и млЕкото особено  Laughing
Сега вече съм свикнала след десетина години в софия и не ми пречи толкова, но си е неправилно де.

# 4 113
  • София
В софия се говори доста неправилно в интерес на истината. Най-близък до книжовния български език е мисля велико търновския диалект, ако не се лъжа. Като по-малка винаги ми беше много смешно братовчедките ми от софия като почнеха да Е-кат, големи подигравки отнасяха за хлЕба и млЕкото особено  Laughing
Сега вече съм свикнала след десетина години в софия и не ми пречи толкова, но си е неправилно де.
Това е шопизъм, не всички говорим така. "Ме"-кането също е дразнещо за източните провинции, но самият ни премиер говори така Grinning

# 4 114
  • ту тук, ту там
А той си е еталон все пак!  Laughing

# 4 115
  • SF
Како Сийке, аз питах от любопитство и използвах добрия тон на темата. Когато сте наострени срещу софиянци, не бих си позволила да ви дразня с въпросите си. Част от хората, които сме родени и живеем в София са крехки и деликатни, други не чак толкова. Както и при вас се срещат по-деликатни и по-невъздържани.
Никога не съм казвала хлеб и млеко, нито мои приятели, нито други познати хора, с които си говорим за хляб и мляко. Но съм го чувала и то точно тук, в София, и рядко извън София, поради причина, че напускам града си само, когато съм във ваканция. Тук в момента могат да се чуят всякакви диалекти, думи, жаргон, поангличанчване на езика... всичко! На мен ми харесва да живея в космополитен град.

# 4 116

Е, аз си казах в първия пост, че "по мое време" великотърновския говор се смяташе за правилен, но се оказа признак на наранена душевност и признак на това, че съм изкарана извън нерви.

Мнооооого малко хора могат да ме изкарат от равновесие, като съфорумките определено не са от тях. Това не означава, че трябва да си мълча, когато се говорят глупости от претенциозни съфорумки.

Много важно кой мекал, кой бекал! Важното е какво е казал. Но ето, отново се дава приоритет на външното, на показността, а се пренебрегва по-важното, съдържанието.

# 4 117
  • София
След 10 г. в София май още не си разбрала, че живееш в град, та пишеш името с малка буква.

Последна редакция: чт, 03 мар 2016, 21:56 от july1993

# 4 118
ХлЕб и млЕко, като аз по-скоро съм го чувала като млекО, казват възрастните хора, поне това е моето впечатление. А и какъв е проблемът, предпочитам го пред млИкото. Мекането също. ХайванчИтУ, боньелката, кисийката и други мьеки думи, ведно с умалителните съществителни, много повече нараняват софийския ми слух. Ама това ли е темата?
По темата: много дразнещо за мен е да чета/слушам неправилно конструирани изречения във вестници, по радио и телевизия. Днес чета заглавие: Жаби и водни змии ни лазят в къщите. Чудя се нас ли ни лазят или в къщите ни лазят.

# 4 119
  • Страната на приказките
Почти четвърт век откакто премахнаха софийското жителство, но омразата към софиянци клокочи със същата сила. Не зная по другите държави дали така мразят хората, които живеят в столиците. Сега всеки може да стане "софиянец", какъв е проблемът?

По темата:
дразнещо е ходенето "на Софията".

# 4 120
Почти четвърт век откакто премахнаха софийското жителство, но омразата към софиянци клокочи със същата сила. Не зная по другите държави дали така мразят хората, които живеят в столиците. Сега всеки може да стане "софиянец", какъв е проблемът?

По темата:

newsm78 що  пък реши, че някой ги мрази? Просто както софиянци се дразнят от източните диалекти, така важи и обратното, съвсем нормално - всеки си харесва това, с което е свикнал.

# 4 121
По темата:

Лично аз не ги мразя. Но мога да ти кажа, че не са малко държавите, в които хората споделят мнение, че тези, които живеят в столиците им са забележително арогантни, шовинисти, и че смятат себе си за по-качествена категория хора.

# 4 122
Ау, тъкмо щях да питам Софи има ли у нейната Канада клокочеща омраза между столица и провинции...

# 4 123
  • SF
Навсякъде има ненавист столица-провинция. А Лондон и Ливърпул как се мразят.... Само си имитират произношенията и диалектите. Но не само. В Айндховен не ми даваха да говоря на френски, както правят в Брюксел... Мадрид и Барселона направо си скачат на бой и причината не е само футбола.

А пък като чуя, че във Велико Търново точно говорели най-книжовно... Нищо не казвам. Simple Smile Само се смея и се съгласявам. Точно там, където говорят едновременно и меко и твърдо - риекътъ, главътъ. Няма как да се съглася, че това е книжовно,  освен снизходително. И наистина доста често го чувам това твърдение. Сигурно търновци си го разпространяват, а останалите ги подкрепят неохотно, колкото да се противопоставят на софийската алтернатива.

# 4 124
Нещо изтървах връзката и не можах да схвана как от "мразя чуждите диалекти" и "не ви ли е срам да пазарите" разговорът се прехвърли на "всички мразят столичани"?  Rolling Eyes
Я по-добре дайте една карта на регионите в България, на която да е отбелязано чий диалект е по-по-най от останалите. Така де, кой е политкоректният диалект, че гледам – народът започна съвсем да се изнервя.

Общи условия

Активация на акаунт