Фраза, която мразя

• 1 217 869
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 4 140
Масло̀ няма да кажа никога, дори официално или служебно.

Е, в официалната реч трябва задължително да се спазват правилата за правоговор. Особено когато става въпрос за журналисти, репортери, учители, артисти и др. такива професии. За политиците също, особено за тях. Без значение дали тези правила ни харесват, или не.
То и в писмената реч не ми харесва как се пишат някои думи, особено когато сме ги учили по друг начин в училище, ама... Длъжни сме да спазваме правилата, доколкото можем, разбира се.

# 4 141
Правилното ударение е на първата сричка и се вбесявам, че БАН премахнаха правилната форма дори като дублетна, защото се била наложила грешната от самосебе си...
Защо това е (било) правилното?

# 4 142
Преди в речниците фигурираше само ма̀сло. Масло̀то се появи като дублет по-късно, но успя да го измести "нахално" (по Мурдаров) и да остане единствена форма.  Laughing
Майтап ви се струва, но шопският диалект отдавна взе превес над езика на Търновската книжовна школа, който беше залегнал в основите на българския книжовния език.

# 4 143
Правилното ударение е на първата сричка и се вбесявам, че БАН премахнаха правилната форма дори като дублетна, защото се била наложила грешната от самосебе си...
Защо това е (било) правилното?

Аз лично предполагам, че коренът на думата е мас - оттам и производните. Не съм филолог обаче, предполагам само. Но е факт, че мАсло беше единствено правилно, после станаха дублети с неправилното, а сега остана само неправилното... Аз всъщност не съм наясно доколко разпространена е употребата на думата с ударение на втората сричка, защото в моя край винаги се е казвало мАсло.

# 4 144
  • SF
Е как шопският ще е взел превес? Той е толкова специфичен и съвсем не чак дотам разпространен, че да превземе цялата страна. Невъзможно ми се струва това твърдение. Како Сийке, пак към тебе се обръщам с въпрос, но наистина съм учудена да прочета такова нещо.
Не знам дали гледаш риалити по телевизията, но виж колко много хора говорят на диалект, различен от шопския и аз поне не съм попадала на нито един участник с шопски диалект. Щеше да ми направи впечатление и щях много да се забавлявам, стига героят да не го избива на простотия. Не знам защо давам за пример риалититата - те не са показателни, но поне можем повече хора да коментираме, за разлика от личния ни опит и контакти.

# 4 145
У наше село казваме маслО. Който казва мАсло, значи е от друго село Joy . Е, не се подиграваме, щото и нашият говор е един книжовен, книжовен Joy . Ама май малко франкофони си падаме (или франкофили).
Мен ме учуди мАсло, употребено за машинно масло (чух го от автомонтьор). За хранително го приемам, но за машинно ми е странно.

# 4 146
И аз не знам защо даваш за пример риалититата. Моите наблюдения са базирани на промените в правописа и правоговора на някои думи, т.е. речниците, както и върху езика на политиците и журналистите. Почти няма журналист от телевизиите, който да говори правилно (с много малко изключения). Мекане, шъшкане, укане... Отдавна се превърна в някаква правоговорна мода, която всеки придошъл от другаде е длъжен да възприеме, за да не го броят за селянин. И като се комбинират източен акцент със западен диалект, става много весело.  Laughing
Днес май правилно говорят само артистите и някои журналисти. И то само тези от старата школа. Младите не само говорят на диалект, ами дори и с говорни дефекти.

# 4 147
Ха! Че къде толкова се говори на шопски диалект? Или така просто си бърборкате, че ви е скучно? Бих помолила за пример, за да го обсъдим. 
Скрит текст:
Офф топик, но при така подхванатата тема, ще взема и отношение. Аз разбирам, че хората които живеят в провинцията имат един доста изкривен мироглед за редица факти и обстоятелства, но в така омразната ви столица, софиянците от София подчертавам, не говорят на шопски диалект. Категорично го твърдя. Вярно, че "Софията" се напълни с всякакви, но ето сега е моментът да дойдете и да видите колко по-чиста и спокойна е тя, докато някои от вас се радват на присъствието на свои близки /заживели в София/за празниците по родните им места. Нямаме вина, че въпреки неодобрението ви/им те продължават да живеят тук, много толерантно търпим навиците им и хайде спрете се вече. Какъв е този мазохизъм хем да не харесваш нещо, даже да го мразиш, хем да продължаваш да се буташ там?

# 4 148
Herz, дишай спокойно, бе жена. Никой не те мрази. Даже за софийското жителство никой не ти завижда. Laughing

Esmee, хвърли едно око на това:

Цитат
Въпреки че митовете отшумяват трудно, никой в България вече не вярва, че друг
град, а не София, е езиковата столица на страната ни. Дори най-заклетите потомци на но-
сителите на североизточните говори, особено онези, които са горди със своя търновски
произход, даже и да продължават да твърдят, че книжовният ни език е техният териториа-
лен диалект, изразяват по този начин носталгията си по славното ни минало, към което се
чувстват съпричастни чрез наследствения си локален патриотизъм. На теория някои от тях
продължават да доукрасяват историята на възникването на книжовния ни език, но в рече-
вата си практика те всячески се стараят да не издават с омекотеното си произношение и
редица други отклонения от книжовната норма своето източно месторождение. В наше
време социалните и културните различия между съсловията нямат традиционните ярки
маркери като облекло, манталитет и професия, заменени от пари, власт и партийна при-
надлежност, но езиковото поведение, колкото и непрозрачно да е на пръв поглед влияни-
ето му в хипермодерното общество, поставя в полюсно положение жителите на столицата
и тези на провинцията.
И до днес столичаните продължават да афишират самочувствието си с повод и без
повод. През 60-те години на ХХ в. съществува мода да се включват в активната реч запад-
нобългарски елементи, с което да се подчертае, че говорещите са местни софиянци, а не
придошли от източната провинция на страната. Този „младежки акт“ акад. М. Виденов на-
рича „отглас на настъпващата неутрализация на източнобългарското високомерие“ и кон-
статира, че той не оставя видими следи в езиковия стандарт на столицата (Виденов 1982:
206). Той обаче поставя София във водещо положение в езиково, както и във всяко друго,
отношение спрямо провинцията.
След края на 70-те години идеята за постмодерността характеризира новия облик на
развитите общества по света. Постепенно започва да се разпростира новата култура на
всекидневието, налагаща новите ценности на консумирането, употребите на свободното
време, благополучието и частното щастие. Столичанинът със западнобългарско речево по-
ведение вече е с утвърдено самочувствие и не се притеснява да използва некнижовни мар-
кери в битовата си реч, а оттам и в официалните сфери на общуване. Тези маркери се
прокрадват плахо поради изискванията за стилизирана публична реч в тоталитарното об-
щество, но тогава, когато се прокраднат, са „софийските“ маркери. Само те, единствени,
имат шанс да се кодифицират и да станат книжовни. Книжовният език е донякъде оформен
и в него категорично е наложено по-твърдо произношение (софийското произношение),
което минава за израз на висок интелект, културен престиж и социален авторитет пред
официалните микрофони.
и т.н.: http://www.tksi.org/SUB/papers/2014/11-Issa-2-red-PDF-G1.pdf

# 4 149
Herz, дишай спокойно, бе жена. Никой не те мрази. Даже за софийското жителство никой не ти завижда. Laughing

Не мен бе, жена! А и така да е, все тая. Мразите София, това ви се явява проблем Peace

# 4 150
И защо трябва да мразя София?
Че не ми харесва като град за живеене, не ми харесва. Затова и не живея там. Но пък чак да я мразя?
Виж, манталитетът на някои софиянци и изживяването им като по-висша раса ми е силно неприятен, да. Ама и тях не мога да мразя, защото с нищо не ми пречат. Няма такива хора в близкото ми обкръжение, въпреки че имам роднини и приятели в София.
Само във виртуала току изскочи някой да се ожали колко много го мразят и му завиждат гадните провинциалисти, та ти иде да го щипнеш закачливо по бузката. И да му пратиш много поздрави от баба и дядо от родното Сурсулево. Laughing

# 4 151
. Почти няма журналист от телевизиите, който да говори правилно (с много малко изключения).
Днес май правилно говорят само артистите и някои журналисти. И то само тези от старата школа. Младите не само говорят на диалект, ами дори и с говорни дефекти.
Да, навремето логопедът в училище ме "плашеше" , че няма да мога да стана журналист заради френското ми Р (не че съм искала да ставам, де). Аз водих детето в четвърта група на логопед заради шопското Л - Уъ. Laughing
Логопедът през смях ми обясни, че е непоправимо. Успокои ме с това, че половин София така говорела. Дразни ме, и баща му така говори, дядо му също така говореше. Е, не като перничани, но Уъ-кат. Laughing
Но май се дължи на анатомична особеност, както при мен Р се дължи на дълбоко небце, така и при Л. Защото само със задните гласни е Уъ, с предните - нормално Л (при мен с Р също е така).
Примерно не казват гУедай, но казват коУа. Laughing
Ама съм свикнала. Grinning

# 4 152
Как` Сийка, не ме питай мен кой кого и защо мрази. Живея там, където съм родена аз, майка ми, баба ми и т.н. Не искам да ходя там, където не ми харесва, а и евентуално и мен не биха ме харесали. Ама и не се упражнявам върху това колко красив е например град Бургас /което е факт/ и колко отблъскващ става по време на летния сезон, защото е пренаселен, мръсен и т.н. Ако реша да пребивавам за по-дълго там, ще се нагодя към правилата му за живеене и няма да недоволствам докато съм там.
Във виртуала всеки е със собствените си претенции и желания, та в тази връзка щипкай си на воля и поздравления разпращай, но подбирай тези, на които да правиш тънките си намеци, че не винаги уцелваш от първия път. Иначе те чета с удоволствие bouquet

# 4 153
Herz,

Ти имаш проблем с "провинциалистите", а не те с теб. От постовете ти прозира презрение към провинциалистите, което е видно и от изброяването на родата ти, която е от София. Смешно е. София не е центъра на вселената. По времето, когато, примерно, Русе е бил европейски град, с развита култура и архитектура, София е била едно село. А кореняк софиянци с нищо не са по-добри от кореняк търновци, кореняк русенци, кореняк варненци. Хора като хора. Не разбирам защо и тази тема се превръща в "София срещу провинцията". Отново, София срещу провинцията, не провинцията срещу София. От позицията на човек живял в няколко европейски и североамериканска града, това деление на спофиянци срещу провинция е не само смешно, ами и жалко. Разширете го малко този кръгозор; България е една малка държавица, в която всички населени места са малки в сравнение с космополитните градове по света. 

# 4 154
Herz,

Ти имаш проблем с "провинциалистите", а не те с теб. От постовете ти прозира презрение към провинциалистите, което е видно и от изброяването на родата ти, която е от София. Смешно е. София не е центъра на вселената. По времето, когато, примерно, Русе е бил европейски град, с развита култура и архитектура, София е била едно село. А кореняк софиянци с нищо не са по-добри от кореняк търновци, кореняк русенци, кореняк варненци. Хора като хора. Не разбирам защо и тази тема се превръща в "София срещу провинцията". Отново, София срещу провинцията, не провинцията срещу София. От позицията на човек живял в няколко европейски и североамериканска града, това деление на спофиянци срещу провинция е не само смешно, ами и жалко. Разширете го малко този кръгозор; България е една малка държавица, в която всички населени места са малки в сравнение с космополитните градове по света. 

Софи, нямам проблем с провинциалистите, избий си го от главата. Имам нетърпимост към плоски подхвърляния, върни се да четеш, не ми говори наизуст. Чудесно си съжителствам с хора от различни краища на България, защото по стечение на обстоятелствата са средата, която ме заобикаля в голяма част от работния ми ден, не се опитвай да вкарваш интрига, там където я няма. И пак ще повторя, толерантна съм с навиците на хората от заобикалящата ме среда. И с мръсотията, и с безумното каране и с правоговора на Търновската/ Плевенската/ Пловдивската и др. школи. Не приемам провокаторството някой мразел тези, които намерили хляба си в София. Не, те мразят всичко, което не е като в родното им място  Но това е животът, нагаждаш се според правилата, особено когато ти идваш някъде, където има установени такива. Всички сме живяли някъде в определен етап от живота си, едни от нас са се приспособили към установения ред на мястото, на които са били, други цял един живот не могат да преборят това, което имат в себе си. Разбирай ме както искаш!

Общи условия

Активация на акаунт