Фраза, която мразя

• 1 217 865
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 155
Цитат
Всички сме живяли някъде....
Дразни ме неспазването на променливото Я - както в бЯли, голЯми, тЯсни и подобни, така и в живЯли, пЯли и пр.

# 4 156
Мен ме дразни "чичко паричко". Не зная защо, но получавам позиви като го чуя. Ужасно вулгарно ми звучи. Може и да съм го казвала, но викам да сменим темата.  Peace

# 4 157
  • Ямбол
Мен ме дразни пък това "викам", вместо казвам. Тя вика, той вика и т.н., много викане е дразнещо.
Изобщо паразитните изрази са ми дразнещи. По-назад срещнах обяснения "в интерес на истината" и "ако не се лъжа".
Тежка става речта така и се губи основното, което си искал да кажеш, освен, че и търпението на слушателя/читателя също.

# 4 158
Цитат
Дразни ме неспазването на променливото Я - както в бЯли, голЯми, тЯсни и подобни, така и в живЯли, пЯли и пр.

Добре, Ензим, живели сме, дано да си по-спокойна сега. Явно друго не можа да измислиш, да се включиш в хОра.

# 4 159
Госпожата на малкия на всяка родителска казва: "бЯли тениски". Страшно ме дразни. Тя поне трябва да го знае.

# 4 160
  • Варна
Лиляна ме изпревари с "викането" в смисъл на "казвам".  Laughing
Сигурна бях, че ще бъде обърнато внимание.
Да уточня, че мен не ме дразни. Пак е от моя регион, щом го знам.

За маслото-за мен винаги е било маслО. Явно при нас е така.
Ако ме бяха учили на "мАсло' някога, щях да запомня!

# 4 161
И при нас е маслО. МАсло ми звучи странно.

# 4 162
Цитат

Добре, Ензим, живели сме, дано да си по-спокойна сега. Явно друго не можа да измислиш, да се включиш в хОра.
Казвам какво ме дразни, ти се докачаш, проблемът е твой.

# 4 163
Цитат

Казвам какво ме дразни, ти се докачаш, проблемът е твой.

О, да, разбира се, че те дразни.

# 4 164
Ползвам и двете форми на масло. Казвам краве мАсло, но на базовите и етеричните - маслО. Не ме дразни различна от моята употреба.

# 4 165
  • SF
Как`Сийке, прочетох статията. Много зависи кой я е писал. Вероятно е някой от Велико Търново. Чувала съм ги тези неща и всеки съфорумец от този регион в общи линии ги твърди същите. Достатъчно е с колегите в работата да заспорим кой мека и кой миека и все ще се намери някой, който да каже гордо "Ние от Велико Търново, когато сме били столица, вие сте били едно голямо село". И в бара, и в мола да се проведе същия разговор и там ще се намери някой посетител или от персонала, който да каже, че във Виелико Търново се говори най-книжовно. Една колежка от Велико Търново толкова правилно говореше, че нейното "т" звучеше като "ц" - Ци по-цихо!!! Ци Дицилина ли се казваш? Тя казваше, че не може да понася София, но е дошла от В.Т., за да ни внесе малко мозък, защото нямаме. Ми.... Благодаря й! То много мозък трябва, за да говориш такива неща на колегите си.
Риалититата ги дадох за пример и обясних защо. Защото ги гледаме повече хора. Започнах с това, че не знам дали ти ги гледаш. Те са пример дотолкова, доколкото в тях се събират участници от различните региони на страната. Най-малко съм се наслушала на шопски диалект в тях. Или не се сещам за такъв участник през годините. В този контекст ги споменах.

# 4 166
Херц, време е да ми кажеш, че съм провинциалистка, затова нещо в изказа ти ме е подразнило.

# 4 167
Как`Сийке, прочетох статията. Много зависи кой я е писал. Вероятно е някой от Велико Търново. Чувала съм ги тези неща и всеки съфорумец от този регион в общи линии ги твърди същите.

По мое време тези неща се учеха в училище и в университета.  Simple Smile
И няма нищо общо с това, че Велико Търново е бивша столица (поне не пряка връзка), а с това, че възрожденските просветители са концентрирани в този регион - Велико Търново, Жеравна, Котел, Елена... Напълно логично е и езикът, на който пишат и преподават, да залегне в основите на книжовния ни език след Освобождението.
Особено важна е ролята на Даскалоливницата в Елена - мястото, където са се обучавали даскалите – просветители, които запалват пламъчето на знанието и грамотността сред българския народ.

Цитат
Според проучванията на работещите в историческия комплекс на града, възпитаници на Даскалоливницата са били учители (даскали) в повече от 60 градове и над 40 селища от страната.

Но това е вече история...
В следващото издание на правописния речник ще легитимират мекането и екането, в по-следващия - и римските сенатори. Прогрес или регрес - въпрос на гледна точка.

# 4 168
Херц, време е да ми кажеш, че съм провинциалистка, затова нещо в изказа ти ме е подразнило.

Защо си толкова комплексирана? Само аз решавам на мен за какво ми е време.  Не изземвай чужди функции, става ли? Опитваш се да се заяждаш ли?

# 4 169

Защо си толкова комплексирана? Само аз решавам на мен за какво ми е време.  Не изземвай чужди функции, става ли? Опитваш се да се заяждаш ли?
Браво! Невероятна си! Забележителни изводи!  bouquet
За разлика от теб, аз не изкарвам, че родът ти да е от София, е благородническа титла. Flutter

Общи условия

Активация на акаунт