Фраза, която мразя

• 1 217 556
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 465

Аааа, не е така. В университета, точно за колега и студент казваха, че женски род няма. Друг е въпросът, че звучат странно и хората отказват да ги ползват според правилата.

склонна съм да поспоря  Peace
Аз не съм, защото ми е безразлично. Трябва да поспориш с преподавателите по езикова култура, те твърдят, че няма професорка, доцентка, докторка, колежка, студентка...

Мисля,че не се разбрахме! Говорех само за колежката  Peace

# 466
Разбирам те, една колега и на мен ми звучи нелепо, но въпреки това е включена към другите изброени.

# 467
  • Вестерос

Във Варна и около Варна него се използва за много неща.
Това не е вярно Naughty,поне за Варна.Около града-не знам.

От 20 години живея във Варна, чувам го всеки ден по сто пъти от различни хора.

# 468
Разбирам те, една колега и на мен ми звучи нелепо, но въпреки това е включена към другите изброени.

Да,сега вече се разбрахме! Ако титлата пред името,например доцент Димитрова се използва само м.р,ако обаче се говори за нея например "доцентката каза да научим..." се използва ж.р .

П.П Проверката на правопис ми подчерта "доцентката" като грешно  newsm78

# 469
  • DE
Запис.

Абсолютно ненужно. Като няма какво да кажеш по темата просто активирай бутона известяване.

Като млад съфорумец ми отне доста време да разбера какво означава това  ooooh!  Mr. Green

# 470
Доцентка е грешно , защото е само в мъжки род. Както и много от професиите.  Peace

# 471
Доцентка е грешно , защото е само в мъжки род. Както и много от професиите.  Peace

Значи правилно съм си мислела! Благодаря ти!  Peace

# 472
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!

Тъй като възникна въпрос за правилата:

"Дали професиите са само в мъжки род

В последно време полуграмотните журналисти упорито са се заели да натрапват твърдението, че професиите и длъжностите нямали женски род.

Разбира се, такова „правило“ не съществува, а и не може да съществува, поради простата причина, че „професиите и длъжностите нямат женски род“ е едно напълно безсмислено изречение.

Всъщност:
1. Професиите изобщо нямат род. Род имат думите – например директор е съществително от мъжки род, а директорка е съществително от женски род.
2. Женскородовите съществителни не означават нито професии, нито длъжности. Те означават лица-жени, които упражняват съответните професии или заемат съответните длъжности. Например съществителното директорка означава „жена на директорски пост“.
3. Никой никога не е забранявал женскородовите съществителни като президентка, председателка, министърка, съдийка, колежка, кметица, както и никой никога не е забранявал царица, кралица, императрица, певица, актриса, учителка, лекарка, героиня и т. н. Всички те са включени и в най-новия официален правописен речник на българския книжовен език.
4. Думи като оптимистка, привърженичка, авторка, колежка, студентка, кандидатка, участничка, победителка, шофьорка нямат нищо общо с професиите и длъжностите.
5. Отделен въпрос е защо никой от любителите на мъжкия род никога не възразява срещу думите чистачка, шивачка, фризьорка, сервитьорка, касиерка…

Според съвременната норма, когато става дума за лица-жени, употребата на съществителни от мъжки род е задължителна единствено в следните случаи:
1. В обръщения: „госпожо министър“, „госпожо съдия“, „госпожо професор“.
2. В титли: „министър Попова“, „съдия Марковска“, „професор Иванова“, „доктор Стоянова“.
И в двата случая членуването е невъзможно („госпожо министърът„).

Претенциозното говорене за жените в мъжки род при всички останали случаи е просто едно маниерничене на зле образовани хора, лишени от вкус и мярка.

Още повече, то често води до откровено нелепи конструкции, които нарушават основното граматическо правило за съгласуване по род. Проява на изключително ниска езикова култура е например заглавието
„Здравният министър е предложила по-високи заплати„
вместо „Здравният министър е предложил по-високи заплати“ или
„Здравната министърка е предложила по-високи заплати„.

Така че, още веднъж:
Няма правило, според което за жените трябва да се говори в мъжки род.
Женският род и съгласуването в българския език не са отменени."

А иначе темата тук е за това кое ни дразни, нали така? Може и нещо правилно да те дразни, защо не...

# 473
Не точно да ме дразни, но ми е много странен изразът "него ден/момент" - никога не съм го използвала, нито съм го чувала от други хора. Срещам го само тук във форума и ми звучи не на място, може би е характерен за определена област.

Моят приятел го ползва, явно си е диалект от техния край, защото не чете бг-мама. Не ме дразни, понякога са ми смешни някои от изразите му - като е облечен с повече дрехи, на катовете дрехи вика "гунета". Но "катове" също не е книжовно, то пък от турски идва, защото дъм виждала чертежи с разпределение на сграда, където отделните етажи са написани "кат 1", "кат 2"... Но за дрехи ми е непривично да кажа етажи.

# 474
Мразя "Уау". Толкова претециозно и нелепо ми звучи в уста на българи....
Напоследък намразих и "случва се". Да го чуеш от устата на обикновен човек-бива. Ама и политици и журналисти сякаш друга дума не знаят.Случва им се се събитие,конгрес,поход,среща на лидери и какво ли не още. Не зная направило ви е впечатление.Веднаж бях почнала да броя в новините колко пъти употребиха "случва се".За тях няма проведе се,състоя се и т.н.
И третото ми омразно нещо е е-кането. "Ще идемЕ да видимЕ и проверимЕ". И това журналисти, водещи и политици.

# 475
  • София
Защо набърквате диалектите?

# 476
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Мразя "Уау". Толкова претециозно и нелепо ми звучи в уста на българи....
Напоследък намразих и "случва се". Да го чуеш от устата на обикновен човек-бива. Ама и политици и журналисти сякаш друга дума не знаят.Случва им се се събитие,конгрес,поход,среща на лидери и какво ли не още. Не зная направило ви е впечатление.Веднаж бях почнала да броя в новините колко пъти употребиха "случва се".За тях няма проведе се,състоя се и т.н.
И третото ми омразно нещо е е-кането. "Ще идемЕ да видимЕ и проверимЕ". И това журналисти, водещи и политици.
Ами като ги чуеш да казват: Аз говорЪ, аз мислЪ, творЪ. Или: седЪм души загинали, осЪм са ранени..
Онази вечер ММ слушаше Димитър Цонев, той така говори.

# 477

Е,аз съм доста повече години тук от теб/твоите по две/,но почти не съм го чувала.Зачудих се Thinking и попитах няколко познати,но и те не са.

# 478
  • Вестерос

Е,аз съм доста повече години тук от теб/твоите по две/,но почти не съм го чувала.Зачудих се Thinking и попитах няколко познати,но и те не са.

Може да зависи от местоположението, напълно е възможно да го употребяват дошли от други градове Simple Smile

# 479
  • Kопенхаген
Форумна Хигиена  Shocked Просто ужасен израз...

Общи условия

Активация на акаунт