Фраза, която мразя

• 1 217 460
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 830
  • София
Отракан си е съвсем нормална дума, не е жаргонна.
"Пекан" е източното за "печен", което вече е жаргон.
Готин използвам за човек, който ми е приятен на характер, но и на вид. Не ми звучи добре яко девойче или як мъж, но жаргонът се развива с времето. Готин е от моето време, як - от това на щерка ми. Нормално...

# 4 831
"Готино" и аз го ползвам по разни поводи. "Пекан" и "печен"-не, освен ако второто не се отнася за месо.... Mr. Green
"Яко" ми е повече от отвратително.Сещам се за една тийнейджърка в магазин за дрехи с майка си, непрекъснато повтаряше, че еди-коя си блуза била "яка", якето било "яко" и прочие..... Whistling

# 4 832
Дразня се, когато ударенията се слагат, където не трябва. Директорката ни казва "седмИца", имайки предвид "сЕдмица". Съвсем различен смисъл имат двете думи, ама иди ѝ обяснявай. Whistling

# 4 833
Или болнИчен.

Пекан ми е много дразнещ.
Както в преносен смисъл, така и за ястие.
Като чуя пекано пиле или пекани чушки, лошо ми става! Crazy

# 4 834
От няколко страници коментирането на яко и готин само Лиляна не я е чувала. Странно ми стана чак.
За неправилните ударения и аз много се дразня, но кой да им обясни на журналистите, че то трябва и да се чете.
Покрай футбола неотдавна чух УЕФА.

# 4 835
  • Ямбол
От няколко страници коментирането на яко и готин само Лиляна не я е чувала. Странно ми стана чак.
...
Къде прочете, че не съм я чувала? Чувала съм я и то много, чета я и тук. Но я асоциирам със селяния, простовати хора.

# 4 836
Простовати, друг път. Даже и не е излязла от употреба,  срещам я постоянно в коментари, статии и т.н.

# 4 837
  • Ямбол
Простовати, друг път. Даже и не е излязла от употреба,  срещам я постоянно в коментари, статии и т.н.
А разбираш ли значението на думата "асоциирам"? Употребата на "друг път" е в същия регистър на асоциации.

# 4 838
Аз познавам куче с името Готин. Wink

# 4 839
  • Ямбол
А аз познавам селянин с прякор Готиния.
Пасва му отвсякъде.

# 4 840
  • София
Аз пък познавам селяни, доста по-интелигентни и културни от някои, които се мислят за граждани.

# 4 841
  • Ямбол
Браво на теб. Това не е някаква рядкост. Нормално е сред селяните да има културни и интелигентни.

# 4 842
Вероятно само ти знаеш такива сложни думи. Сигурно за компенсация на липсата на "готин" в речника ти. Ти изкара, че е селски диалект, а не градски жаргон.

# 4 843
  • Пловдив
Интересна тема. Simple Smile
Да споделя мен какво ме дразни: изразът "Стана майка за втори път". Абсолютно неправилно е да се каже така. Как така е станала майка за втори път? Първо е станала майка за първи път, после е спряла да бъде майка, след това отново е станала майка, така ли? Веднъж като станеш майка, не оставаш ли майка завинаги? Или си майка само в момента на раждането?  Thinking
Сигурно няма да се съгласите с мен, и ще спорите, но според мен по-правилно е да се каже "Стана майка на второ дете", "Роди второ дете" и т.н.  Peace
Хапсулютно се съгласявам! И аз съм си го мислила много пъти.
Макар да признавам, че "стана майка за Х-ти път" толкова здраво се е свързало със значението, в което се употребява, че си е изгубило буквалното значение. А как е започнало да се употребява в това значение ли - ми явно щото "стана майка" и "роди" се ползват поначало като синоними, и оттам... Нищо, че буквално са синоними само когато раждащата няма предишни деца.
Също и бременните жени, които вече имат деца, не са бъдещи майки, а настоящи.
И обратно, небременните жени, които нямат деца, но някога ще имат, пак са бъдещи майки. Друг въпрос е, че не се знае със сигурност дали са бъдещи майки.

----------------------

И да, добре, че не сме длъжни да се съобразяваме с харесванията и нехаресванията на всички, защото наистина трябва да не си отваряме устата.

# 4 844
  • Пловдив
Според мен е правилно
дОйде в сегашно време и дойдЕ в минало свършено.
няма. бъдеще време е. ще дОйде. в сегашно е идва Wink

"Идвам" е друг, отделен глагол, "(да) дойде" си е точно сегашно време, просто глаголът е в свършен вид, а в минало време правилно е "той дойдЕ".
Няма нищо лошо и дразнещо в "той дОйде", точно както няма и в "ходИх", но не е според книжовните правила.

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 19:32 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт