Фраза, която мразя

• 1 217 447
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 4 875
Не е вярно. Мекият говор често води например до "сИрИнИ", "тИлИфончИ", "пИпИруда". Това е редукция на Е в И. Извън книжовната норма. Peace

Верно? Не мисла!  Laughing
"Сирини"-то поне го пишат "сирене", за разлика от някои западни диалекти, които направо си пишат, както си говорят.

Както и да е. Пак въртяхме, сукахме и опряхме до "диалектът МИ е по-добър от диалекта ТИ"...

# 4 876
Е, тук не говорим за това, кой е неграмотен и кой не е. Навсякъде има хора, които говорят книжовно, и други, които говорят  диалектно. Мекият изговор е диалектен, колкото и да не ти се иска да е така. Никой не ти пречи да си говориш мьеко, но е безсмислено да спориш.

# 4 877
Не, казваме, че има диалектен изговор. Има си книжовна норма за изговор на гласни след меки и твърди съгласни. Има и други случаи, де, да не навлизаме в подрости.Това не е концерт по желание. Може би не сте учили българзка фонетика. Има правоговорни норми, също кодифицирани, разбира се. Всичко извън тях не е книжовен изговор. Всички, на които родният им говор е мек, би трябвало да положат усилия да говорят правилен български.
И от какъв зор?

# 4 878
 JoyРазбира се, всеки може да си говори както си иска. Съвсем нелогично предположих, че хората имат стремеж да говорят правилно и че всички се дразнят от "селския" изговор, както се дразня аз. Не съм права, уви.

# 4 879
Ами не си права, да. Ако всички край теб говорят меко, попиваш неусетно. А най обичам да чета, че в Русе, Варна, Пловдив говорят по селски. На мен например ми е приятно някой да говори меко.

# 4 880
Не е вярно. Мекият говор често води например до "сИрИнИ", "тИлИфончИ", "пИпИруда". Това е редукция на Е в И. Извън книжовната норма. Peace

Верно? Не мисла!  Laughing
"Сирини"-то поне го пишат "сирене", за разлика от някои западни диалекти, които направо си пишат, както си говорят.

Както и да е. Пак въртяхме, сукахме и опряхме до "диалектът МИ е по-добър от диалекта ТИ"...

Нали се уточни, че диалетът е разновидност на езика с най-вече лексилани особености?  Wink

Верно, да. Или искаш да кажеш, че изговорът с редукция в И е правилен? Само защото опира до изговор (а не писане) не можем да твърдим, че е в разрез с книжовната норма? Последната съдържа в себе си и артикулиране.

Нямам против хората да са откъдето си искат. Но да бъдем обективни все пак.

# 4 881
Шоркане и чуркане много селски ми звучат, .
Циганизираните думи, с които някои оригиналничат, и мен ме дразнят (с Х отпред, за които говори Как' Сийка. Сетих се за вица с Хасфалта Simple Smile ).

# 4 882
  • SF
Ти като ходиш във Варна, спираш ли да говориш твърдо, или още повече натъртваш, за да дразниш местните?
Можеш, опитай.  Laughing

Говоря правило и в София, и във Варна. Няма да опитвам нищо различно. Мисля, че с опита си първо ще подразня себе си, а после местните. Не натъртвам нищо, така че и във Варна не го правя.
Моите приятелки, които давам за пример, с което пък ти се подразни, си говорят правилно от деца. Но ако са се научили като големи момичета - пак браво на тях!
А и в крайна сметка говорят по начин, който се възприема добре на мястото, където са избрали да живеят.
Аз, ако отида да живея в Рим, сигурно ще правя като римляните и ще уча местния език, за да ми е по-комфортно на мене. Иначе Тъпчо Тъпанчев може и да реши да учи римляните на български, знам ли.

# 4 883
Аз, ако отида да живея в Рим, сигурно ще правя като римляните и ще уча местния език, за да ми е по-комфортно на мене. Иначе Тъпчо Тъпанчев може и да реши да учи римляните на български, знам ли.

Именно, де. Точно това те питах – защо ако отидеш да живееш в Рим, ще започнеш да говориш като местните, а когато отидеш във Варна – не?  Laughing

Верно, да. Или искаш да кажеш, че изговорът с редукция в И е правилен?

Наистина ли не разбираш за какво намекнах, или се бъзикаш и ти?
Редукцията на Е в И е грешна, няма спор. А на Я в Е? И като изговор, и написано – "верно" ли е "верно"-то?

# 4 884
  • SF

Именно, де. Точно това те питах – защо ако отидеш да живееш в Рим, ще започнеш да говориш като местните, а когато отидеш във Варна – не?  Laughing

Това, че на финала ти е смешно показва, че нищо не разбираш. Нали съм ти написала - за да ми е по-комфортно на мене. За да не живея в Рим, неразбирайки какво ми говорят и да не мога да се включвам в разговорите. За да чета табелки и въобще, за да си живея адекватно. Облегнах се на поговорката "В Рим като римляните".
Всъщност във Варна няма да имам този проблем, който бих имала с неговорене на италиански в Рим.

За няколко дни престой във Варна, не мисля, че ще се приучавам да говоря като тях. Освен това, освен това.... как да ти го кажа по-дружелюбно?!!?!! Аз съм убедена в правилността на моя говор и изговор, не в техния.
Ако аз говорех с диалектни думи, и живеех на място, в което изглеждам симпатично смешна и забавна, подходяща за закачки и имитации, бих се постарала да променя това, за да не ме налазят комплексите. Нямам причина да правя това във Варна.

Привикването да се говори като местните (произношение, акцент) е въпрос на слух, чисто музикален слух, който притежаваме в различна степен.

Последна редакция: ср, 20 юли 2016, 09:30 от Esmee

# 4 885
  • Варна
Изобщо не бих се ядосала, ако чуя на улицата "пипируда", ке одим, млеко, ходиме(вместо ходим) и т.н.
Чудно ми е защо се нервирате от диалектите. В България сме у дома си.

# 4 886
Наистина ли не разбираш за какво намекнах, или се бъзикаш и ти?
Не ти схванах бъзика действително. Шъ з'винявати.

Стейси, просто си има понятие "правоговор". То не е съвсем кухо. Най-малкото е едра цедка, според която да се разграничават образованите хора от циганите в гетото например.

Аз самата също обичам нарочно да използвам диалектизми, нехарактерни дори за региона където живея. Просто съм ги чула някъде, харесали са ми, напомнят ми за някого. И ги ползвам. Но едно е умишлената употреба, друго неспособността да говориш правилно

# 4 887
  • SF
Изобщо не бих се ядосала, ако чуя на улицата "пипируда", ке одим, млеко, ходиме(вместо ходим) и т.н.
Чудно ми е защо се нервирате от диалектите. В България сме у дома си.

И ние не се учудваме. Да не сме чужденци, за да се учудваме на съществуването на такива думи. Но се чудим защо млад човек ще говори така.. Това е поводът за дискусията, а не че сме на антидепресанти и си взимаме почивен ден от  стрес и нерви при чуването на диалектна дума.
Аз лично не прочетох никъде в темата, че някой се ядосва, когато чуе диалектна дума. Не се ядосвам, и когато в България, у дома, чуя Окей! Супер! Уау! Се ла ви!.... Даже ми е симпатично.

# 4 888
Стейси, просто си има понятие "правоговор". То не е съвсем кухо. Най-малкото е едра цедка, според която да се разграничават образованите хора от циганите в гетото например.

Правоговорът освен, че не е "кухо понятие" е понятие много тясно свързано с нивото на езиковата култура на определен индивид. Въпрос на култура е да се стараеш да говориш правилно, когато си извън дома, където пък е мястото на всякакви диалекти, редукции и т.н. Не виждам проблем в семейната среда да се опазва богатството на българския език. Тиливизия, пипируда, ке одим, млеко и нечленоразделните бааа, веее, потъмняването на гласни и т.н., са част от богатството и диалектите на българския език, но тази симпатична част от него е допустима за използване единствено в неформални разговори. В останалите случаи има норми и е добре да се спазват, особено от хора с претенции.

# 4 889
  • София
Най-голямо неудобство изпитвам от думата, свързана с женския полов орган на жената....
Ако щете ми вярвайте 35 години аз не намирам подходяща дума. И не знам защо за мъжкия полов орган, нито изпитвам неудобство, нито изобщо се замислям като го казвам. Но за нашите...  Sick Sick
Не знам защо така. И .. ето детето порасна. Намерило си е /или по-скоро е чуло отнякъде/ дума за своята .... и на мен ми звучи ужасно Sad Обаче не намирам изобщо подходяща дума, с която да заменя това, с което тя го нарича.
Вие как се справяте?

Общи условия

Активация на акаунт