Фраза, която мразя

• 1 217 235
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 340
Въпреки че и аз ги ползвам, традиционно ами и еми като паразитизми (не като разговорни съюзи) показват лоша култура на говорене - когато се говори - защото демонстрират несигурност или са пълнеж. Уточнявам, че всеки все пак е свободен да се дразни от всичко, независимо дали е разговорно, книжовно и т.н.

За да не съм офтопик - много ме дразнят умалителните. И бебешко говорене - имам предвид от възрастен към малко дете. Няма нужда, няма и полза.

# 5 341
Говорим точно и само за "еми". Откога официално стана дума в  речника?

# 5 342
  • ту тук, ту там
Не, не, аз имам чисто "правописни претенции" за "еми"! Иначе и аз ползвам паразитизми и разговорни фрази за изразяване на емоции, напр. "бе" - "хайде бе!", "да бе, да!"  и др. Затова казах, че май не беше подходящата тема тук, прибързах нещо и не прецених.
Аз съм убедена, че такъв съюз не е съществувал доскоро поне в българския език, макар че прочетох материала на благоевградския преподавател. Обаче Гугъл не дава никакъв друг резултат освен неговата статия, а някак си той не успява да ме убеди.  Ще взема да звънна на Езикови справки, ако се сетя през работната седмица.

Ето един онлайн речник, който ползвам понякога:
https://rechnik.chitanka.info/w/еми

# 5 343
Факт е, че примерите, с които илюстрира тезата си, не са измислени - има такава разговорна употреба като свързване, и то не от година-две. Но допреди да прочета статията му и на мен не ми беше хрумвало, че ами има свързваща функция понякога.

# 5 344
За да покажа някакъв вид емоция, понякога и аз добавям някое "ами", "пък", "еми", вместо да слагам плезещи се малоумни емотикони. Ето, и elleni е сложила емотиконче, което не е според книжовните правила, но във форума е прието да украсиш речта си по някакъв начин. Едва ли в официална кореспонденция би сложила такъв емотикон. Та така и тези, които употребяват разни такива думи, които повече показват емоция, колкото неграмотност или лоша култура.
Отстъпваш от позициите си Wink.

# 5 345
  • Ямбол
...Отстъпваш от позициите си Wink.
Кои позиции?

# 5 346
  • SF
Въпреки че и аз ги ползвам, традиционно ами и еми като паразитизми (не като разговорни съюзи) показват лоша култура на говорене - когато се говори - защото демонстрират несигурност или са пълнеж. Уточнявам, че всеки все пак е свободен да се дразни от всичко, независимо дали е разговорно, книжовно и т.н.

За да не съм офтопик - много ме дразнят умалителните. И бебешко говорене - имам предвид от възрастен към малко дете. Няма нужда, няма и полза.

Тези ми, ами, еми дразнят много само, когато са написани. В разгоорната реч всички ги използваме. Французи, американци, англичани, руснаци - всички си имат своите "пълненжи на паузите за помисляне"
 Освен това, те означават много. Понякога променят изцяло смисъла и отношението. Има разлика, която събеседниците не трябва да пренебрегват - "Ще го направим!" и "Амииии.... ще го направим." За мен всяка частичка е важна и знам защо съм я използвала.
Лоша култура на говорене... Да ти кажа, съобразявам се с кого и как. Ако пиша реферат, официално изказване, разговарям с Йорданка Фандъкова, няма да започвам с Ми и Ами. 1. Защото не сме в такива отношения и 2. Защото искам да покажа категоричност на израза си, а тези ми-та и ами-та внасят доза колебание.
Ако Фандъкова удовлетвори мое искане, няма да я плесна по плешката със "Супер си!", но на сестра ми снощи за вечерята 10 пъти й го казах това "Супер си!" , без да се притеснявам, че културата ми е лоша.

Преди ерата на чатовете и форумите никога не бях писала ами и еми. Даже не знаех как се пишат А ми, ами или "Е, запетайка, ми". Но сега с фейсбуци, чатове, латиници... на кой му пука! Тази седмица ще пиша интерпретационно съчинение. Естествено, в него няма да ги използвам! Там ще покажа висока култура на изказа. Но на кафето с приятелите ще си ми-кам, колкото си искам. Аз мога и така, и така.

# 5 347
След поредното "еми" вместо "ами" или "е, ами" (и то от уж грамотен човек), направо ми иде да се разкрещя!  Close
+1, тъкмо преди малко и аз го прочетох точно от човек с претенции.

Лиляна, в разговорната - да, ама чак пък и в писмената...

В коя писмена? Във форумната академична или? 

# 5 348
Да, във форумната академична, освен ако не е написано от bubitu1998.

# 5 349
До колкото си спомням, до скоро твърдеше, че дори и във форума трябва да се пише в академичен стил Simple Smile.

# 5 350
Във форума "разговорите" са неформални и аз не виждам място за претенции тук да се пише по начин, по който се оформя официална кореспонденция. Esmee е посочила коректно примери, в които "еми", "ами", "ми" и др. е недопустимо да се използват, но тук е абсолютно нормално използването им.

# 5 351
  • Ямбол
До колкото си спомням, до скоро твърдеше, че дори и във форума трябва да се пише в академичен стил Simple Smile.
Никога не съм твърдяла, че стилът на писане трябва да е академичен. Ни-ко-га.
Бъркаш стил с правопис. Или за теб ако е едно и също, тогава е разбираемо, че така си мислиш.

# 5 352
  • ту тук, ту там
Просто дума "еми" не съществува. Както "стрий" напр. Нямам против ползването по принцип на "ами" или "е, ами", стига да са изписани по начина, по който аз ги изписвам. И не говоря за академичен стил и официална кореспонденция.

# 5 353
Аз попитах откога точно и единствено "еми" е влязло в писмената реч.  "Ами" и "ми" са ми ясни.

# 5 354
Аз попитах откога точно и единствено "еми" е влязло в писмената реч.  "Ами" и "ми" са ми ясни.

Никой не твърди, че "еми" е част от писмената реч, но е част от разговорната. Какъв е проблемът да се използва във форума, където си "говорим" неформално? Хайде стига вече.

Общи условия

Активация на акаунт