Фраза, която мразя

• 1 217 228
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 355
  • ту тук, ту там
Нина, с теб говорим за абсолютно едно и също нещо от самото начало. Другите насочват разговора в малко по-различна посока от това, което аз имах предвид, като аз нямам нищо против, просто исках да уточня какво точно аз имам предвид. Като подчертах също, че осъзнавам, че не съм права да поставям точно този въпрос в точно тази тема, защото тя не е за правопис!
Herz, няма проблем (според мен) с използването й във форума, стига да е изписана правилно.

# 5 356
Аз попитах откога точно и единствено "еми" е влязло в писмената реч.  "Ами" и "ми" са ми ясни.

Никой не твърди, че "еми" е част от писмената реч, но е част от разговорната. Какъв е проблемът да се използва във форума, където си "говорим" неформално? Хайде стига вече.
Няма проблем да се използва, аз отговорих, че ме дразни.

elleni,  Peace.

# 5 357
Нина, с теб говорим за абсолютно едно и също нещо от самото начало. Другите насочват разговора в малко по-различна посока от това, което аз имах предвид, като аз нямам нищо против, просто исках да уточня какво точно аз имам предвид. Като подчертах също, че осъзнавам, че не съм права да поставям точно този въпрос в точно тази тема, защото тя не е за правопис!
Herz, няма проблем (според мен) с използването й във форума, стига да е изписана правилно.

elleni, именно, не сте в правописната тема. "Еми" е част от разговорната реч и неправилно изписана е допустимо да се използва, след като е навлязла в нея, и във форума.

# 5 358
До колкото си спомням, до скоро твърдеше, че дори и във форума трябва да се пише в академичен стил Simple Smile.
Никога не съм твърдяла, че стилът на писане трябва да е академичен. Ни-ко-га.
Бъркаш стил с правопис. Или за теб ако е едно и също, тогава е разбираемо, че така си мислиш.
Ми знам ли? Може пък паметта ми да ми изневерява Simple Smile.

# 5 359
  • ту тук, ту там
Уф, Herz, "еми" не съществува в разховорната реч, съществува "е, ми", което е разговорен вариант на "е, ами". Все едно да е допустимо "каточели" защото в разговорната реч се чува така.

# 5 360
Уф, Herz, "еми" не съществува в разховорната реч, съществува "е, ми", което е разговорен вариант на "е, ами". Все едно да е допустимо "каточели" защото в разговорната реч се чува така.

Уф, elleni, не си ли го срещала изписано и изговорено като "емииииииии"? Като че ли се намираме в блог на БАН или най-малкото на професори от катедра "Българска филология" на някой университет. Стига с тези претенции. Във форума пишат всякакви хора, някои не правят разлика за далеч по-съществени неща. Съгласихме се, че е неправилно, но не е укоримо да се използва в този вид. Нали?

# 5 361
  • ту тук, ту там
Признах си вече, че имам претенции само в правописен аспект, и че съм сбъркала темата!
Скрит текст:
Просто се възмутих силно, че хора, които имат претенции да са много начетени и правописно изрядни, също го бъркат. И подчертавам, че не става въпрос за нито един от участвалите в тази дискусия тук сега!  Peace

# 5 362
Разбрах те идеално Peace

# 5 363
Една интересна статия

Макар че в работата ми не минава час, в който да не използваме думата "проект" и участвам в две фейсбук групи, които съдържат "creative" в себе си  Mr. Green Не е лошо човек да се запознае и с други гледни точки.

Иначе аз понякога виждам красота и разнообразие на езика в думи като "въй", "ръбец" и т.н., защото показват история, култура, принадлежност. Е, разбира се, не в официални разговори, а в неформална среда, където човек може да изрази себе си малко по-експресивно, да се отпусне, да бъде себе си.
Между другото немските ми колеги се гордеят с диалектите си.

# 5 364
  • София
Никога думата не е била "еми", така се произнася и това, че във форуми се среща масово, означава само, че пишещите са не особено грамотни.
Да, произнася се "еми", но не е.

# 5 365
На мен поне два пъти ми се е случвало да помисля, че става дума за някоя "Еми" (от Емилия), докато прочета цялото изречение.

# 5 366
Признах си вече, че имам претенции само в правописен аспект, и че съм сбъркала темата!
Скрит текст:
Просто се възмутих силно, че хора, които имат претенции да са много начетени и правописно изрядни, също го бъркат. И подчертавам, че не става въпрос за нито един от участвалите в тази дискусия тук сега!  Peace
Предполагам, че всички сме на ясно, че това са думи, които се употребяват само в разговорната реч и то не при официални разговори. Лично на мен не ми пречат и ги намирам за думи, които придават колорит на емоциите, които се опитваме да изразим.

# 5 367
Никога думата не е била "еми", така се произнася и това, че във форуми се среща масово, означава само, че пишещите са не особено грамотни.
Да, произнася се "еми", но не е.
Коя е правилната дума? Wink
Също така подозирам, че думата "ама" е турцизъм.

# 5 368
Dara, подсети ме, че учителката ми по история често ми казваше Имилия. ooooh! А не като да е била възрастна, около 55-год. беше.

# 5 369
  • ту тук, ту там
Турцизъм или не, в езика ни съществува такава дума. Заедно с много други турцизми. За разлика от другата. Wink

Общи условия

Активация на акаунт