Фраза, която мразя

• 1 217 999
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 765
Миглена Ангелова, на достопочтена възраст и с 4-5 брака зад гърба, я наричаха "госпожица" някои госпожи, защото била разведена.

# 6 766
Дразни ме "нъц" и "нъцки"

# 6 767
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Думата е "традиционно" ... у нас е синоним на "назадничаво, изостанало, старовремско", а не би трябвало да е така  Peace

А, да и "патриотично" по горе- долу същите причини... придобило смисъл на крайно националистично, фашистко, расистко, "динковско" ...

Последна редакция: вт, 23 май 2017, 09:15 от Роузи

# 6 768
Има разлика между "дама" и "госпожа". Непозната жена може да бъде наречена дама, но не и в обръщение.
Когато се обръщате към нея или я назовавате по име, задължително е "госпожа Петрова", а не е "дамата Петрова".

Много ясно, че към нея обръщението ще е госпожа, кой се обръща към човек с "дамата Петрова", то изобщо няма такова словосъчетание.

# 6 769
Използвам "госпожа" само и единствено като обръжение в звателна форма - "Госпожо Петрова".
Никога не го използвам в друга форма, защото "госпожа/та" не ми звучи добре. Когато трябва да говоря в трето лице, казвам жена/та или дама/та. Предпочитам дама/та, по-неутрално е. Също така използвам доста често формата "Дами и господа", когато се обръщам към смесена група. "Госпожи и господа" не ми звучи.

Също по отношение на учителките - "Госпожа Иванова", но "учителката", масовото "госпожо"-сване на учителките не ми харесва, така научих и сина си.

Това, което споделям, е въпроса на УСЕТ и езикова практика, нямам претенции да представям норма, да не тръгнете да ме оборвате сега  Laughing

# 6 770
  • Пловдив
А, да, и на мен "госпожа" като синоним на учителка не ми харесва ("госпожата на сина ми" и т.н.; като го написах това, се сетих, че госпожата на сина ми може да е и снаха ми Wink).
Не го мразя чак, но ми звучи малко глупаво. Или поне дървено.

Това за разликата между дама и госпожа и невъзможността едното да се ползва в обръщение не беше необходимо. Не че пречи или дразни, просто всички си даваме сметка за това.

# 6 771

И мен много ме дразни.

# 6 772
  • Пловдив
Миглена Ангелова, на достопочтена възраст и с 4-5 брака зад гърба, я наричаха "госпожица" някои госпожи, защото била разведена.
Цъкнах да видя кои са пък тези госпожи - реших, че в мамата, пък то излезе, че в Биг Брадър. После между резултатите за "госпожица" Миглена обаче се появи един и за "госпожица Цонева" (Митко-Цоневата), пък и тя май е разведена; е, не е толкова достопочтена по възраст. Такива като мен - несключвали брак - също сме госпожици, само че дърти.
Тва сичкото беше само дрън-дрън, не че се опитвам да допринеса с нещо към темата.

# 6 773
Каква госпожица си пък ти? С деца? Mr. Green Mr. Green

# 6 774
  • Пловдив
Е ми да, Миглена да не би да няма деца?  Sunglasses

# 6 775
  • UK
Сетих се за нещо, което ужасно ме дразни, направо ми се обръща стомаха от него, не е точно фраза, но то тук какво ли не обсъдихме - римуваните слогани в България. Никъде другаде не съм виждала такова нещо, поправете ме, ако не съм права, но тези идиотски римувани слогани са навсякъде - по телевизията, радиото, на билборди и тн, всяка реклама трябва да има римуван слоган, и обикновено са страшно тъпи, примерно "на онлайн магазина кликни, награди спечели", и други такива. Толкова са гадни, че ми става неудобно, че някой го е написал това нещо, някой друг го е одобрил, платили са на актьор да го произнесе, и си плащат за рекламно време. Не мога да ви опиша колко много ги мразя, поне да бяха хубави рими, или нещо интересно, а те са все едни и същи, всички използват десетина думи и ги римуват по същия начин всеки път (купи/спечели, иди/вземи и тн). Дори нямат никакъв ритъм. И винаги се изговарят с един тъп приповдигнат тон, който прави нещата още по зле. Не знам защо го правят, наистина ли мислят, че звучи добре, или просто защото всички го правят, да не останат назад.

# 6 776
  • Пловдив
Аха, доста са нескопосанки, класика е например стих от типа - нещо си ако правиш ти, еди-какво си вземи. Тая инверсия, глагол във второ лице и след него "ти", май е много характерна за тоя род "рими".
Но то такива са и заглавията на някои теми тук.  Embarassed  Също и в някои песни от жанр чалга.

Цитат
Не знам защо го правят, наистина ли мислят, че звучи добре, или просто защото всички го правят, да не останат назад.
Тези двете не се изключват, допълват се. Предполагам, че авторите се стараят да напишат стих, но толкова си могат и решават, че като за целта бива. (То и аз не мога по-добре, ма поне не се напъвам.)

Не съм сигурна обаче, че римуваните реклами от сорта са българска особеност, нищо, че обичаме да казваме как нещо си го било имало, ръйш ли, само в България. Нямам поглед върху много чужди реклами, но се сещам например за рекламата на Сникърс на съветските другари - "Не тормози! Сникерсни!". Е, не е пълна с нескопосано разместени думи, но "римата" си е налице. Тукашният вариант беше "Не спирай! Грабни Сникърс!".

# 6 777
  • UK
Може, може, не споря, оригинала на Сникърса не е римуван, явно руснаците и те като нас. Simple Smile А това "ти" го слагат в края, понеже най лесно се римува с вземи/купи/спечели/кликни/ - излезе ми от главата как се нарича тази форма на глаголите, ама знаете за какво говоря. За да се римуват идеално две думи, трябва всичко след ударението (включително ударената гласна) да е еднакво, тук ударението е на последната буква и те си мислят, че ако нещо завършва на и, значи се римува.

Още по гадно е, когато римуват три думи. В магазина ни влезни, телевизор си купи и подарък за Коледа си избери. Сигурно си мислят, че това е хайку.

# 6 778
  • Ямбол
На мен някои са ми забавни, като за невинния Жоро от рекламата на теста за бременност.
“По тъмно ти се будиш.
Тормозиш се и чудиш.
Защо ли закъснява,
така те притеснява.
Тест, тест - шуър чек.
Има ли една черта.
Чухте ли добре една.
тестът е валиден,
а Жоро е невинен.
Ако има две черти,
 бързо, бързо му звъни.
Бременна си вече ти...“

# 6 779
  • UK
Това е забавно, но е от преди поне десет години и тогава не бяха популярни, та са се постарали (въпреки че не харесвам Жоро е невинен, понеже явно не са намерили подходяща дума, малко ми разваля впечатлението), по същия начин е и рекламата на Пурлан, тя е поне на 25 години, личи си, че някой е седнал и мислил над тях, а римуваните слогани са елементарни и противни. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт