Фраза, която мразя

• 1 217 620
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 480
Защо набърквате диалектите?

Защото всеки го дразнят различни неща, няма ограничения.  Laughing

Относно "колежка"-та, може да се намерят аргументи и "за", и "против". Относно съгласуването, тук има интересна статия, а коментари номер 24 и 38 под нея също имат своите основания.  Laughing

Аз лично най харесвам тази статия, която не налага категорично едната или другата форма, или, по-точно, разграничава употребата в зависимост от контекста (към края).

# 481
Защо набърквате диалектите?

Това явно е към мен. Съжалявам,ако съм оспамила темата. Но диалект,който настъпва да се официализира,ме дразни.
Димитър Цонев гледам в момента и ще се заслушам.До сега не ми е правило впечатление. Но в правоговора го има това потъмняване. Не се казва перА , а нещо средно между а и ъ.
Извинявам се за спама.

# 482
  • София
Не е конкретно към теб. Вярно, че диалектите имат своите фрази, но може би не е редно да навлизаме в големи подробности.

# 483
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Това, за което говориш -"а" да се изговаря в края на 1л.ед. "ъ" е правилно, норма е.
Но да изговаряш "я" като "ъ" - вместо "говоря" да кажеш "говорЪ", вместо "мисля" - "мислЪ" освен дето не е правилно, но е и много дразнещо. (Поне за мен, де.)

# 484
  • В Космоса
Неприятно за слуха е, да.
Сега се сетих възможно най-дразнещото ми още от крехка детска възраст, употребявано от момчето, което харесвах на всичкото отгоре - не знам по кой диалект и от коя страна на родата му (май и баща му го употребяваше, всъщност Simple Smile) го беше прихванал, но вместо "сега" казваше "сее". Sick Ей, изприщвах се значи, но и се натъжавах и си мислех "Колко е хубав, колко е готин!", а като го изрече имах чувството, че някоя беззъба бабичка ми "хортува". Joy

# 485
  • Другата България
А "мооо" за много направо ми докарва  Sick
И то от големи хора, дето се вдетиняват и се правят на тийнове.

# 486
Освен потъмняването на гласните, на мен много неприятно впечатление ми прави твърде широкото изговаряне на "е". И така в "Новините", на ... не знам на коя телевизия, има една дама, която казва, например: "Първото родено бебе в .... за годината", а се чува "Първото родено бАбе в ... за годината".

# 487
  • София
Освен потъмняването на гласните, на мен много неприятно впечатление ми прави твърде широкото изговаряне на "е". И така в "Новините", на ... не знам на коя телевизия, има една дама, която казва, например: "Първото родено бебе в .... за годината", а се чува "Първото родено бАбе в ... за годината".
  ooooh!

# 488
Дразни ме да видя/чуя толко', детенце (когато трябва да е членувано) и други подобни незавършени и полузавършени думи. Дразнят ме шаблонните: перфектно, абсолютно, разкошно, обрано и под.
Дори и на шега, много ме дразнят "О, ама ти можеш и да мислиш?!" (в тази връзка, всички производни хуморески за патката, която мислила) и "Кой ти е казал/кой ти каза/що си мислиш, че..." , например, животът е честен/така се прави.

# 489
Много ме е дразнило по време на работа (заемайки длъжност, която изисква известнто уважение и сериозна дистанция) някой, най-често чичка/дядка да ми се лепне в лицето, така че да усетя в подробности какво е обядвал, да ми каже "А бе, момиче... я ми кажи/ я виж тука" и др. и подобно с по-младите на около 20-30 г., само че с "кака" или "мацко".  #Crazy

# 490
"Аз нали ти казах!?"  #Cussing out

'"За тези пари-толкова!"  Sick  ooooh!

# 491
Това отчетливо 'А' ме подсети за една история. В съседния блок живее една баба, с която много си приказваме като се видим. Тя така говори - ядАт, перАт, мрАт... Веднъж много възмутено разказа как нощес чула шум изпод балкона си и решила, че са наркомани, отворила прозорчето да надникне и какво да види "двама се е*Ат". Е много смешно ми стана  Laughing

# 492
В Ст.Загора казват "аз спА", вместо "аз спЯ".
Дразнещо е.

# 493
"Едно време баба ти само.....еди какво си"

"Много смях не е на хубаво"

"Като сме зле, все така да сме"

# 494
Да, и като е починал някой, да почнат да ти обясняват, че животът е кратък, затова яж, пий и си носи новите дрехи! Sick
Направо все едно ти пожелават утре да умреш! Crazy

Общи условия

Активация на акаунт