Фраза, която мразя

• 1 217 718
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 525
  • София
Мен всякакви обръщения от типа ме дразнят-мила ,особено скъпа,зайче,мечо ,бебчо-на мъж видимо около 150 кг.и ей такива подобни.

# 526
Питам си...защото се оказва (от това което мернах последните страници), че май няма фраза, която да не дразни  ССФ Laughing

# 527
Моите синове си викат "браточка" и "брато" Joy Joy Joy
Започна като подигравка с едни съседи, които употребяваха тези обръщения и си остана като нещо трайно. Най-смешното е, че и на баща си викат така. Тримата са си "браточки".

Приятелят ми така започна да ми вика "муци", " муцано" на майтап, аз започнах да му отвръщам с "муци", също на майтап - е, сега основно така си се обръщаме един към друг  Laughing

# 528
  • София
Сигурно има,просто не сме на тази тема Laughing

# 529
Мен всякакви обръщения от типа ме дразнят-мила ,особено скъпа,зайче,мечо ,бебчо-на мъж видимо около 150 кг.и ей такива подобни.
Що бе, мечо си е екстра  hahaha

# 530
  • UK
Дразни ме "както се казва", следвана от нещо, което никой никога не е казвал или популярна фраза, която обаче е променена. Примерно "както се казва, ще поживеем, пък то ще си покаже". Никой не казва така, това "както се казва" за съзвучие ли го слагат или като съюз някакъв, да използват запетайки.

# 531
Дразни ме "както се казва", следвана от нещо, което никой никога не е казвал или популярна фраза, която обаче е променена. Примерно "както се казва, ще поживеем, пък то ще си покаже". Никой не казва така, това "както се казва" за съзвучие ли го слагат или като съюз някакъв, да използват запетайки.
Къде къде по-добре е от " дет се вика...."  Whistling

# 532
  • UK
Е, да, но идеята е същата, иде ми да ги цитирам и да им напиша с големи букви "НИКОЙ НЕ КАЗВА ТАКА!".

# 533
  • Down south
А вместо брат ми какво предлагате? Бате може би?

Имена нямат ли си? Какво има да се баткосват и братосват?
Тук ми стана интересно, че "баща ми", "брат ми", сестра ми" и пр. са дразнещи?

Вероятността, някой в общ разговор, да знае името на сестра ми или това на баща ми, е точно никаква.
 Ако кажа "Кристина е гледала този филм" едва ли събеседникът ми би разбрал кого визирам. От друга страна, казвайки "сестра ми", много точно обозначва кой имам предвид.

Да, само че тук ставаше дума за друго. А именно дали да кажеш: "Кристина, подай ми чашата с вода" или "Сестра ми, подай ми чашата с вода", или "Како /в горния пример - бате/, подай ми чашата с вода".
О, разбирам. Явно не съм прочела, че става дума за обръщание.
Благодаря за уточнението!

# 534
Що бе,какво му е на "браточка"  Grinning няма да забравя,физиономията на мъжа ми,когато малкия му каза:"Не се коси братооо,заеби!"-чул го в ДГ от някое дете и така му го сипа с ряз Mr. Green Напоследък браточква и сестра си.На мъжа ми често пък му вика"Ко си се умъдрил,майсторе?Не върви нещо а?" и тва отправено от 6 годишно за програмните проекти на мъжа ми.Всеки път ме разсмива бурно.

# 535
  • SF

Тъй като възникна въпрос за правилата:
1. Професиите изобщо нямат род. Род имат думите – например директор е съществително от мъжки род, а директорка е съществително от женски род.
2. Женскородовите съществителни не означават нито професии, нито длъжности. Те означават лица-жени, които упражняват съответните професии или заемат съответните длъжности. Например съществителното директорка означава „жена на директорски пост“.
3. Никой никога не е забранявал женскородовите съществителни като президентка, председателка, министърка, съдийка, колежка, кметица, както и никой никога не е забранявал царица, кралица, императрица, певица, актриса, учителка, лекарка, героиня и т. н. Всички те са включени и в най-новия официален правописен речник на българския книжовен език.
4. Думи като оптимистка, привърженичка, авторка, колежка, студентка, кандидатка, участничка, победителка, шофьорка нямат нищо общо с професиите и длъжностите.
5. Отделен въпрос е защо никой от любителите на мъжкия род никога не възразява срещу думите чистачка, шивачка, фризьорка, сервитьорка, касиерка…

Според съвременната норма, когато става дума за лица-жени, употребата на съществителни от мъжки род е задължителна единствено в следните случаи:
1. В обръщения: „госпожо министър“, „госпожо съдия“, „госпожо професор“.
2. В титли: „министър Попова“, „съдия Марковска“, „професор Иванова“, „доктор Стоянова“.
И в двата случая членуването е невъзможно („госпожо министърът„).

Претенциозното говорене за жените в мъжки род при всички останали случаи е просто едно маниерничене на зле образовани хора, лишени от вкус и мярка.

Още повече, то често води до откровено нелепи конструкции, които нарушават основното граматическо правило за съгласуване по род. Проява на изключително ниска езикова култура е например заглавието
„Здравният министър е предложила по-високи заплати„
вместо „Здравният министър е предложил по-високи заплати“ или
„Здравната министърка е предложила по-високи заплати„.

Така че, още веднъж:
Няма правило, според което за жените трябва да се говори в мъжки род.
Женският род и съгласуването в българския език не са отменени."

А иначе темата тук е за това кое ни дразни, нали така? Може и нещо правилно да те дразни, защо не...

Цитирам това дълго мнение, защото е полезно да се прочете от повече хора.

Моят любим певец е Мадона.
Моята любима певец е Мадона.
Актьорът Дженифър Анистън получи номинация за...
Дженифър Анистън е актьор.

# 536
Скоро попаднах на тези фрази и много се смях:

Мама ме научи да преодолявам невъзможното:"Затвори си устата и си яж супата"
Мама ме научи да уважавам чуждият труд:"АКО СТЕ РЕШИЛИ С БРАТ СИ ДА СЕ БИЕТЕ, ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН, ТОКУ ЩО СЪМ ИЗМИЛА"
Мама ме научи да вярвам в Бог:"Моли се това да се изпере"
Мама ме научи да мисля логично:"Това е така, защото аз съм казала"
Мама ме научи да мисля за последствията:"Ако паднеш през прозореца, няма да излезеш навън"
Мама ме научи на стоицизъм: "Няма да станеш от масата, докато не си изядеш яденето"
Мама ми обясни причинно-следствените връзки:"Ако не спреш да ревеш, ще те шляпна"
Мама ме научи да не завиждам:"На света има много деца, на които не им е провървяло с родителите, а не както на теб."
Мама ме научи да гледам смело в бъдещето:"Почакай, в къщи ще си поговорим".
Мама ме научи на телепатия: "Облечи си пуловера, знам че ти е студено"
Мама ме научи на основите на генетиката: "Всичко това е от баща ти!"

# 537
Скоро попаднах на тези фрази и много се смях:

Мама ме научи да преодолявам невъзможното:"Затвори си устата и си яж супата"
Мама ме научи да уважавам чуждият труд:"АКО СТЕ РЕШИЛИ С БРАТ СИ ДА СЕ БИЕТЕ, ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН, ТОКУ ЩО СЪМ ИЗМИЛА"
Мама ме научи да вярвам в Бог:"Моли се това да се изпере"
Мама ме научи да мисля логично:"Това е така, защото аз съм казала"
Мама ме научи да мисля за последствията:"Ако паднеш през прозореца, няма да излезеш навън"
Мама ме научи на стоицизъм: "Няма да станеш от масата, докато не си изядеш яденето"
Мама ми обясни причинно-следствените връзки:"Ако не спреш да ревеш, ще те шляпна"
Мама ме научи да не завиждам:"На света има много деца, на които не им е провървяло с родителите, а не както на теб."
Мама ме научи да гледам смело в бъдещето:"Почакай, в къщи ще си поговорим".
Мама ме научи на телепатия: "Облечи си пуловера, знам че ти е студено"
Мама ме научи на основите на генетиката: "Всичко това е от баща ти!"

Ох, със сълзи се смях!  Joy Всичките фрази ги номинирам за "най-дразнеща"  Mr. Green

# 538
Много ме дразни "разменяне на телесни течности", когато става въпрос за секс. Само тук във форума съм го срещала. Много гнусно и вулгарно ми звучи.

# 539
  • Down south
Днес явно съм много раздразнителна и  ако колежката пожелае на още някой  "Have a very happy day", ще премина към саморазправа  Crazy
 Звучи ми тъпо и изкуствено.

Общи условия

Активация на акаунт