Фраза, която мразя

• 1 217 926
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 795
Сменям, разменям  - права си! Хубави и полезни са тези разговори, опазваме си езика.

# 796
... А и "наготвя" също е неприятена диалектна дума...
А коя е приятната недиалектна дума?

сготвя

# 797
  • Варна/Лондон
Толкова ли е трудно да се схване смисълът на темата?
Или всяка една завършила гимназия ще ни обяснява как е правилно да изговаряме думите, които е чула по телевизията, защото няма как да е почела книга, камо ли две, за да има  претенции по правоговор.
 Хайде, моля ви, намерете си тема/направете/ и там демонстрирайте колко ви дразнят изразите на майките и роднините ви...от онова време.
Последните постове лъхат на ...аз колко знам. Жалко, че във всяка тема налазиха ''умните''.
А забавните къде са?

# 798
"Ала-бала, алабала...." и накрая "Не ми отговаряй." Laughing

Ох, да!  Laughing На мен ми звучи като "Искам аз да имам последната дума в спора, но ако ти не млъкнеш това няма да стане, а аз вече съм вбесена, и съм на косъм на включа caps lock-а, и ще го включа, и ще те почна, и ще си изпусна нервите, и..."  Laughing " ... и ще стане ясно за всички, че докато се опитвам да се правя на интелигентна в спора, всъщност ти ме оборваш качествено и просто ми късаш нервичките."

Общо взето.

# 799
Джеронимо, виждам, че си от моя любим град, затова нещо като поздрав към теб (за разведряване и с най-добри чувства).  bouquet
Докато живях там ми направи впечатление нещо, което дразнеше хората, които не са от околията, но лично мен много ме кефеше: римуването на думички. Вода-мода, бири-мири и т.н. Шегувах се с един приятел как ще римува мечка, а той се измъкна доста ловко "Ами мечка-печка и може да е на клечка".
Някъде в средата на пребиваването ми вече говорех на варненски и при връщанията в София, хора, които съвсем не са софиянци, ми правеха забележки да съм говорела правилно  newsm78 Като на някои от тях хич не им се разбираше...
ПП Сега да не ме почнете, че темата е за какво ме дразни - дразнило ги е другите какво аз съм казвала, така че "дразненето" е налице Hug

# 800
  • SF
Във всяка тема за изрази, правоговор или за диалектите, ще се намери поне един умник, който да ми обясни колко книги съм прочела и как говорят роднините ми. Естествено, това е човек, който ме познава чудесно!
Джеронимо, сега към тебе - нямам нито една майка или роднина, която да казва "наготвя". Нито една!!!
Моля, не допускайте смело и безотговорно, че всички познаваме поне 1 леля от Варна или там, откъдето сте вие.
Ето това е дразнещо - някой непрекъснато да ти напомня, че и ти не си от София.
Скрит текст:
- От къде си?
- От София.
- Че то софиянци няма бе! Всички са дошле от някъде. Дядо ти къде е родом?
- Той е роден в Ботевград.
- Ето, значи и ти си от Ботевград!!!
- Никога не съм ходила в Ботевград.
- Абе ти не ми ги разправяй тея. Никой не е от София!

Когато някой ми каже, че е от Бургас, от Велико Търново или Плевен, никога не се сещам да попитам от къде е баба му...  

# 801
Това, че Вие нямате нито една майка или роднина, която да казва "наготвя", не прави думата диалектна  Peace
http://ibl.bas.bg/rbe/?q=%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BC

# 802
  • София
Пак се обърна на диалекти и книжовен език! Нека се ограничим до фразите.

# 803
  • SF
Ами, добре... Нямам какво да кажа. Някои думи навярно са "обнародвани" поради широката им употреба и са вкарани в речник. В този речник дали има и "преценям"? След като има "наготвям", най-вероятно ще има и "отмарям". Аз не споря, че тези думи не се употребяват. Чувала съм ги много пъти, но не от мои роднини, а от чужди. Нали ви казах, че дори и по телевизията чувам, че някой отмаря пълноценно.

Andariel, няма как да не се обърне, както и да се прескочат предположенията за прочетените книги от "две кифли". Отвътре ни ръчка да го правим.

# 804
Някои думи са книжовни, но с регионална употреба. И на мен ми е чуждо "наготвям", защото не се употребява от мои близки и познати.
В Кюстендил например "блъскат" колата, ако им се развали, и "блъскат" сграда, която искат да съборят. Не ме дразни. Имам слабост към града и много приятели оттам и дори да отчитам като странни някои изрази, няма как да се дразня.

# 805
В Кюстендил например "блъскат" колата, ако им се развали, и "блъскат" сграда, която искат да съборят.

Това какво значи?

# 806
  • Другата България
Andariel, няма как да не се обърне, както и да се прескочат предположенията за прочетените книги от "две кифли". Отвътре ни ръчка да го правим.
А защо трябва да започнете да се разпознавате моменталически?
Никой никъде не спомена конкретно име, ник или нещо подобно.
Както и това кой от къде е, това пък от къде дойде?
Напълно съм съгласна с поста на Джеронимо, темата не е за това да се доказваме колко сме грамотни и кое е правилно според или на диалекта на баба Гичка от Сунгурларе.

# 807
  • София
И аз съм съгласна с Джеронимо

# 808
В Кюстендил например "блъскат" колата, ако им се развали, и "блъскат" сграда, която искат да съборят.

Това какво значи?

В Пловдив е "бутам".

Аз също мисля, че "сготвя" е правилно, не "наготвя".
Както и "изпера", "измия", а не "опера", "умия".

# 809
  • UK
Едно време свако ми ми обясняваше как аз не съм от Варна, ами от Търговище и Преслав, понеже родителите ми са от там. Била съм сигурно на пет години и пак ми се струваше глупаво, но не се случва само на софиянци. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт