Фраза, която мразя

• 1 217 991
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 1 110
Строго погледнато, и "меша" не е правилно, правилните форми са "меся/ намесвам/ смесвам".

Peace

Накурвила ми звучи ужасно! Sick
Това за нещо положително ли се брои? Shocked
Нещо от сорта на накокошинването, може и от положителната страна да се погледне! Нали отива някъде за удоволствие Laughing

# 1 111
Строго погледнато, и "меша" не е правилно, правилните форми са "меся/ намесвам/ смесвам".

На "смесвам" значението е съвсем друго. Иначе да, правилната форма на глагола е меся, а не меша.

Херц, включила съм глаголи, които покриват всички известни ми употреби на "меша". Симона е дала за пример "Меша се в живота." = "намесвам се", има и "Да се омеша с хора." = "Да се смеси с хора, да излиза сред хора."

А ги включих, за да няма уточнения от типа - "Ама "меша" в еди-какво си изречение не може да се замени."

# 1 112

А също и печа сладкиш, правилното е пеКа.  Последното, мисля, не е и диалект, а...

или- "пекана" чушка
 Sick

И тук вече правилното е пеЧена чушка, пеЧено агне. Simple Smile

# 1 113
Нещо от сорта на накокошинването, може и от положителната страна да се погледне! Нали отива някъде за удоволствие Laughing

Да, ама те го правят от студ, не за удоволствие hahaha Сори, не се сдържах  Laughing

# 1 114

Да, ама те го правят от студ, не за удоволствие hahaha Сори, не се сдържах  Laughing

Етимологията на думата няма да коментираме, а само използването й. Аз лично съм чувала между приятелки "Какво си сА накокошинила мааааааааа?", в смисъла на барнала, натокала и другите описани по-горе. А иначе кокошките го правят от студ Laughing, те са друга работа!
Разбрах те, Nickkie Peace

# 1 115
Аз лично съм чувала между приятелки "Какво си сА накокошинила мааааааааа?", в смисъла на барнала, натокала и другите описани по-горе.

Накурвянето го знаех, но накокошинила не го бях чувала никога в този смисъл Shocked

# 1 116
Аз лично съм чувала между приятелки "Какво си сА накокошинила мааааааааа?", в смисъла на барнала, натокала и другите описани по-горе.

Накурвянето го знаех, но накокошинила не го бях чувала никога в този смисъл Shocked

А аз наистина накурвянето не го бях чувала, но обогатявам речника си, засега пасивно!

# 1 117
Много изоставам с модния жаргон. Mr. Green

# 1 118

А също и печа сладкиш, правилното е пеКа.  Последното, мисля, не е и диалект, а...

или- "пекана" чушка
 Sick

На мен ми е тъпо и пекана, и печена, и пълнена и всякак сготвена чушка. Но то е защото съм от Варна, където чушките са само люти!  Mr. Green

# 1 119
Може и пекано пиле. Sunglasses
Пловдив.

# 1 120
Допълвам с напазаря. Снощи срещнах приятелка която бързаше да напазари   #Crazy  
от промоциите за да не свършат.
Тази сутрин, докато пиех кафето, г-н депутата  Мартин Димитров в 2 минутно  интервю употреби поне 10 пъти   #Cussing out "Ама моля ви се  господин ......, ще ме извините, но .. ...." което беше адресирано само към един човек в студиото.

# 1 121
  • DE
Цитат
"Ама моля ви се  господин ......, ще ме извините, но .. ...." което беше адресирано само към един човек в студиото.

Shocked това сериозно ли ви е учудило  Shocked Вероятно човека е използвал учтивата форма Ви която все по малко хора в България използват.
Коментирам го понеже не обичам непознати да ми говорят на ти  Peace

# 1 122
Допълвам с напазаря. Снощи срещнах приятелка която бързаше да напазари   #Crazy  
от промоциите за да не свършат.
Тази сутрин, докато пиех кафето, г-н депутата  Мартин Димитров в 2 минутно  интервю употреби поне 10 пъти   #Cussing out "Ама моля ви се  господин ......, ще ме извините, но .. ...." което беше адресирано само към един човек в студиото.

Второто е учтива форма, а първото не звучи по-зле от напазарувам.

# 1 123
  • В Космоса

Правилно ли разбирам, че липсват познания за учтива форма тук!? Shocked Не съм предполагала, че е възможно да попадна на това при уж грамотен човек...

# 1 124
Може и пекано пиле. Sunglasses
Пловдив.

Ако ще е оттам, нека да е пьекано.

Общи условия

Активация на акаунт