Фраза, която мразя

• 1 219 078
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 160
Да, точно така е, Софи.  Peace

Пилето и за мен трябва да е ранно, но навсякъде съм виждала поговорката изписана като "рано". Най-добре да се провери в някакъв сборник, но предполагам, че е така, защото е тръгнала от някой диалект и така се е запазила.

# 2 161
За пилето може да се погледне и от друга страна.  Рано се е излюпило и рано е пропяло!  hahaha

# 2 162
  • София

Пилето и за мен трябва да е ранно, но навсякъде съм виждала поговорката изписана като "рано". Най-добре да се провери в някакъв сборник, но предполагам, че е така, защото е тръгнала от някой диалект и така се е запазила.
И къде е това навсякъде?

# 2 163
Аз пк не помня да съм виждала някъде написано.

# 2 164
Каква е идеята на закачката в "Штъркел"? Децата виждат големия надпис и си мислят, че така се пише. Тъпа закачка е.

Предполагам, че не могат да регистрират името "щъркел" и името "лавка", защото нямат праяо?
Защо нямат право?

# 2 165

И къде е това навсякъде?

В едни чудни предмети, наречени книги, Джули. Пробвай - с детски приказки, народно творчество и сборници народни умотворения.

# 2 166
Каква е идеята на закачката в "Штъркел"? Децата виждат големия надпис и си мислят, че така се пише. Тъпа закачка е.

Предполагам, че не могат да регистрират името "щъркел" и името "лавка", защото нямат праяо?
Защо нямат право?

Защото нямат право да лицензират думи като "щъркел" и "лавка"? Не зная, предполагам само.

# 2 167

И къде е това навсякъде?

В едни чудни предмети, наречени книги, Джули. Пробвай - с детски приказки, народно творчество и сборници народни умотворения.
Ники, посочи някоя книга, където да го открием, щом си го срещала.

# 2 168
Ензим, нали написах - книги, където има народни приказки или които са сборници с поговорки. Не помня наизуст, само си спомням, че където изобщо съм я виждала, е било с едно "н". Навсякъде, където аз съм виждала, доколкото помня. Което не е "във всички възможни книги", нито "всеки ден ми е пред очите". Съжалявам за заяждането в предходния ми пост, но понякога имам ниска търпимост към глупави въпроси. Твоят не е такъв.  Peace

А за регистрацията на търговски марки, и аз съм чувала, че за да регистрираш като марка обикновена дума, трябва да е с променено изписване. Сега хвърлих бърз поглед на този закон, член 9 и 11 май се отнасят до това. Най-добре някой юрист да каже.

# 2 169
  • IT
За пилето-цялата поговорка е "Ранно пиле рано пее, но и рано го колят ." . Има книга с български поговорки и пословици, там така го пише! Математик съм, но по спомени рано е наречие, а ранно е прилагателно. Две съвсем различни части на речта, какъв диалект!?!

# 2 170
 ooooh! Аха. Ако беше прочела целия пост, който се цитира вече втора страница, щеше да видиш, че всички сме написали, че правилното е ранно. И оттам нататък се говори за срещане и допускане на причина за неправилно по книжовна норма изписване.

Не мога да повярвам колко време се дъвче въпрос, по който, всъщност, сме на едно мнение.

# 2 171
  • София
Да, точно така е, Софи.  Peace

И къде е това навсякъде?

Ами тогава вероятно се схваща като форма на архаично диалектно прилагателно ран, рана, рано, рани.(Ран Босилек)
Само не разбрах тия чудни предмети какво точно представляват. Ти виждала ли си ги?

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 21:59 от july1993

# 2 172
И аз това си помислих, но само предполагам, не знам със сигурност.  Peace

# 2 173

Ами тогава вероятно се схваща като форма на архаично диалектно прилагателно ран, рана, рано, рани.(Ран Босилек)

Джули, благодаря! Мистерията е разгадана  Hug

# 2 174
  • София

Джули, благодаря! Мистерията е разгадана  Hug
newsm10

А по темата - Дразнят ме влезнахме и излезнахме. Всеки втори говори така. ooooh!

Последна редакция: ср, 27 май 2015, 22:44 от july1993

Общи условия

Активация на акаунт