Фраза, която мразя

• 1 218 901
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 2 685
  • София
Абсолютно сигурна съм, че имам книги, издадени след 1982, в които е "ползувам", "присъствувам". И така съм учена в у-ще.
Според мен тези префърцунени форми отпаднаха след 10 ноември.

# 2 686
Абсолютно сигурна съм, че имам книги, издадени след 1982, в които е "ползувам", "присъствувам". И така съм учена в у-ще.
Да, така е, и аз имам спомени, че тогава отпаднаха.

# 2 687
Тези форми отпаднаха през 2002 година.

# 2 688

И аз потвърждавам. За мен още не са отпаднали, защото не бях в България, когато отпаднаха, та още пиша някои думи по "стария" начин, по инерция.

И аз като А. обикновено казвам четиридесет, когато става въпрос за 40. Не ми се струва префърцунено. Но ако е 41, 42, 45, и т.н, произнасям "четирси и пет", примерно  Laughing Няма логика, дори не се бях замисляла досега.  Laughing

# 2 689
"Хамерика" и "хамериканците".

# 2 690
Да, така е, и аз имам спомени, че тогава отпаднаха.

Тези форми отпаднаха през 2002 година.

Грешите. Не бъркайте времето, когато вие сте разбрали, че са отпаднали, с реалното време, от което вече не бяха валидни. Да, в старите книги ги имаше, но дупе да ви е яко, ако бяхте кандидатствали с изпит по български език след 1982 г. и ги бяхте използвали. Тогава за една грешна запетая намаляваха оценката с половин единица, за стар правопис глави режеха.  Laughing (От това време се пише и "вкъщи", до 1982 г. в се пишеше отделно.) Имах страхотна учителка по литература, не само ни запозна с промените, но и ги изискваше стриктно от нас, затова съм толкова убедена.
То иначе и сега има книги, в които се използва "някой хора", ама това е груба грешка, да ви кажа под секрет.  Mr. Green

# 2 691
Грешите. Не бъркайте времето, когато вие сте разбрали, че са отпаднали, с реалното време, от което вече не бяха валидни.
Много е лесно да се провери. В речника на БАН от 1983 година двете форми бяха дублетни. В следващия речник - този от 2002 г., остана само формата без -ува. Още в началото на 80-те години тази форма вече не се използваше, но официално отпадна точно през 2002 г.

# 2 692
Да, в речника все още са дадени като дублети, вярно е, но кандидатстващите с български език изрично ги предупреждаваха да ползват новата форма.

# 2 693
Много сте се задълбали.
Аз си казвам "четирсе". Не ми се е налагало да го пиша скоро, но "четиридесет" ми изглежда много правилно.
А за "вкъщи" винаги се замислям, явно съм хванала преходното му време.

Влязох в темата да споделя колко ме дразни напоследък "усмихна ми деня". Mr. Green

# 2 694
Отзаде, отпреде   Whistling .

# 2 695
  • SF
Така говорят във Варна - назаде и напреде.  Не се фразите, които мразя, просто са ми смешни.
Пример за фраза, която мразя е натрапчивото повтаряне на едни и същи философски умозаключения: Ако искаш нещо силно, ще стане. Ако искаш - можеш! Мисли положително.
Закъснява ми 45 минути за среща. Извинението е, че не си е погледнала часовника. Но идва, хили се и съветва да имам положителна настройка към нещата. Много нагло ми звучат такива фрази. Никаква полза не оказат върху положителното ми мислене, а само ме натоварват допълнително с празнодумието си. "Настройвай се положително!" и "Мисли положително!".

# 2 696
  • София
Ами узад?   Grinning

# 2 697
А да замениш "отстоява" (позиции) с "устоява" , а   Flutter ?

Скрит текст:
Попаднах на това преди малко -

Цитат
някой да изказва позиция и да я устоява

# 2 698
А да замениш "отстоява" (позиции) с "устоява" , а   Flutter ?

Скрит текст:
Попаднах на това преди малко -

Цитат
някой да изказва позиция и да я устоява

Същото като да имаш концесия (вместо концепция). Автор: Бат Сали

# 2 699
Ох, бат Сали  Joy  Joy  Joy

Общи условия

Активация на акаунт